Τε. Μάι 1st, 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: Δομικές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας!

 

του Περικλή Καπετανόπουλου

Το «ταβάνι» των 45 ημερών όρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως το πρώτο ορόσημο για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου αλλαγών στο μοντέλο διοίκησης της νέας Περιφερειακής αρχής της Αττικής, κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι μέλει γενέσθαι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Στην πρώτη συνάντηση με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Εντεταλμένους Συμβούλους της Περιφέρειας μετά τον ορισμό τους, ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτό είναι το κρίσιμο χρονικό όριο για όλους, μέσα στο οποίο κάθε στέλεχος θα βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση, καθώς θα έχει να παρουσιάσει όχι μόνο ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο πάνω στον τομέα ευθύνης του και το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα. Βεβαίως, ο πάντα μεθοδικός Περιφερειάρχης, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι στη διάθεσή τους  θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους εύκολη: ξεκάθαρες αρμοδιότητες, υποστηρικτικό προσωπικό και συνεργάτες, λειτουργικά γραφεία και ευέλικτες διαδικασίες για την υλοποίηση των απαραίτητων πρωτοβουλιών.

Το στοίχημα των 45 ημερών δεν αφορά όμως μόνο τους Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Χαραδαλιά, ο οποίος έχει βάλει στόχο να αλλάξει γενικά το μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας και ανοικτού διαλόγου για όλη την Αυτοδιοίκηση. Μεγάλος στόχος του Περιφερειάρχη Αττικής ένα Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα ασκείται σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, χωρίς επικαλύψεις, δικαιολογίες και καθυστερήσεις, με διαρκή λογοδοσία και συνεχή ενημέρωση προς τους πολίτες. Ένας ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος, καθώς τα μητροπολιτικά καθήκοντα -αν και προβλέπονται ήδη από την εποχή του Καλλικράτη- ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχει φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία όλων των παρατάξεων της Περιφέρειας, μεταφέροντας τα γραφεία τους από το κεντρικό διοικητήριο σε ένα ευρύχωρο πενταώροφο κτήριο στην Καλλιρρόης. Με αυτό τον τρόπο, βάζει τέλος στο «στριμωξίδι» που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια την εκάστοτε διοικούσα παράταξη και την αντιπολίτευση, καθώς στο νέο κτήριο κάθε παράταξη θα έχει πλήρως εξοπλισμένα γραφεία, με άνετους και λειτουργικούς χώρους, αίθουσες συσκέψεων και συνεντεύξεων, θέσεις στάθμευσης, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό. Ιδίως για το τελευταίο θέμα, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων και με τα συναρμόδια υπουργεία, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα απόσπασης ενός ακόμα υπαλλήλου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε κάθε παράταξη.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζει συχνά, η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο, όπως δήλωσε και στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος, φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα δημόσιας διαβούλευσης και συνεργατικότητας. Ο ίδιος μάλιστα, έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι η δομημένη και ισχυρή αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο για τη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο για τη βελτίωση του έργου της και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το νέο πνεύμα πολιτικού πολιτισμού που ήδη διατρέχει την Περιφέρεια, φάνηκε ήδη στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου, κατά την εκλογή των μελών του προεδρείου.

Οι 45 πρώτες μέρες λοιπόν είναι κρίσιμες για την πολυαναμενόμενη αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής και είναι γνωστό σε όλους ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχει δώσει ποτέ στοίχημα χωρίς να το εκπληρώσει μέχρι κεραίας.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών