Σα. Μάι 18th, 2024

Νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη σήμερα ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», κατά την ειδική συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Στη θέση του  α΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο  δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος και  β΄ αντιπροέδρος ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξελέγησαν  και τα επιπλέον επτά αιρετά μέλη – πέραν του Προεδρείου –  που απαρτίζουν την 11μελή  Εκτελεστική Επιτροπή.  Συγκεκριμένα εξελέγησαν οι:

Ελευθέριος Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου

Βασίλειος Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου

Χρήστος Τεντόμας, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Ευάγγελος Μπαρμπάκος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας

Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών

Κώστας Ζαχαριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Ψήφισαν 29  από τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Απουσίαζαν ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία καθώς και ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας.

Υπενθυμίζεται  ο Λάζαρος Κυρίζογλου κατήγαγε μεγάλη νίκη στην ΚΕΔΕ, λαμβάνοντας το 65,78% των ψήφων και αυξάνοντας τις έδρες της «γαλάζιας» παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», από 19 σε 20, επί συνόλου 31.  Συντριβή υπέστη ο Χάρης Δούκας και η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με το  ψηφοδέλτιο «Αυτοδιοίκηση τώρα», εκλέγοντας μόνο 9 από τις 11 έδρες που είχαν εκλέξει οι «συνέταιροι», όταν είχαν κατέβει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια  το 2019. Οι προβλέψεις για 11 έδρες το ελάχιστο που διέρρεε, μέρες πριν  το περιβάλλον του δημάρχου Αθηναίων, τελικά αποδείχτηκε ότι είχαν παραβλέψει τις μεγάλες διαρροές που είχε σε ψήφους η παράταξη Δούκα,  προς το ψηφοδέλτιο Κυρίζογλου, αν και είχε προηγηθεί το εκλογικό παράδειγμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Βάσει των υπολογισμών, παλαιών στελεχών της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον 15-20 εκλέκτορες, που είχαν εκλεγεί με την «σημαία» του ΠΑΣΟΚ, τελικά επέλεξαν να στηρίξουν την κεντροδεξιά παράταξη. Η συντριβή του ψηφοδελτίου «Αυτοδιοίκηση τώρα» στις εκλογές της ΚΕΔΕ και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων  για εκλογή μεγαλύτερου αριθμού εδρών από το 2019,  προβληματίζουν τον Χάρη Δούκα και «γκριζάρουν» την εικόνα του  υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού και άμισθο σύμβουλο του δημάρχου Αθηναίων , Χρήστο Πρωτόπαπα.

Στις 9 έδρες της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθεί και η έδρα που καταλαμβάνει, εξ οφιτσίου, ο Χάρης Δούκας ως δήμαρχος Αθηναίων.

Την δεύτερη έδρα, από τις δύο που έχασε η παράταξη Δούκα, την κέρδισε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) εκλέγοντας τον Κώστα Πελετίδη δήμαρχο Πατρέων, ως τακτικό μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Ποιοι εκλέχθηκαν

Σε σύνολο 535 εγγεγραμμένων ψήφισαν 529 αιρετοί. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 525 και τα άκυρα ήταν 4.

Εκλέχθηκαν από το ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι:   Κυρίζογλου Λάζαρος, Κωνσταντέλος Γρηγόρης, Παπαναστασίου Γεώργιος, Ραβιόλος Ελευθέριος, Τσιάκος Βασίλειος, Αμπατζόγλου Θεόδωρος, Αναστασιάδης Φίλιππος, Αποστολόπουλος Ηλίας, Καστρινός Αλέξης, Κούλης Ευστάθιος, Τσακίρης Παντελεήμων, Μαμάκος Αθανάσιος και δημοτικοί σύμβουλοι: Καφαντάρης Δημήτριος, Τεντόμας Χρήστος, Μπαρμπάκος Ευάγγελος, Καραμαλάκης Μιχαήλ, Τζιαχρήστας Δημήτριος, Μουράτογλου Ιωάννης, Καταβούτας Γεώργιος, Υδραίου Μερώπη.

Από την παράταξη του Χάρη Δούκα, δήμαρχοι: Δανιηλίδης Συμεών, Μπέγκας Θωμάς, Γκουντάρας Αντώνιος, Αλεξόπουλος Γρηγόρης, Καφατσάκη-Βλάχου Σταματία και δημοτικοί σύμβουλοι: Τσιαντής Δημήτριος, Γιαλιτάκης Νικόλαος, Μπίρμπας Δημήτριος, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση εκλέγεται ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Ενωτικό ήταν το μήνυμα του μεγάλου νικητή Λάζαρου Κυρίζογλου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων αυτοδιοικητικών που καταρχήν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και προσήλθαν μαζικά, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία.  Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά. Σήμερα νίκησε η Ενότητα. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ.Κυρίζογλου.

Ο ηττημένος των εκλογών της ΚΕΔΕ Χάρης Δούκας, τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής και συνεχάρη τον Λάζαρο Κυρίζογλου για την μεγάλη νίκη του.