Πε. Μάι 9th, 2024

Παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων που είχαν δώσει οι απόδημοι Ελληνες προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων του εξωτερικού στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023. Την είδηση επιβεβαίωσε και συνεργάτης της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης ανέλαβε την ευθύνη της διαρροής της λίστας των αποδήμων από συνεργάτη του, στην κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου. Η παραίτηση του κ.Σταυριανουδάκη έγινε δεκτή από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Ωστόσο ο εσωτερικός έλεγχος που διεξάγετε, με κάθε μυστικότητα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν αποκλείεται να αποκαλύψει και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, εκτός από τον στενό συνεργάτη του κ.Σταυριανουδάκη που έδωσε τα στοιχεία των εκλογέων εξωτερικού στον κ.Θεοδωρόπουλο. Ο εσωτερικός έλεγχος που διέταξε η κα Κεραμέως έδειξε ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε τον Μάιο του 2023, όταν ο κ.Σταυριανουδάκης ήταν γενικός γραμματέας Εσωτερικών και είχε παραμείνει στην θέση του και με την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών κα Σπανού.

Την παραίτηση του από την νευραλγική θέση του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ.,  υπέβαλλε ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πήρε την λίστα των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων εκλογέων από συνεργάτη του κ.Σταυριανουδάκη και την έδωσε στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ, ως μη όφειλε.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η διαρροή των e-mails στην κα Ασημακοπούλου, δεν έχει καμία σχέση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όσων εκλογέων επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Σημείωναν επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όσων επιλέξουν την επιστολική ψήφο, τόσο των Ελλήνων του εξωτερικού, όσο και των εκλογέων εντός της Επικράτειας.

Η ανησυχία σε κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών εστιάζεται σε ποιο βαθμό η υπόθεση των διαρροών μπορεί να επηρεάσει την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές, μιας και είναι η πρώτη φορά που  Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό θα έχουν την δυνατότητα, χωρίς κανένα περιορισμό,  να ψηφίσουν από το σπίτι τους με επιστολική ψήφο.