Δε. Μάι 20th, 2024

Σπύρος Κωνσταντάρας: Τα μεγαλύτερα προτερήματα του Δήμου Θέρμου είναι η φύση και ο πολιτισμός

του Σπύρου Κωνσταντάρα δημάρχου Θέρμου

Τα προτερήματα του δήμου μας είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη. Μπορεί να υπάρξει θρησκευτική περιήγηση στο μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος μας,  αλλά να περιηγηθεί και σε άλλα θρησκευτικά μνημεία (Ιερά Μονή Μυρτιάς, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως, Ιερά Μονή Εισοδίων Μυρτιάς). Υπάρχει το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του ορεινού όγκου και του παραλιμνίου χώρου της Τριχωνίδας. Μπορεί ο επισκέπτης να κάνει ορεινή ποδηλασία, ορειβασία, ανεμοπτερισμό στη θέα Πετροχωρίου, rafting στον Εύηνο Ποταμό. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, ο Μύλος της Κασσάνδρας, το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας στον Ταξιάρχη, το παλαιό ελαιοτριβείο στο Πετροχώρι, οι Δίδυμοι Καταρράκτες του Μοκιστιάνου, το συρμάτινο γεφύρι στο Καρέλι και η μεσαιωνική γέφυρα της Αρτοτίβας είναι σημεία μπορεί ο επισκέπτης να τα δεί και να απολαύσει το εξαιρετικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι πραγματοποιούνται αγώνες ορεινής ποδηλασίας με κορυφαία διοργάνωση για φέτος το IG Cycling THERMO2024.

Ξεκινώντας από την κωμόπολη του Θέρμου, οι διαδρομές των 80 και 160 χιλιομέτρων φτάνουν σε κορυφές περίπου 1400 μέτρων. Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 , λίγο πριν την έκθεση Posidonia. Τόσο οι ορεινοί όγκοι , τα γραφικά χωριά , όσο και ο παραλίμνιος χώρος του δήμου Θέρμου, ο ποταμός του Ευήνου και οι παραπόταμοί του, και η τεχνητή λίμνη συνθέτουν τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους που σήμερα έχει ανάγκη ο επισκέπτης να απολαύσει.

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κατατάσσουν την πόλη μας στις περιοχές με ξεχωριστά ευρήματα ως πρωτεύουσα της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας. Κάθε επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δει από κοντά τα ευρήματα που εκτίθενται στον νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου που δείχνουν την ακμή και την πτώση της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ο μεγάλος σε έκταση αρχαιολογικός χώρος «κρύβει» ακόμα πολλά ευρήματα που έφτασε ο καιρός να βγουν στην επιφάνεια και έγινε σχετική συζήτηση με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες ανασκαφές και να υπάρξει υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου και του δήμου μας. Ο Δήμος Θέρμου έχει μέλλον τουριστικής ανάπτυξης και μεγαλύτερης τουριστικής προβολής αρκεί να επιτευχθούν χρηματοδοτήσεις κατασκευής νέου συνδετήριου άξονα από το Αντίρριο μέχρι το Θέρμου μέσω Ναυπάκτου και από το Θέρμο μέχρι το Αγρίνιο , διότι οι δυο αυτές οδικές συνδέσεις είναι από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη. Απαιτείται επομένως η πολιτεία να κάνει το οφειλόμενο χρέος της, ώστε η ευκολία στην προσπελασιμότητα δεν θα δώσει μόνο κίνητρα ανάπτυξης, τουριστικής αξιοποίησης, πολιτιστικής προβολής και καλύτερης συγκοινωνίας, αλλά θα βοηθήσει αποφασιστικά και στην δημογραφική ανάταξη, σε μια περιοχή που στην τελευταία απογραφή είχε μείωση 30,3% του πληθυσμούς εν σχέση με την προηγούμενη.

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, διότι ως δημοτική αρχή αγωνιζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και πρόγραμμα, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών αλλά και για την ενίσχυση των υποδομών και της ευημερίας των κατοίκων του Θέρμου.