Σα. Μάι 4th, 2024

Χάρης Δούκας: “Φρένο” στην Ενεργειακή Φτώχεια από τον Δήμο Αθηναίων

Νέες πρωτοβουλίες επιβάλλει η εποχή μας να αναλάβουν οι Δήμοι, ώστε να βοηθήσουν τους πιο ασθενείς οικονομικά δημότες τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μία από τις άμεσες προτεραιότητες του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα είναι η ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο στον δήμο Αθηναίων υπολογίζονται σε περίπου 50.000! ‘Αλλωστε ο κ.Δούκας  ως καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έχει και ο ίδιος την εμπειρία της αξιοποίησης και του συντονισμού σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα αυτό.  

Το Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας  θα έχει σύνθετη αποστολή. Θα αποσκοπεί στην προσέγγιση των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενεργειακής φτώχειας, δυσκολεύονται δηλαδή να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, και θα αναζητούνται τρόποι για την υποστήριξή τους. Ταυτόχρονα,  οι υπηρεσίες θα συνδράμουν γενικότερα τα νοικοκυριά σε θέματα αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς, ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος και προς αυτό τον σκοπό θα τους παρέχονται σχετικές πρακτικές πληροφορίες αλλά και χρήσιμο υλικό. Αντικείμενο του Γραφείου θα είναι επίσης ο εντοπισμός προγραμμάτων εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του δήμου. Το Γραφείο θα αλληλεπιδρά και με τις δημοτικές Κοινωνικές και Τεχνικές Υπηρεσίες, έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει έργα στο τεχνικό πρόγραμμα που θα έχουν άμεσες και έμμεσες ωφέλειες στους ενεργειακά ευάλωτους αλλά και στο σύνολο των πολιτών.

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, είναι  η πρώτη δράση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής κρίσης.  Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας και την αξιοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προς όφελος των ασθενέστερων.