Σα. Απρ 20th, 2024

Στο επικείμενο τακτικό συνέδριο του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά και αμετάκλητα το παζλ των μελών του «γαλάζιου» οργανογράμματος που θα μπουν στη μάχη για μια κοινοβουλευτική έδρα.

Οπως έχουν δημοσιοποιήσει ήδη τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο πλαίσιο της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί ο πολυαναμενόμενος σαρωτικός ανασχηματισμός στην Πειραιώς, αφού οι γραμματείς που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εθνικών εκλογών θα παραδώσουν τη θέση τους σε άλλα στελέχη, προκειμένου να επικεντρωθούν στον προεκλογικό τους αγώνα.

Εκτός, όμως, των προαναφερθέντων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις σε ακόμα πιο κομβικά κομματικά πόστα, αφού θα πρόκειται επί της ουσίας για τον τελευταίο κύκλο διορθωτικών κινήσεων πριν από τις κάλπες. Κοινό στοιχείο του συνόλου των εν λόγω προσώπων, στο οποίο και θα επενδύσουν τα μέγιστα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο (πολλώ δε μάλλον από την ώρα που οι περισσότεροι εξ αυτών θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά ως υποψήφιοι βουλευτές), είναι σαφώς είτε η «μητσοτακική» προέλευσή τους είτε η θητεία τους στον πυρήνα των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως έγινε γνωστό και επισήμως προ ημερών, η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας το Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι θα πολιτευθεί ενεργά και όχι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, γεννά ερωτηματικά σχετικά με τη διατήρησή της στη συγκεκριμένη θέση, αφού οι αυξημένες προεκλογικές υποχρεώσεις ενός εκπροσώπου, αλλά και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις στην επίσημη προεκλογική περίοδο, κάθε άλλο παρά αφήνουν περιθώρια για παράλληλες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα είναι στη λίστα του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ το ίδιο ισχύει και για δύο αυτοδιοικητικούς παράγοντες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Ν.Δ. Ο λόγος για τον διαχρονικό «μητσοτακικό» και δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, καθώς και τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Θα «παλέψουν»

Πάντως, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μελών της «γαλάζιας» προεδρικής αυλής στα παράλια της Αττικής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονος, αφού διατεθειμένα να παλέψουν για την είσοδό τους στη Βουλή είναι και στελέχη όπως ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας) και ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, Βασίλης Σπανάκης (πρώην υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου), που συμπορεύονται πολιτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εποχή που ο ίδιος διεκδικούσε μια κοινοβουλευτική έδρα μέσω της Β’ Αθηνών. Στον Βόρειο Τομέα θα είναι, εκτός απροόπτου, υποψήφιοι ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος ήταν επίσης για χρόνια στο περιβάλλον Μητσοτάκη, καθώς και η γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας, Ζωή Ράπτη, η οποία το 2015 ήταν δεύτερη επιλαχούσα στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Εσωκομματικός αντίπαλος των δύο προαναφερθέντων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος και πρώην δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος, ενώ, παρά την προσωπική του επιθυμία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει στο ίδιο κάδρο ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, Νίκος Κωστόπουλος.

Οσον αφορά τον τέως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και νυν σύμβουλο Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριο Λαζαρίδη, θα μπει για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο μέσω του Νομού Καβάλας, ενώ ο συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο και αναπληρωτής γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Φίλιππος Φόρτωμας, θα ριχτεί στη μάχη των Κυκλάδων.

Στα Χανιά θα κατέλθει ως υποψήφιος ο γ.γ. του δήμου, Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος ήταν επιστημονικός συνεργάτης του αρχηγού της Ν.Δ. από την πρώτη ημέρα που εξελέγη βουλευτής. Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία θα πολιτευθεί ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και επικοινωνιολόγος, Βασίλης Φεύγας.

Την ίδια ώρα, μια σειρά στελεχών που επελέγησαν για θέσεις-κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό φαίνεται πως βάζουν επίσης πλώρη για τις «γαλάζιες» λίστες. Πρόκειται για την προερχόμενη από το Κιλκίς αναπληρώτρια γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων, Νατάσα Σωτηριάδου, τον αναπληρωτή γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, Τάσο Χατζηβασιλείου, που θα θέσει υποψηφιότητα στις Σέρρες, αλλά και τον προσχωρήσαντα στη Ν.Δ. από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο αναπληρωτή γραμματέα Επιστημονικών Φορέων και θα πολιτευθεί στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου.

Στο παιχνίδι της λαϊκής ετυμηγορίας είναι πολύ πιθανό να εισέλθουν, παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, και οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη και Νίκος Ρωμανός, που φλερτάρουν με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, με τον πρώτο να έχει και την εναλλακτική του Νομού Ηλείας και τον τελευταίο την αντίστοιχη του Βόρειου Τομέα της Αττικής.

Δεδομένη, τέλος, θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία στον… πολιτικό παράδεισο του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάποιων εκ των ακαδημαϊκών που βρέθηκαν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδράμοντας στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περιπτώσεις όπως του Θεόδωρου Πελαγίδη και του Γιώργου Γεραπετρίτη.

*Του Θανάση Φουσκίδη

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018