Κυ. Απρ 28th, 2024

Τζιτζικώστας: «Η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σε Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα»

Στο Thessaloniki Summit 2023 συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το Thessaloniki Summit «έναν κορυφαίο θεσμό διαλόγου για το μέλλον του τόπου μας, που διαρκώς εξελίσσεται για να μπορεί να κοιτάζει μπροστά από την εποχή, στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια την ανταγωνιστικότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας περιέγραψε τα αναπτυξιακά βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η περιοχή:

«Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν και πιο μεγάλες και πιο πολλές από ποτέ, συνεχίσαμε να δυναμώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε την Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές. Ενισχύσαμε με εκατοντάδες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας. Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας ύψους 1 δισ. ευρώ, σε όλους τους τομείς, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αναδείξαμε και προβάλαμε σε όλο τον κόσμο τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Δημιουργήσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια με 200 ψηφιακές υπηρεσίες. Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν επί τριάντα χρόνια, 150.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δημιουργήσαμε, την πρώτη στη χώρα, ‘Υπηρεσία Μίας Στάσης’ για τις επενδύσεις και την καινοτομία. Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές, των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων και των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναβαθμίζουμε ενεργειακά περισσότερα από 40 δημόσια κτίρια. Και σήμερα η Κεντρική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια ισχυρή στην Ελλάδα και στην κορυφή της Ευρώπης:

-Με 9% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας τον τελευταίο χρόνο.
-Με 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.
-Με εξαγωγές που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα είμαστε πρώτοι στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
-Με την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
-Με διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές και αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
-Με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
-Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τζιτζικώστας στην Καινοτομία, η οποία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας:

«η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της Καινοτομίας. Με έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, 130.000 διανυκτερεύσεις, και 4.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέραμε στον τόπο μας. Με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως η συνεργασία μας με τον κορυφαίο, ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών μας επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του CERN αλλά και για εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και ερευνητών. Με παγκόσμιες εταιρείες κολοσσούς που επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον τόπο μας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στο σχέδιό μας για το μέλλον».

 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στη σημασία της επόμενης πενταετίας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, που με όχημα τις υποδομές και τις επενδυτικές ευκαιρίες, έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα: «Για την Κεντρική Μακεδονία ξεκινάει μία πολύ σημαντική πενταετία. Με πολλά έργα σε όλους τους τομείς και φυσικά στις υποδομές. Όπως για παράδειγμα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το νέο Flyover. Τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το ThessIntec. Έργα που υποστηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά και με το μεγάλο έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ανάπλαση και αξιοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που επανασυνδέει την πόλη με τη θάλασσα, που θα αποτελέσει το νέο ισχυρό brand name, τη νέα σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία με τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούμε στο οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ενέργειας, στις ψηφιακές υποδομές, δημιουργούμε μια Περιφέρεια σύγχρονων υποδομών και κορυφαίων επενδυτικών ευκαιριών. Επενδυτικών ευκαιριών: στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση και την υγεία, στον τουρισμό και την καινοτομία, στην ενέργεια και την ασφάλεια. Έργα που παλιότερα φάνταζαν ουτοπικά, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ορατά. Είναι έργα που υλοποιούμε και αλλάζουν τον τόπο μας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους. Αλλά και στόχοι που είχαμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και έμοιαζαν επίσης, ουτοπικοί, όπως η Κεντρική Μακεδονία – Πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σήμερα πλέον, δεν αποτελούν απλώς συνθήματα.

Γιατί σήμερα η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σε Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα, με ισχυρό ρόλο στην Ευρώπη και κομβικό ρόλο στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Μια περιοχή που ως χώρα, η Ελλάδα, θέλει να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη και ήδη έχει αναπτύξει πολλές δράσεις και συνεργασίες σε μία σειρά από τομείς και ειδικότερα στον κομβικό τομέα της ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».