Σα. Απρ 27th, 2024

Σε κοινή «πλεύση» ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ για το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης – «Ολιστικός ο χαρακτήρας της μεταρρύθμισης, με διατήρηση των ΔΕΥΑ», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων

 

Στην κοινή «πλεύση» ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας και τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου (26.03.2024), ο κ.Μαμάκος αναφέρθηκε στην πρόταση των τριών συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει, με συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο, κατάθεση κοινής πρότασης, σε κορυφαίο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ.Μαμάκο, οι κοινά αποδεκτές επιδιώξεις και προτάσεις καταγράφονται επίσημα στην «Πρόταση Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους». Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα των ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ – ΕΕΤΑΑ και σε συστηματική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, ενώ οι βασικές αρχές, οι δράσεις και ο τρόπος υλοποίησης θα συζητηθούν αύριο το πρωί (Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024), στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στην οποία και θα μετέχει ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση συζητήθηκε και στο πλαίσιο της γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ, την περασμένη Παρασκευή τα Χανιά για την ανάδειξη του νέου 13μελές ΔΣ της Ένωσης, στο οποίο και εκλέχτηκε ο κ.Μαμάκος, συνεχίζοντας την εκπροσώπηση της ΔΕΥΑ Λάρισας.
«Ως πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της και με αδιαμφισβήτητο κοινωνικό έργο, θα προσπαθήσω να συμβάλλω δημιουργικά, μέσω της  Ε.∆.Ε.Υ.Α. για να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να κρατηθούν σε υψηλά standards οι δημοτικές μας  επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και βεβαίως να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Ο κ.Μαμάκος ευχαρίστησε τον κ.Καλογιάννη για τη συμβολή του, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο ΔΣ της ΕΔΕΥΑ, αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλε, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, όχι μόνο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. «Στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε δεν υπάρχουν κομματικά πρόσημα ή μικροπαραταξιακά συμφέροντα», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ.Μαμάκου.

 

Βασικά σημεία της κοινής πρότασης

Στα βασικά σημεία της πρότασης της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής Ύδρευσης-Αποχέτευσης, όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Δήμαρχος Λαρισαίων είναι:

-Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει “ολιστικό” χαρακτήρα, δηλαδή να αφορά συνολικά στη δημόσια πολιτική ύδρευσης και αποχέτευσης των πόλεων και των οικισμών της χώρας.

-Διατηρούνται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, διότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών αποτελεί τοπική υπόθεση.

-Διασφαλίζεται η διαδημοτική συνεργασία σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγγενείς αδυναμίες και με στόχο τη θεσμοποίηση των σχέσεων του Εθνικού Συστήματος Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

-Να υπάρξει τριετές Πρόγραμμα Εφαρμογής της μεταρρύθμισης, στη βάση αναλυτικής καταγραφής και αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς και διάγνωσης των αναγκών, που θα περιέχει τα αναγκαία έργα, τις απαραίτητες δράσεις, τους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και εξοπλισμούς) και ένα helpdesk υποστήριξης των ΔΕΥΑ και των Δήμων.

-Παράλληλα, να υπάρξει τριετές Σχέδιο Μετάβασης με Οδικό Χάρτη