Πε. Μάι 23rd, 2024

Με έντονα προεκλογικό ρυθμό βρίσκεται το επιτελείο της Πειραιώς, στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με τους «γαλάζιους» δημάρχους ανά την Ελλάδα να ανακοινώνουν τους συνδυασμούς τους. Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθούν «χρίσματα», δεν θα μπορούσε ωστόσο να αποφύγει την επίσημη στήριξη προσώπων στους δήμους των πρωτευουσών.

Στον δήμο της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδείες στις γειτονιές της Αθήνας, έχοντας την ένθερμη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και των «γαλάζιων» στελεχών της πρωτεύουσας. Πριν από λίγες ημέρες έλαβε τέλος και το «θρίλερ» της Θεσσαλονίκης, με το χρίσμα του κόμματος να δίνεται στον Νίκο Ταχιάο, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στερεά Ελλάδα

Στη Λαμία, το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει, με τον νυν δήμαρχο και πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Νίκο Σταυρογιάννη, να είναι και πάλι υποψήφιος, έχοντας απέναντι τον «γαλάζιο» αντιπεριφερειάρχη, Θύμιο Καραΐσκο. Αμφότεροι διεκδικούν τη στήριξη της Ν.Δ., με τον Θύμιο Καραΐσκο να κερδίζει έδαφος. Στη Χαλκίδα, ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Προβληματισμός εντοπίζεται στη Λιβαδειά, όπου είναι δύο μέχρι στιγμής οι διεκδικητές της «γαλάζιας» στήριξης και πρόκειται για τους Αρη Ρούσσαρη και Δημήτρη Καραμάνη.

Κεντρική Μακεδονία

Χωρίς ιδιαίτερα κωλύματα στη Βέροια, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει ανοιχτά την πρώην βουλευτή του κόμματος, Γεωργία Μπατσαρά, η οποία έχει ξεκινήσει δυναμικά και με «αέρα» νίκης, όπως σχολιάζουν αυτοδιοικητικοί της περιοχής. Στον Δήμο Κιλκίς, ο Δημήτρης Κυριακίδης είναι ο «εκλεκτός» του κόμματος ύστερα από μια περίοδο αναζήτησης του κατάλληλου προσώπου. Στις Σέρρες, ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Χρυσάφης προηγείται στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το χρίσμα. Σε «πονοκέφαλο», ωστόσο, εξελίσσεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δήμος Κατερίνης, καθώς ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ το χρίσμα διεκδικούν ο βουλευτής Πιερίας, Κώστας Κουκοδήμος, καθώς και ο δικηγόρος Θανάσης Λιακόπουλος.

Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, ο Κώστας Χριστόπουλος έχει εκφράσει την επιθυμία του και πάλι να είναι υποψήφιος, διεκδικώντας το «γαλάζιο» χρίσμα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα κερδίζει πόντους ο Σπύρος Πολίτης, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη Χριστόπουλου. Στον Πύργο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. για τον δημαρχιακό θώκο.

 

Κρήτη

Στα Χανιά, ο Αρης Παπαδογιάννης είναι επίσημα ο υποψήφιος δήμαρχος της Ν.Δ., έχοντας μάλιστα αναπτύξει σημαντική δυναμική, ενώ στο Ρέθυμνο θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θοδωρής Νίνος, ο οποίος δείχνει έτοιμος να κερδίσει τον δημαρχιακό θώκο. Πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η «γαλάζια» παράταξη σε Ηράκλειο και Αγιο Νικόλαο, όπου δεν έχουν ανακοινωθεί υποψήφιοι.

Πελοπόννησος

Στον Δήμο Τρίπολης, ο Γιάννης Σμυρνιώτης θα διεκδικήσει εκ νέου την αρκαδική πρωτεύουσα με τις «ευλογίες» της Πειραιώς. Σοβαρό προβληματισμό στην κεντροδεξιά παράταξη έχει προκαλέσει από το 2014 η ήττα στον Δήμο Σπάρτης. Ετσι το χρίσμα παίρνει ο ισχυρός πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος. Στην Κόρινθο έχει «κλειδώσει» από τη Ν.Δ. η υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη, Πελοπίδα Καλλίρη, και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση. Στην Καλαμάτα, η διαδοχή του Παναγιώτη Νίκα έχει προκαλέσει «τριγμούς» στην τοπική Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν έχουν δώσει ακόμη επίσημη στήριξη. Από τον συνδυασμό του νυν δημάρχου ανακοίνωσαν ότι θα στηθεί κάλπη την ερχόμενη Δευτέρα, για να προκύψει υποψήφιος κοινής αποδοχής. Μέχρι στιγμής προηγείται η νυν αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, η οποία έχει έρεισμα στην περιοχή και ήδη έχει ξεκινήσει τη συγκρότηση του συνδυασμού της. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και η αντιδήμαρχος, Μαρία Οικονομάκου.

Με αέρα νίκης οι εκλεγμένοι συνδυασμοί

Σε Θεσσαλία και νησιά, η Πειραιώς φαίνεται ότι αντιμετώπισε τα λιγότερα προβλήματα σχετικά με την επίσημη στήριξη του κόμματος. Συγκεκριμένα, στον Βόλο, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, έχει λάβει το χρίσμα και έχει μπει δυναμικά στη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της θεσσαλικής πόλης και στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου κατάφερε να είναι η ενωτική υποψηφιότητα εκ μέρους της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, θα είναι ο υποψήφιος στο νησί με τη στήριξη της Ν.Δ., έχοντας και το κατάλληλο έρεισμα στην περιοχή. Αντίστοιχα, το «γαλάζιο» χρίσμα στη Λευκάδα δόθηκε στον πρώην βουλευτή του κόμματος, Θεόδωρο Σολδάτο. Στη Λέσβο, όπως όλα δείχνουν, «κλειδώνει» ο γιατρός και αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κύτελης. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Κέρκυρα, Μερόπη Υδραίου, θα είναι εκ νέου υποψήφια.

Στη Δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη δεν έχει δοθεί επίσημη στήριξη από τη Ν.Δ., όπου έχει ανακοινώσει ήδη ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού της Ν.Δ., Νίκου Τσιαρτσιώνη. Επίσης, στα Γρεβενά, ο Δημοσθένης Κουπτσίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Κομοτηνής, ο δραστήριος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, διεκδικεί τη δημαρχία με την ένθερμη στήριξη της Πειραιώς. Στην Ηπειρο και στα Ιωάννινα, ύστερα από μια περίοδο εσωκομματικών διεργασιών, η στήριξη της Ν.Δ., όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί στην αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνα Καλογιάννη.

Οι δήμοι όπου η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει χωρίς «εσωκομματικά» προβλήματα φαίνεται να είναι εκείνοι στους οποίους υπάρχει ήδη εκλεγμένος «γαλάζιος» δήμαρχος και θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Πρόκειται για τους δήμους Ξάνθης με τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, Δράμας με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, Τρικκαίων με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, Αλεξανδρούπολης με τον Ευάγγελο Λαμπάκη, Αρταίων με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, Ηγουμενίτσας με τον Ιωάννη Λώλο, Μεσολογγίου με τον Νίκο Καραπάνο, Καβάλας με τη Δήμητρα Τσανάκα.

Στον Δήμο Εδεσσας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Δημήτρης Γιάννου, στο Καρπενήσι ο Νικόλαος Σουλιώτης, στην Καστοριά ο Ανέστης Αγγελής. Επίσης, στη Φλώρινα ο Γιάννης Βοσκόπουλος, στην Κεφαλλονιά ο Αλέξανδρος Παρίσης, στη Ζάκυνθο ο Παύλος Κολοκοτσάς, στη Σύρο ο Γιώργος Μαραγκός, στη Σάμο ο Μιχάλης Αγγελόπουλος και στη Χίο ο Μανώλης Βουρνούς.

* Του Σωτήρη Πολύζου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 1/12/2018