Δε. Μάι 6th, 2024

Μικροπολιτική η στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου

Kύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών σχολίαζαν την στάση της αντιπολίτευσης στην  κατά άρθρο ψηφοφορίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι  εκθέτει  τα κόμματα της αντιπολίτευσης η μικροπολιτική τακτική με την οποία έχουν επιλέξει να πολιτεύονται, απέναντι στην πορεία που έχει χαράξει η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση αποκομματικοποίησης του κράτους.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και αφορά  το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

Μερικά από τα σημεία της στείρας αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής αντιπολιτευτικής στάσης :

 

  • Υπαγωγή της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου στο ΑΣΕΠ:Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ψήφισαν ΟΧΙ.
  • Αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής:Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν(ΟΧΙ στο πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΟΧΙ στην γνώση ξένης γλώσσας, ΟΧΙ στην εργασιακή εμπειρία και πτυχίο με συνάφεια), πλην της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας που ψήφισαν ΠΑΡΩΝ
  • Γραπτή δοκιμασία/τεστδεξιοτήτων:Μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε παρών, οι υπόλοιποι ΟΧΙ.
  • Υποχρέωση για υποβολή ετήσιων σχεδίων δράσης (τα οποία περιλαμβάνουν πχπρογραμματισμό με τις νέες δράσεις, καινοτομίες, διαρθρωτικές αλλαγές, νέα έργα και εν γένει δράσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του νομικού προσώπου) από τις Διοικήσεις των Φορέων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ και ΝΙΚΗ καταψήφισαν την υποχρέωση υποβολή των σχεδίων δράσης
  • Ετήσια αξιολόγηση των Επικεφαλής: Όλα τα κόμματα ψήφισαν ΟΧΙ πλην της Ελληνικής Λύσης που ψήφισε ΠΑΡΩΝ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα που αφορούν στο νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι στην αντιπολίτευση οραματίζονται ένα κράτος έρμαιο των κομματικών διαθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης, χωρίς αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια στη διαδικασία επιλογής σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σύστημακινητροδότησης και χωρίς γραπτή διαδικασία που διεξάγεται υπότο ΑΣΕΠ, μεταξύ άλλων.

Είναι επίσης σαφές ότι ορέγονται ένα κράτος όπου ένας ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ θα μπορεί να διοικεί μία νευραλγική μονάδα υγείας, ένα νοσοκομείο, με μόνο του προσόν την κομματική του ταυτότητα.

Είναι όμως εξίσου σαφές ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει φίλτρα αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας για ένα καλύτερο και πιο αξιοκρατικό Δημόσιο στην εξυπηρέτηση του πολίτη.