Τρ. Μάι 28th, 2024

Γιάννης Μώραλης – Νίκος Χαρδαλιάς υπέγραψαν σήμερα την εκχώρηση 83 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 51 έργα στον Πειραιά στο πλαίσιο της ΟΧΕ

83 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 51 έργα διατίθενται, με απόφαση εκχώρησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, στον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

Την εκχώρηση υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, σε συνάντησή τους στην Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται πως στον Δήμο Πειραιά τα τελευταία 10 χρόνια υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία του Δήμου και της πόλης.

Τα 51 έργα αφορούν σειρά δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά με όρους βιωσιμότητας και με επίκεντρο την τοπική κοινωνία.

 Ειδικότερα:

 

  • 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, σχολεία και δημόσιες υποδομές, δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, φυσική ανάπλαση των δημόσιων χώρων, ενεργειακή αναβάθμιση των πεζοδρομίων, βιοκλιματικές αναπλάσεις, «πράσινα» λεωφορεία, ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, έργα για την τουριστική προβολή του Δήμου, ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών, δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου κοινωνικής ένταξης και καινοτομίας κ.α.

 

  • 11 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες στήριξης της απασχόλησης, της εκπαίδευσης (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ), της Υγείας, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης, τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, την αντιμετώπιση των κινδύνων της φτώχειας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων, όπως πρόσφυγες-μετανάστες και ρομά.

  • 8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Με στοχευμένα βήματα υλοποιούμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και επενδύουμε 83 εκατ. ευρώ για το μέλλον του Πειραιά, βάζοντας στο κέντρο της πολιτικής μας τους πολίτες, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί. Τα τουλάχιστον 51 έργα αφορούν κάθε γειτονιά του Πειραιά ξεχωριστά και είμαι σίγουρος ότι και το τελευταίο ευρώ θα βρει σημείο επαφής μέσα στην ίδια την κοινωνία, μέσα στους ίδιους τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες που συνοδεύουν την εκχώρηση αυτή και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά στους κατοίκους όλου του Πειραιά. Αυτή η πενταετία θα είναι μια δημιουργική πενταετία που θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και πάντα εντός των στενών χρονοδιαγραμμάτων που θέτουμε, ξεκινάμε σήμερα από τον Δήμο Πειραιά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα λεπτό για όλα όσα έχουμε δεσμευτεί και για τις 66 γειτονιές της Αττικής μας. Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα τον κοινό μας στόχο: την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά, με επίκεντρο τους πολίτες του. Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, η πρώτη και βασικότερη πύλη εισόδου της Δύσης προς όλη την Ανατολή, μία πόλη με μεγάλη ιστορία και εξαιρετικές προοπτικές στην οποία αξίζει ένα λαμπρό μέλλον. Και τους όρους αυτού του μέλλοντος τους διαμορφώνουμε όλοι μαζί –οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης, πάντα σε συνεργασία με το κράτος και την κοινωνία– αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε:

 

«Σήμερα είναι ακόμα  μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τον Πειραιά, διότι με την εκχώρηση των 83.000.000 ευρώ της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης  που υπογράψαμε με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, συνεχίζουμε την καλή δουλειά στην πόλη μας με σχέδιο, ελπίδα και αισιοδοξία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κονδύλι, το οποίο αφορά σε τουλάχιστον 51 έργα και δράσεις σε κάθε γειτονιά του Πειραιά. Έρχεται σε συνέχεια των 80.000.000 ευρώ της πρώτης περιόδου της Ο.Χ.Ε.  τα οποία είναι κοινή διαπίστωση ότι συνέβαλαν καταλυτικά να αλλάξει όψη ο Πειραιάς. Στον Πειραιά είμαστε απολύτως ώριμοι να υλοποιήσουμε τα σημαντικά αυτά έργα, καθώς το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε πάρα πολύ, ολοκληρώσαμε μελέτες σε συνεργασία με τον Δημοτικό Αναπτυξιακό οργανισμό Πειραιάς + ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων αυτή τη θητεία να είναι πάρα πολύ γρήγορη.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι μελέτες είναι ώριμες, έχουμε λάβει σχεδόν όλες τις αδειοδοτήσεις και ξεκινάμε από την επόμενη κιόλας ημέρα  δουλειά ώστε αυτή η θητεία να είναι και θα είναι καλύτερη και από τις δυο  προηγούμενες.

Η συνεργασία με τον κ. Χαρδαλιά,  έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό, είναι δεδομένο ότι θα είναι καλή και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, όπως και τους συνεργάτες του, τη Διαχειριστική Αρχή και τον κ. Δρόση και φυσικά την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, καθώς μαζί πορευόμαστε  τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη θετική κατεύθυνση, ώστε και το τελευταίο ευρώ να αποδοθεί με έργα και παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία,  αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των Πειραιωτών και καθιστώντας τον Πειραιά ως μια πόλη εξωστρεφή, σύγχρονη με ιδιαίτερη δυναμική και ανάπτυξη».