Πε. Απρ 18th, 2024

Ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση θέλει ο Μητσοτάκης – Όχι σε χρίσματα ναι σε στηρίξεις υποψηφίων

Την απόφαση να μην παίξει το παραδοσιακό παιχνίδι του κομματικού χρίσματος στους μεγάλους δήμους της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οριστικά και αμετάκλητα η ηγεσία της Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός φυσικά από τις περιφέρειες, όπου με μοναδική εκκρεμότητα την Κρήτη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των «γαλάζιων» εκλεκτών, αλλά και τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που έχουν διαχρονικά ξεχωριστή βαρύτητα αναφορικά με τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών, η Πειραιώς δεν πρόκειται να υποδείξει κανένα πρόσωπο ως επίσημο υποψήφιο του κόμματος είτε στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας είτε στις υπόλοιπες πόλεις-κλειδιά (και βεβαίως στις μικρότερες) της ελληνικής επικράτειας.

Ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών ηθών που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά μια σειρά από γενναίες και δραστικές πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, αφήνουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις κομματικές μας οργανώσεις να εκφραστούν, αλλά και το κάθε στέλεχος της Ν.Δ. να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και θέσεις για την περιοχή του, χωρίς να κόβεται άμεσα ή έμμεσα ο δρόμος σε κανέναν. Αλλωστε, η απλή αναλογική, με την οποία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε, δημιουργεί νέα δεδομένα και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να προκύψουν συγκλίσεις, πολλώ δε μάλλον όπου υπάρχουν συνδυασμοί όμοιας ιδεολογικοπολιτικής προέλευσης. Είναι ξεκάθαρο πως σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική κάλπη, ο πολιτικός χάρτης θα χρωματιστεί αρχικά από την περιφέρεια και ακολούθως από το αποτέλεσμα στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας το κλίμα και τις σκέψεις που επικρατούν στην Πειραιώς.

Εκτός των άλλων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η επιλογή να μη δοθούν χρίσματα για τους μεγάλους δήμους, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει να κάνει και με την ορατή πιθανότητα ταυτόχρονης -είτε με μικρή χρονική απόσταση- διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών. Βλέπετε, κανείς στο «γαλάζιο» στρατηγείο δεν θα ήθελε ενόψει της κεντρικής μάχης για την επαναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία να προκύψουν δυσαρεστημένοι κομματικοί πυρήνες ανά την περιφέρεια. «Αν δίναμε ευθέως χρίσματα, θα πέφταμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν σχετικά έμπειροι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες, που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εγκατάλειψης της λογικής των «εκλεκτών».

Ανεπίσημα

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στηριχθούν, σε όλα τα επίπεδα, οι περιπτώσεις υποψήφιων δημάρχων κοινής αποδοχής στους κόλπους των κομματικών οργανώσεων ή δεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες -έστω και διακριτικά- του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, του επικεφαλής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Νικήτα Κακλαμάνη, και του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, να υπάρξουν ενιαίες υποψηφιότητες εκεί όπου παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν περιπτώσεις όπως της Ρένας Καραλαριώτου στη Λάρισα, του Αρη Παπαδογιάννη στα Χανιά, του Νίκου Σουλιώτη στο Καρπενήσι, της Γεωργίας Μπατσαρά στη Βέροια, του Δημήτρη Κυριακίδη στο Κιλκίς, του Θοδωρή Νίνου στο Ρέθυμνο, του Χριστόδουλου Μαμσάκου στη Δράμα, του Ευάγγελου Λαμπάκη στην Αλεξανδρούπολη, της Δήμητρας Τσανάκα στην Καβάλα, του Αντώνη Γραβάνη στην Κομοτηνή, του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου στην Ξάνθη, του Χρήστου Τσιρογιάννη στην Αρτα, του Γιάννη Λώλου στην Ηγουμενίτσα, του Ανέστη Αγγελή στην Καστοριά, της Μερόπης Υδραίου στην Κέρκυρα, του Μιχάλη Αγγελόπουλου στη Σάμο, του Γιάννη Σμυρνιώτη στην Τρίπολη, του Γιώργου Μαραγκού στη Σύρο, του Αντώνη Καμπουράκη στη Ρόδο, του Βασίλη Τσιάκου στην Καρδίτσα, του Δημήτρη Παπαστεργίου στα Τρίκαλα, της Νάνσυς Καπούλα στον Βόλο, του Θόδωρου Σολδάτου στη Λευκάδα και του Γιώργου Παπαναστασίου στο Αγρίνιο.

Την ίδια ώρα, κομβικό παράγοντα για τις διαθέσεις της Πειραιώς έναντι των στελεχών της Ν.Δ. που επιθυμούν να μπουν στην μάχη των δημοτικών εκλογών, ανεξαρτήτως του μεγέθους της στήριξης που λαμβανουν από τις νομαρχιακές οργανώσεις, θα αποτελέσει το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στο μέτωπο της εκλογής του αντίστοιχου υποψήφιου περιφερειάρχη που υποστηρίζεται από την κομματική ηγεσία.

*Του Θανάση Φουσκίδη

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/12/2018