Σα. Μάι 18th, 2024

Γιάννης Κωνσταντάτος: Η Αυτοδιοίκηση καινοτομεί στην Πολιτική Προστασία

Ο ΣΠΑΥ αποτελεί τον κρίκο που ενώνει  τους Δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό, το «ιερό βουνό» της Αττικής. Το 2024  οι Δήμοι που συμμετέχουν στον ΣΠΑΥ, ενώνουν  τις δυνάμεις τους με δήμους από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου Forum για την δημιουργία ενός δικτύου ανθεκτικών πόλεων με προηγμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ μιλά στον Περικλή Καπετανόπουλο για την Αυτοδιοίκηση  του μέλλοντος που πρωτοπορεί αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

 

-Ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία και τι στόχους έχετε μετά την τρίτη επανεκλογή σας ως πρόεδρος του ΣΠΑΥ;

 Οι συνάδελφοι μου, δήμαρχοι και μέλη του Συνδέσμου με τίμησαν για μια ακόμη θητεία και τους ευχαριστώ ολόψυχα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη. Με την ιδιότητα του Προέδρου στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, μέσα από συλλογικές αποφάσεις και ενέργειες καταφέραμε να αναδείξουμε ξανά τη σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας υπό το πρίσμα της Αυτοδιοίκησης. Και το σημαντικότερο; Με έργα και όχι με λόγια. Αποδείξαμε ότι όποιος θέλει, μπορεί! Και επενδύουμε πλέον στο τρίπτυχο «Τεχνολογία – Εκπαίδευση – Εθελοντισμός» για να πάμε την πολιτική προστασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα βήμα παραπέρα. Είναι ένας πολύπαθος τομέας, που όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες είτε είμαστε σε αντιπυρική περίοδο είτε όχι. Αυτό είναι που μας ενώνει εντός και εκτός ΣΠΑΥ.

-Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που φιλοδοξεί να εισάγει στην λειτουργία της Αυτοδιοικησης  το 3ο Forum του ΣΠΑΥ;

Τα Forum που διοργανώνει ο ΣΠΑΥ κατάφεραν να γίνουν θεσμός και να διοργανώνονται σε ετήσια βάση, αναδεικνύοντας τα ισχύοντα αλλά και τα νέα δεδομένα στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Στο 1ο Forum θέσαμε τις βάσεις προτείνοντας 10 προτάσεις για την σωτηρία των δασών. Στο 2o Forum αναπτύξαμε και αναλύσαμε την επόμενη ημέρα. Και τα δύο Forum σημείωσαν πολυπληθή παρουσία και ενεργό συμμετοχή από βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, επιχειρηματίες, εθελοντικές ομάδες, όπου όλοι μαζί ενώσαμε τις φωνές και τις αγωνίες μας για τη σωτηρία του δασικού μας πλούτου. Σήμερα, ενόψει του 3ου Forum που διοργανώνεται στις 11 και 12 Μαρτίου 2024 με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης» παρουσιάζουμε την πρόταση μας,  πως, με σύμμαχο την τεχνολογία μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτική προστασία και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία εκείνα που θα συνδράμουν το δύσκολο έργο μας. Συνεπώς, κάθε forum έρχεται και πάει ένα βήμα παραπάνω τα προηγούμενα, γι’ αυτό και οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον είναι ολοένα αυξανόμενο.

-Αναλάβατε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του   «Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία». Τι είναι το «Δίκτυο» και ποια η αναγκαιότητά του;

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου βρίσκεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών, και  αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. κλιματική κρίση, τεχνολογική ανάπτυξη) και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Το ΔΙΚΤΥΟ δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας –που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα- ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ΔΙΚΤΥΟ αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

-Πόσοι Δήμοι έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν;

Είναι εκπληκτική και μοναδική η ανταπόκριση που τυγχάνει το Δίκτυο όντας στα σπάργανα της δημιουργίας του. Η ιδρυτική διακήρυξη θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια του 3ου Forum και ήδη έχουμε 84 περίπου ιδρυτικά μέλη που συνεχώς αυξάνονται. Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι με θέρμη το αγκαλιάζουν και θέλουν να γίνουν μέρος του σημαντικού αυτού εγχειρήματος .

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.

Το «Δίκτυο» είναι εδώ!