Πα. Απρ 19th, 2024

Γιάννης Μώραλης: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραμένει ψυχή του «Πειραιά Νικητή»

Για τη μαζική στήριξη που έλαβε ομόφωνα από τον πρώτο εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο του Πειραιά, Βαγγέλη Μαρινάκη, και το σύνολο των στελεχών του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», προκειμένου να διεκδικήσει άλλη μία επιτυχημένη θητεία ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού, Γιάννης Μώραλης.

Ανθρώπινος, αποφασιστικός, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητος όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από την οικογένειά του, ο Γιάννης  Μώραλης προχωρά σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το όραμα του συνδυασμού του για την πόλη. Τον συναντήσαμε στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στο Πασαλιμάνι, η οποία χάρη στις προσωπικές πρωτοβουλίες του κ. Μαρινάκη εκσυγχρονίστηκε και κατέστη πνεύμονας πρασίνου αλλά και χώρος ψυχαγωγίας και πολιτισμού, αφού στο κέντρο της δεσπόζει ένα εντυπωσιακό μνημείο, αφιερωμένο στην τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού.

 Πριν από μερικές ημέρες, το σύνολο του συνδυασμού σας αποφάσισε να διεκδικήσει άλλη μία θητεία για τον Πειραιά, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στο πρόσωπό σας. Τι σηματοδοτεί αυτό για την πόλη, αλλά και για εσάς προσωπικά;

Ο συνδυασμός μας, «Πειραιάς Νικητής», δεν είναι περαστικός στον Δήμο Πειραιά. Αναλάβαμε το 2014 τη δημοτική Αρχή της πόλης, σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τον Πειραιά, αλλά και για όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι καταφέραμε όχι μόνο να αντεπεξέλθουμε, αλλά και να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Η στήριξη του συνόλου του συνδυασμού μας στο πρόσωπό μου με τιμά ιδιαίτερα. Με γεμίζει δύναμη, αποτελεί όμως και τεράστια ευθύνη. Ολοι μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κάθε μέρα σκληρά, όπως κάνουμε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, για να γίνει ο Πειραιάς η πόλη που έχουμε οραματιστεί και σχεδιάσει.

 Τι σημαίνουν για εσάς τα λόγια του ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το γεγονός ότι, όπως δήλωσε, θα βγει και πάλι μπροστά για ακόμη μία εκλογική νίκη του «Πειραιά Νικητή;»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν και παραμένει η ψυχή του συνδυασμού μας. Είναι ο άνθρωπος που έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος τον Δήμο Πειραιά. Οι δωρεές του και μια σειρά παρεμβάσεων σε αρκετούς τομείς είναι βέβαιο ότι βοήθησαν τη δημοτική Αρχή και κυρίως την πόλη του Πειραιά. Θα είναι δίπλα μας, ενεργός, και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, γιατί πάνω από όλα αγαπάει τον Πειραιά και θέλει με κάθε τρόπο να τον βοηθήσει να γίνει αυτό που ονειρευόμαστε. Αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη και είναι πολύ σημαντικό ότι άνθρωποι τόσο επιτυχημένοι επαγγελματικά και με τέτοια οικονομική επιφάνεια έχουν όρεξη να συμμετέχουν στα κοινά και να συνεισφέρουν χωρίς να έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα από αυτό. Να περιμένουμε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του συνδυασμού; Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για εκπλήξεις. Το βέβαιο είναι ότι και σε αυτές τις εκλογές θα πορευτούμε ως ανεξάρτητος συνδυασμός, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη τις κομματικές υποψηφιότητες. Δεν νομίζω ότι για τοπικά θέματα έχει σημασία αν κάποιος ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Το ψηφοδέλτιό μας θα απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, τους οποίους όμως ενώνουν το ενδιαφέρον και η αγάπη τους για τον Πειραιά.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες παρακαταθήκες που άφησε η δημοτική Αρχή την τετραετία που πέρασε;

Η δική μας δημοτική Αρχή σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πλάνο ανάπτυξης για την πόλη, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία εγκρίθηκε και έλαβε 80 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις και παρεμβάσεις στην πόλη μας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Χρήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα ταμεία του δήμου. Δίνουμε λύση σε χρόνια προβλήματα, όπως είναι η ανάπλαση του Μικρολίμανου και η αξιοποίηση του Πύργου, που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το έργο που έχει γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Παράλληλα και εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω είναι το ύφος της διακυβέρνησης από τη σημερινή δημοτική Αρχή, την οποία κατά την άποψή μου χαρακτηρίζουν η σεμνότητα, οι χαμηλοί τόνοι, ο σεβασμός προς όλους και η διάθεση συνεργασίας με όλους.

Ποια είναι τα δρομολογημένα έργα που έχετε προγραμματίσει, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμά σας για την πόλη;

Εργα γίνονται όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια στον Πειραιά. Μας καταλογίζουν άλλωστε ότι, επειδή ο Πειραιάς είναι ένα εργοτάξιο, υπάρχει και η ανάλογη ταλαιπωρία. Η ταλαιπωρία βέβαια είναι προσωρινή, αλλά τα έργα μόνιμα. Το επόμενο διάστημα ξεκινούν δύο εμβληματικές αναπλάσεις για την πόλη του Πειραιά. Η πρώτη είναι αυτή στο Μικρολίμανο, ένα πολύ γνωστό σημείο του Πειραιά, το οποίο όμως τις τελευταίες δεκαετίες είχε προβλήματα, νομικά και λειτουργικά, τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, θα δημιουργηθεί πεζόδρομος δίπλα στη θάλασσα, θα περιοριστεί ο χώρος για τα αυτοκίνητα και θα μετακινηθούν πιο μέσα τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων.

Η δεύτερη αφορά την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, μια πολύ μεγάλη έκταση δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία έως σήμερα ήταν υποβαθμισμένη. Προχωράμε σε γενική ανάπλαση δρόμων και πεζοδρομίων, στην ενίσχυση του φωτισμού, στην έστω και μικρή αύξηση του πρασίνου, στη δημιουργία ποδηλατόδρομου κ.λπ., ώστε η περιοχή αυτή να προσελκύσει νέες οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι έργα πνοής, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και την οικονομία της περιοχής. Υπάρχει, βέβαια, και μια σειρά άλλων έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως οι ανακαινίσεις όλων των αθλητικών μας χώρων, η αλλαγή όλων των φωτιστικών της πόλης μας, το Κέντρο Καινοτομίας, οι υπηρεσίες «έξυπνης» πόλης, οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, και αρκετά άλλα που συμβαίνουν τώρα και θα τα μάθουν αρκετά σύντομα οι Πειραιώτες.

Σκέφτεστε τους πιθανούς αντιπάλους σας;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι θα είναι οι συνυποψήφιοί μας και δεν υπάρχει λόγος να αναλωνόμαστε σε υποθετικές υποψηφιότητες. Πιστεύουμε πολύ στο έργο μας και θεωρούμε ότι οι Πειραιώτες θα μας ξαναεμπιστευθούν, για να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια.

Πόσο άλλαξε τη ζωή σας, προσωπικά, η ενασχόληση με τον δήμο; Εκτός, φυσικά, από το γεγονός ότι μετακομίσατε στον Πειραιά.

Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για εμένα, αλλά και για την οικογένειά μου. Πλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος για εμάς ως οικογένεια, κάτι που είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις μικρά παιδιά, όπως είναι τα δικά μας. Ομως όλα αυτά τα γνωρίζαμε εκ των προτέρων και ευχαριστώ τη σύζυγό μου που με στήριξε και με στηρίζει σε αυτή μου την απόφαση. Η μετακόμιση στον Πειραιά ήταν κάτι που, όταν έχεις παιδιά, δεν είναι εύκολο, αλλά τελικά ήταν λυτρωτική, γιατί, εκτός του ότι ήθελα να μείνω στην πόλη της οποίας οι κάτοικοι με τίμησαν, ολόκληρη την ημέρα βρισκόμουν στον Πειραιά και έφευγα μόνο για ύπνο. Ευτυχώς, πλέον, κοιμάμαι εδώ (γέλια).

Η σύζυγός σας πώς ανταποκρίθηκε στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την εκλογή σας;

Η σύζυγός μου ήταν και παραμένει κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Ανέκαθεν ήταν μια πολύ δραστήρια επαγγελματίας, με πολλές υποχρεώσεις, που όμως πήγαν πίσω μετά τη γέννηση των παιδιών μας, προκειμένου να αφιερωθεί σε αυτά. Έχει αναπτύξει, αθόρυβα -όπως πρέπει-, πρωτοβουλίες, φιλανθρωπικού κυρίως χαρακτήρα, για δράσεις που σκοπό έχουν να ενισχύσουν ιδρύματα και φορείς του Πειραιά που ασχολούνται με παιδιά.

Τα παιδιά σας έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς τους στην καθημερινότητά του;

Πλέον, νομίζω ναι. Όταν εξελέγην δήμαρχος, ο Πέτρος ήταν δυόμισι χρόνων και η κόρη μου λίγων μηνών. Σήμερα πιστεύω ότι ο Πέτρος, που είναι επτά χρόνων, αντιλαμβάνεται τον ρόλο μου και η Γιολάντα, που είναι σχεδόν πέντε, νομίζω ότι τον επεξεργάζεται και τον διερευνά. Είναι συχνά μαζί μου σε εκδηλώσεις του δήμου, όπου δηλαδή αυτό είναι εφικτό. Επίσης βλέπουν, όταν βρισκόμαστε έξω, ανθρώπους να με σταματούν στον δρόμο, για να μου θέσουν ζητήματα που αφορούν την πόλη, και τα παιδιά έχουν αντιληφθεί ότι ο πατέρας τους πρέπει να προσπαθεί να δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Οι πλημμύρες του 2014 στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς. Ήταν μάλιστα έναν μήνα αφότου είχαμε αναλάβει. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα, όμως κάποιων συμπολιτών μας τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα αυτοκίνητα υπέστησαν καταστροφές. Το Προσφυγικό επίσης ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση, όταν τους πρώτους μήνες του 2016 κληθήκαμε να διαχειριστούμε την παραμονή χιλιάδων προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε άθλιες συνθήκες και χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός από το κράτος. Αναγκαστήκαμε να κινητοποιήσουμε φορείς και ιδιώτες και σε αυτή την περίπτωση η στήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Δυστυχώς, πλέον δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Οταν δεν ασχολούμαι με τα προβλήματα και την προοπτική του Πειραιά, ασχολούμαι με την οικογένειά μου και προφανέστατα με τον Ολυμπιακό, τον οποίο προσπαθώ, είτε ζωντανά είτε τηλεοπτικά, να παρακολουθώ. Ξέρετε, με τόσα τμήματα και τόσες ομάδες υψηλού επιπέδου που πλέον διαθέτει όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού βρίσκομαι πολύ συχνά στα γήπεδα.

Πιτσιρικάς, τι ονειρευόσασταν να γίνετε;

Τα παιδιά ονειρεύονται σε μικρές ηλικίες να γίνουν ή να μοιάσουν στους ήρωές τους. Αρα, σε αρκετά μικρή ηλικία ήθελα να γίνω, προφανέστατα, ποδοσφαιριστής, όπως τα περισσότερα αγόρια. Τελικά, μπορεί να μην έγινα ποδοσφαιριστής, αλλά η πολυετής εμπλοκή μου με τον Ολυμπιακό υπερκάλυψε ακόμα και αυτό το παιδικό μου όνειρο.