Τε. Μάι 8th, 2024

Φαβορί ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την προεδρία

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ), για την εκλογή του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης. Φαβορί για την επανεκλογή  είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή του Α και Β αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα και του ταμία, καθώς και τέσσερις θέσεις μελών. Στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει 25 μέλη, συμμετέχουν οι 13 εκλεγμένοι Περιφερειάρχες και η σύνθεση συμπληρώνεται με την εκλογή 12 Περιφερειακών Συμβούλων.

Θα πάρουν μέρος 300 εκλέκτορες και από την Περιφέρεια Αττικής θα συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση 51 :  Από την  παράταξη της πλειοψηφίας «Αττική Μπροστά» τριάντα εκπρόσωποι , ενώ από τα ψηφοδέλτια των υπόλοιπων παρατάξεων εξελέγησαν οκτώ από τον «Αττικό Κύκλο Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», από έξι για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και για την «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» και ένας (1) από τη «Μάχη για την Αττική».

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων ανήκει στην κεντροδεξιά παράταξη και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Από την κεντροαριστερά, είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Ιωακειμίδης, ως ανεξάρτητος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Την υποψηφιοτητά του αναμένεται να στηρίξει ένα μέρος των εκλεκτόρων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με έμπειρους περί τα αυτοδιοικητικά πράγματα, από τους περιφερειακούς συμβούλους που θα εκλεγούν στο Δ.Σ  με κάλπη,  οι 10  θα προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ένας από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειώσουμε ότι μετά από πολλά χρόνια στη Γενική Συνέλευση  της ΕΝ.ΠΕ δεν θα συμμετάσχoυν, οι πρώην περιφερειάρχες  Γιάννης Σγουρός (Αττικής) και  Κώστας Αγοραστός (Θεσσαλίας).