Κυ. Μάι 5th, 2024

Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκινά την Δευτέρα η διαβουλευση με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο

Ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα με στόχο την  ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα της επιστολικής ψήφου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή του Κώστα Παπαχλιμίτζου και της Χριστίνας Βίδου, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση και προβληματισμό από πλευράς των κομμάτων για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Απαντώντας σε ερώτηση, αν η επιστολική ψήφος θα ισχύσει και στις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας  ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να διεξαχθεί  ένας εξαντλητικός και σε βάθος διάλογος με τα κόμματα, αν μπορεί να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος  και άλλες εκλογικές διαδικασίες.

 

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι Έλληνες της διασποράς  υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Στο Παρίσι έγινε και η ίδια, όπως ανέφερε,  αποδέκτης των θετικών αντιδράσεων των ομογενών  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό,  για τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

 

Αναφερόμενη στον νέο νόμο που ισχύει για τον διορισμό των διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα μήνα νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2024 που είχε αρχικά προβλεφτεί.  Τις επόμενες μέρες αναμένεται, το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τους ρυθμούς του και  να εκδοθούν οι πρώτες προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων, με προτεραιότητα πάντα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα  οι προκηρύξεις θα αφορούν θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων καθώς των υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Σχετικά με το ταξίδι της στο Παρίσι, όπου προήδρευσε στο Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι στην  ατζέντα της διάσκεψης ήταν κρίσιμα θέματα, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό, ενώ ανέφερε ότι η προεδρία δόθηκε στην Ελλάδα, διότι κατέθεσε μια πολύ συγκροτημένη πρόταση.