Σα. Απρ 27th, 2024

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Άμφισσας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2.406.479 €

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παρέστη το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 στα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Άμφισσας, ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος.

Η ειδικήτελετή πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστου. Παρόντες ήταν -μεταξύ άλλων- ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής ΝΔ Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωκίδας ΠέγκυΑραβαντινού, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Δήμαρχος Δωρίδος  Δημήτρης Γιαννόπουλος, αιρετοί του ά βαθμού αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου και πλήθος κόσμου.

 

Ο συγκεκριμένος ναός έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση ως κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Σύμφωνα με επιγραφή, κτίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1859-1869 στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία έχει διασωθεί, στο βόρειο εξωτερικό χώρο του ναού, το σταυρόσχημο βαπτιστήριο με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου.

 

Το έργο: «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.406.479,47 ευρώ.Για να υλοποιηθεί, διαχωρίστηκε στα ακόλουθα υποέργα:

 

  1. Αποκατάσταση του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω δημοπρασίας, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες:

– Στερέωσης και ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του ναού,  προκειμένου να καταστεί ασφαλής για τους χρήστες.

– Μορφολογικής αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων και την αρμονική ένταξή του στον ιστό της πόλης.

– Ηλεκτρομηχανολογικές για την ασφαλή λειτουργία  του και την ανάδειξή του.

 

  1. Συντήρηση των τοιχογραφιών της Μητρόπολης, το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες συντήρησης  και αισθητικής αποκατάστασης του μοναδικού τοιχογραφικού του διακόσμου, που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Φωκέα εικαστικού του 20ού αιώνα Σπύρου Παπαλουκά.

Επισημαίνεται ότι συνεισέφερε με επιπλέον χρηματοδοτήσεις και η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, ώστε να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία του ναού.

 

«Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε στα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Ένα σημαντικό έργο αναστήλωσης του ιστορικού ναού και συντήρησης των μοναδικών τοιχογραφιών του, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας και υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα ήταν παράλειψη να μην επαινέσω και ευχαριστήσω δημόσια τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και -κυρίως- για το ζήλο που επέδειξαν με αποτέλεσμα να παραδοθεί το έργο στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και σε όλη την τοπική κοινωνία!»