Δε. Μάι 20th, 2024

Δημήτρης Παπαχρήστου δήμαρχος Σαρωνικού: “Ερχόμαστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές”

Συνέντευξη  στον Περικλή Καπετανόπουλο.

Έναν δήμο φιλόξενο, σύγχρονο και λειτουργικό, φιλοδοξεί να φτιάξει ο νεότερος δήμαρχος της Ελλάδας και νέος Δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου. Ήδη από τις προεκλογικές του τοποθετήσεις μιλούσε για σαρωτικές  αλλαγές ώστε να αλλάξει πλέον πρόσωπο ο ιστορικός Δήμος Σαρωνικού  και να αποτελέσει έναν δήμο πρότυπο.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε, μετά την ορκωμοσίας του, τόνισε  ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η νέα δημοτική αρχή, δεν ζητούν περίοδο χάριτος: «Πιάνουμε αμέσως δουλειά προκειμένου να φτιάξουμε τον δήμο μας όπως τον ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει. Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή που εδώ και δυο χρόνια ετοιμάζουμε για τον Δήμο μας και να κερδίσουμε το βασικό στοίχημα που έχουμε θέσει: να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών δείχνοντάς τους έμπρακτα ότι βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους». Όπως σημειώνει ο Δ. Παπαχρήστου στo «Secret», στην κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα διοίκησης δομείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις υποδομές. Παράλληλα, τίθενται  συγκεκριμένοι μετρήσιμοι στόχοι (KPIs – KeyPerformanceIndicators) ανά υπηρεσία και το παραχθέν έργο ελέγχεται, μεταξύ άλλων, μέσα από την τήρηση συγκεκριμένων και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

 

Kύριε δήμαρχε ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου σας;

«Το σημαντικότερο πρόβλημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν επιτακτικά λύση, είναι αυτό της καθαριότητας,  Από τον πρώτο, κιόλας, χρόνο της διοίκησής μας ,  ερχόμαστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές. Σχεδιάζουμε την χωροθέτηση πέντε πράσινων σημείων, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα, όπου θα πηγαίνουν τα κλαδέματα κι εκεί θα γίνεται η επεξεργασία τους. Επίσης, σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τα παλαιά οχήματα και να ενισχύσουμε το στόλο με νέα απορριμματοφόρα. Δίνουμε δε, προτεραιότητα στην ανακύκλωση πουήταν μέχρι σήμερα σχεδόν μηδενική και γι’ αυτό το λόγο ορίσαμε και τρίτο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας που θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Με την εφαρμογή του προγράμματός μας στοχεύουμε στη μείωση κατά 20% του κόστους στον τομέα καθαριότητας μέσω της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της υπηρεσίας η οποία θα βοηθήσει αισθητά στην εξοικονόμηση πόρων για την επόμενη ημέρα.

 

Το οδικό δίκτυο στην περιοχή σας είναι  σε κακή κατάσταση. Ποια μέτρα θα πάρετε για την βελτίωση του;

Το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες στο δήμο μας και για εμάς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Προτιθέμεθανα αποκαταστήσουμε το σύνολο του οδικού δικτύου των αστικών οδών. Για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης του έργου στελεχώνουμε εκ νέου την τεχνική υπηρεσία και προχωράμε στη διασύνδεσή της με την υπηρεσία ύδρευσης, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των δυο υπηρεσιών και να αποφεύγονται μελλοντικές επιδιορθώσεις.

 

Το δίκτυο αποχέτευσης μπορεί το 2024 να αποτελεί πρόβλημα για σύγχρονη πόλη;

Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου αποχέτευσης αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών και αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Δέσμευσή μας είναι η συνέχιση της σύνδεσης αποχέτευσης του Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, ως της μόνης εφαρμόσιμης λύσης. Προχωρούμε, παράλληλα, στην άμεση επικαιροποίηση μελετών για την επιτάχυνση του έργου της αποχέτευσης και στην κατασκευή του συνόλου των εσωτερικών δικτύων.

 

Οι παιδικές χαρές του Δήμου σας είναι ασφαλείς για τους μικρούς σας δημότες;

Παρεμβαίνουμε δραστικά ώστε να αποσοβήσουμε κάθε πιθανό κίνδυνο για τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις -επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές- αλλά και για τους συνοδούς τους. Η δέσμευσή μας είναι να ολοκληρώσουμε την πιστοποίηση και την ανάπλαση του συνόλου των παιδικών χαρών του Δήμου μας, σε βάθος πενταετίας. Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, για το λόγο αυτό προχωράμε σε πιστοποίηση ISOγια τους χώρους των παιδικών χαρών. Για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ασφάλεια και συντήρησή τους, δημιουργούμε από το ήδη υπάρχον προσωπικό ειδικό συνεργείο επισκευών παιδικών χαρών το οποίο σε καθημερινή βάση έχει σαν στόχο την καταγραφή και επιτόπια επισκευή των μικρών φθορών στις παιδικές χαρές για να μην καθυστερούν ούτε μια ημέρα οι εργασίες.