Σα. Ιούλ 27th, 2024

Αποφασίζουν για τους εκλέκτορες στην ΚΕΔΕ

Στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα προβούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν 13  συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων(ΠΕΔ) οι οποίες θα εκλέξουν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που θα συνέλθουν για να αναδείξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ανωτάτου συνδικαλιστικού οργάνου των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα των συνελεύσεων των ΠΕΔ για την ανάδειξη των εκλεκτόρων οι οποίοι θα συγκροτήσουν το εκλογικό σώμα της ΚΕΔΕ έχει ως εξής: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 14/2, Βόρειο Αιγαίο 13/2, Δυτική Μακεδονία 11/2, Θεσσαλία 8/2, Ιόνια Νησιά 8/2, Αττική 12/2, Κεντρική Μακεδονία 15/2, Κρήτη 16/2, Νότιο Αιγαίο 17/2, Πελοπόννησος 14/2, Στερεά Ελλάδα 12/2. Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος δεν έχουν ακόμα καθορίσει ημερομηνία ακόμη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποτελείται από 31 μέλη συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

-Δέκα εννέα (19) δήμαρχοι και

-Δώδεκα (12) δημοτικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στην κεντροδεξιά παράταξη αναμένεται να εκλέξουν 17 μέλη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ 12. Οι δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι αμφίβολο αν συμπληρώσουν τον αριθμό των 17 εκλεκτόρων που είναι το εκλογικό μέτρο για την εκλογή έδρας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων μετέχει αυτοδικαίως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Τα μέλη του Δ.Σ που θα εκλεγούν στις 28 Φεβρουαρίου θα συγκροτηθούν σε σώμα το αργότερο δέκα μέρες μετά την εκλογή τους,  εκλέγοντας τον πρόεδρο και το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Φαβορί για την θέση είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και νυν πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, με αντίπαλο τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.