Σα. Απρ 20th, 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα στη ΝΔ με 10,5 μονάδες

Με υψηλό  ποσοστό και με σαφές προβάδισμα εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία σε μια ακόμη δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού η Νέα Δημοκρατία σημειώνει προβάδισμα 10,5 από το ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών δεν αποκλείει νέα οικονομική κρίση και βάζει την οικονομία ως βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Προβάδισμα ΝΔ

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%),  το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

 

 

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Η μικρή μεταβολή στα ποσοστά των δύο μονομάχων της εξουσίας καταδεικνύει και το γεγονός ότι τελικά η μη εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις δεν φαίνεται να επηρεάζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος τόσο όσο ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να φανεί μια αντιστροφή του κλίματος.

Του λόγου το αληθές δείχνει και η παράσταση νίκης όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32 ποσοστιαίες μονάδες [57%] έναντι του ΣΥΡΙΖΑ [25%], και παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 2%.

 

Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συσπείρωσή της να αγγίζει το 83%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%.

 

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εξ’ όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είτε απείχαν, είτε έριξαν λευκό στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 29% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από τη ΝΔ, το 5% από τους ΑΝΕΛ, το 4% από τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 25% των προτιμήσεων, διαφορά δηλαδή 11 ποσοστιαίων μονάδων. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 32%.

Βλέπουν εκλογές μετά τις «Πρέσπες», φοβούνται νέα κρίση Κατά τα άλλα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά –το 52%- θεωρεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν αφότου έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόλις το 28% απαντά πως οι κάλπες θα στηθούν πριν.

Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχίας τους για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης εντός του 2019 σε ποσοστό 45%, ενώ μόλις το 25% θεωρεί πως η χώρα ξεπέρασε τα προβλήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το 46% των πολιτών απαντά πως η οικονομία θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει έπειτα από τις εκλογές. Τα εθνικά ζητήματα συγκεντρώνουν 20%, η Παιδεία 11% ενώ μόλις το 6% απαντά πως βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια η υγεία.

 

Τέλος, το 63% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% προς τη σωστή.