Κυ. Απρ 28th, 2024

ΚΕΔΕ: Κυρίαρχος ο Κυρίζογλου, δεν… τραβάει ο Δούκας

Μεγάλη νίκη της παράταξης που πρόσκειται στην Ν.Δ αναμένεται τις εκλογές της ΚΕΔΕ, που διεξάγονται σήμερα,  για την ανάδειξη νέου Διοικητικού  Συμβουλίουτης  για την περίοδο 2024-2028. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου με το ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» αναμένεται να καταλάβει τις  20 από τις 31 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου καταγράφοντας θριαμβευτική επικράηση. Το  ψηφοδέλτιο του κ.Κυρίζογλου απαρτίζεται από 44 υποψήφιους, εκ των οποίων οι  29 είναι δήμαρχοι  και 15 δημοτικοί σύμβουλοι. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου,  αποδεικνύει πως προτεραιότητά του κ.Κυρίζογλου αποτελεί, η ισότιμη αντιμετώπιση των ζητημάτων όλων των δήμων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με έμφαση στη στήριξη του έργου και της προσπάθειας των νέων αιρετών διοικήσεων των μικρών δήμων της χώρας, που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.  «Ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε την Αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ψηλά. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους Δήμους, ανεξάρτητα μεγέθους» δηλώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Στο ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» συμμετέχει μεταξύ των άλλων έμπειρων αυτοδιοικητικών, και ο Γιάννης Μουράτογλου, το  παλαιότερο, ίσως,  στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων Ελλάδας και πρόεδρος, επί σειρά ετών, της Επιτροπής Οικονομικών.

Η αντίπαλη παράταξη του Χάρη Δούκα «Αυτοδιοίκηση τώρα» είναι, ίσως, το πρόπλασμα της κεντροαριστερής συμμαχίας και αποτελεί σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αναμένεται να καταλάβει 9-10 έδρες, εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις την τελευταία στιγμή, με πολλαπλές διαρροές. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας συνάντησε την άρνηση πολλών δημάρχων που κατέβηκαν με την «σημαία» του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μαζί του υποψήφιοι. Το ψηφοδέλτιο που έδωσε στη δημοσιότητα, είναι «αδύναμο» και περιλαμβάνει μόνο 17 δημάρχους και 15 δημοτικούς συμβούλους. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο του κ.Δούκα συμμετέχει η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη.

Έδρα διεκδικεί, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία διαθέτει 15 εκλέκτορες και αναζητεί 3 ακόμα προκειμένου να συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο που είναι 18 ψήφοι για να καταλάβει μια έδρα στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση(ΚΚΕ) έχει επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Αν τελικά,  η Λαϊκή Συσπείρωση δεν καταφέρει να εκλέξει έδρα, τότε η έδρα αυτή θα προστεθεί στο άθροισμα των εδρών της παράταξης του Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο «Συντονισμός Αιρετών» που συσπειρώνει δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ανεξάρτητους, έχει υποψήφια για πρόεδρο την δήμαρχο της Γαύδου Λ.Στεφανάκη.

 

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποτελείται από συνολικά από 535 εκλέκτορες-μέλη. Συμμετέχουν οι 332 δήμαρχοι της χώρας, καθώς  και τα 25  πρώην  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ,  της περιόδου 2019-2023, εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και διατηρούν αυτή την ιδιότητα. Τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων συμπληρώνουν οι 178 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» η οποία πρόσκειται στη Ν.Δ έχει εξασφαλίσει 310-320 εκλέκτορες. Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση 160-170 περίπου εκλεκτόρων, που ορισμένοι από αυτούς αναμένεται να  ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Κυρίζογλου, όπως άλλωστε συνέβη και στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ),όπου αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς παράταξης Γιώργο Μαρκόπουλο δήμαρχο Γαλατσίου.

Ας σημειωθεί ότι ο Λάζαρος Κυρίζογλου, θα είναι ο μοναδικός δήμαρχος από την Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος θα εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μετά την πρώτη φορά που αναδείχτηκε στο ύπατο αξίωμα του προέδρου της, τον Ιούλιο του 2023, λόγω της υπουργοποίησης του μέχρι τότε προέδρου της και δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Με την επανεκλογή του κ.Κυρίζογλου, τόσο η Θεσσαλονίκη , όσο και η Κεντρική Μακεδονία θα διατηρήσουν τα «πρωτεία»  στα δυο ανώτατα συνδικαλιστικά  όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη πρόσφατα, με ποσοστό 78% πρόεδρος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ).

Περικλής Καπετανόπουλος

Αναδημοσίευση από εφ. “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”