Σα. Απρ 27th, 2024

Το πρώτο “Εξυπνο Δάσος” στην Ελλάδα ο Υμηττός

 

Θωράκιση και προστασία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει τις πόλεις του μέλλοντος ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή  και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματική στην προστασία των τοπικών κοινωνιών, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς του κεντρικού κράτους. Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο μεγαλύτερος  πληθυσμιακά Σύνδεσμος της χώρας, με την υλοποίηση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης θωρακίζει ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά βουνά της πατρίδας μας. Στόχος είναι να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω του προγράμματος περίφημο «SMART ΥΜΗΤΤΟΣ» που θα προσφέρει τη θωράκιση και την προστασία σε όλο τον Υμηττό, όπου ζουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Αθηναίοι. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι  κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης

Η καινοτομία του ΣΠΑΥ μεταλαμπαδεύεται μέσω του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» αρχικά σε 91 Δήμους σε όλη την Ελλάδα και με προοπτικές να ενταχθούν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Το «Δίκτυο» «γεννήθηκε» στις 12 Μαρτίου ως ένα εργαλείο παρέμβασης και αποτελεί έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων – Μελών και εν συνεχεία αυτές θα κοινοποιούνται στην πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, η Περιφέρεια και η Κεντρική Διοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών.