Σα. Απρ 27th, 2024

Φάνης Σπανός: «Βασική μας στόχευση είναι η υλοποίηση έργων που κρατούν τους νέους στον τόπο τους!»

 

Συνέντευξη στον Περικλή Καπετανόπουλο

Ο τουρισμός αποτελεί μια δυναμική προοπτική, ενώ οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα. Η ανάταξη της Εύβοιας, η αντιμετώπιση της δημογραφικής ερήμωσης της  Ευρυτανίας, η απορρύπανση του Ασωπού και η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων μέσα από κοινωνικές δράσεις αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα της περιφερειακής αρχής  του Φάνη Σπανού.

Σε ποιο βαθμό έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές στην Εύβοια;

Ολοκληρώθηκαν άμεσα και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι πρώτες “καταδρομικές” παρεμβάσεις μας για την αποκατάσταση υποδομών και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Ακολούθως, εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση και μπήκαν ταχύτατα στο στάδιο της υλοποίησης έργα αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 39.752.000 ευρώ, ενώ προχωρά το ολιστικό σχέδιο ανάταξης της περιοχής, το οποίο παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι αντιμετωπίστηκε ο μεγαλύτερος κίνδυνος της μετεγκατάστασης πληθυσμού και της ερημοποίησης της περιοχής. Παράλληλα, δίνουμε χρόνο και προστατεύουμε τον τόπο, ώστε η Φύση να επουλώσει όλες τις πληγές!

-Οι οδικοί άξονες που είναι υπό κατασκευή πότε θα ολοκληρωθούν και πόσο θα βελτιώσουν την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία;

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση κομβικών οδικών έργων, όπως είναι το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα του «Ε65», το «Μπράλος – Άμφισσα» και ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι. Παράλληλα, ξεκινά η κατασκευή της παράκαμψης Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, ενώ ολοκληρώνονται γοργά και τα οδικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως το τμήμα «Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα» στο νότιο οδικό άξονα της Εύβοιας. Αυτά είναι έργα, που δεν βελτιώνουν μόνο την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία, αλλά αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Στερεάς Ελλάδας και όλης της ηπειρωτικής χώρας.

-Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν  εναλλακτική απασχόληση για τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας σας;

Αποτελούν εναλλακτική, υπό τη βασική προϋπόθεση της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εφαρμόζει άλλωστε την πλέον ορθή πρακτική για τη συνύπαρξη αγροτικής παραγωγής και ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 334 kw για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τελικά του κόστους παραγωγής για τους αγρότες – μέλη του ΤΟΕΒ Μεξιατών Φθιώτιδας. Συνολικά, θα ωφεληθούν 2.500 περίπου αγροτικές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, ανοίγουμε το δρόμο και για δεκάδες άλλους ΤΟΕΒ της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να μειώσουν αισθητά το κόστος παραγωγής.

-Με ποια μέτρα και δράσεις αντιμετωπίζεται την βιομηχανική ρύπανση;

Δεν θα σταθώ στην αυτονόητη εγρήγορση των υπηρεσιών μας, του ελεγκτικού μας μηχανισμού. Θα σας υπενθυμίσω, όμως, ότι υλοποιούμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού. Ένα φιλόδοξο έργο, που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού. Ταυτόχρονα, μετασχηματίζεται η άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση της περιοχής σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο, ισχυρό πεδίο βιομηχανικής δραστηριότητας με όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

-Ποιες είναι οι προοπτικές για το τουρισμό στην περιοχή σας;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις της χώρας στην ποσοστιαία αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και των εισπράξεων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ένας τόπος με πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων και με ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για κάθε προφίλ επισκέπτη. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού με έμφαση στο αξιόλογο πολιτιστικό και ιστορικό μας απόθεμα. Στόχος μας να έχουμε τουρίστες για 12 μήνες και 365 μέρες το χρόνο.

-Ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας, απέναντι σε ευάλωτες ομάδες;

Οι κοινωνικές δράσεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της Περιφέρειας, παράτα λιγοστά κονδύλια του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το υπερδιπλάσιο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει 108 εκατ. ευρώ για δράσεις Κοινωνικού Ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών – ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχευση μας είναι να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για την ουσιαστική υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν αναπηρία, ασθένεια, ανέχεια, κοινωνική και οικονομική απομόνωση.

-Η Ευρυτανία, υφίσταται μια διαρκή πληθυσμιακή συρρίκνωση τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν μέτρα και πολιτικές για να αντιστραφεί το κλίμα;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί σειρά σχετικών έργων και δράσεων, παρά την έλλειψη αρμοδιοτήτων και κυρίως την έλλειψη πόρων.  Εντελώς ενδεικτικά θα αναφερθώ στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την παραμονή ιατρών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Βασική μας λογική και στόχευση, όμως, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι η υλοποίηση εκείνων των έργων και των παρεμβάσεων που κρατούν τους νέους στον τόπο τους! Γιατί δεν αρκεί να θέλουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους, πρέπει και να μπορούν!