Πε. Νοέ 30th, 2023

Ο… πόλεμος των έξι ημερών – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλευρό του Στεφανή

Στη μάχη του Β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών εισήλθαν ήδη σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει χθες στη Μυτιλήνη, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο «γαλάζιος» υποψήφιος και πρώην υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, έκοψε πρώτος το νήμα έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως όλος ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος στρέφει το βλέμμα του στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής και δη στις έξι Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα), όπου δεν υπήρξε προχθές νικητής.

Επιτυχία
Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» μιλούν για σημαντική εκλογική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένων και των ως έναν βαθμό δυσμενών πολιτικών -και όχι μόνο- συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο την προβληματική σε ορισμένες περιπτώσεις και φάσεις διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων αυτών, είτε επρόκειτο για μεγάλες πυρκαγιές είτε για το άνευ προηγουμένου πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών στις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, είτε σε πρόσωπα είτε σε πολιτικές και έδωσε το σύνθημα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, συνεπικουρούμενη από τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, να μάχεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας και για την ταχεία υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέμεινε στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ότι «οι πολίτες με την ψήφο τους στις Περιφέρειες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα πνοής και ανάπτυξης, γιατί παρά τις δυσκολίες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Η κοινωνία θέλει έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι ισοπεδωτικές κορόνες λαϊκισμού. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος, πιστή στις δεσμεύσεις της και με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μυτιλήνη σηματοδοτεί και την οριστικοποίηση του προγράμματος περιοδειών του ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων του Β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο πρωθυπουργός στοχεύει μετά την ολοκλήρωση του εμβόλιμου υπουργικού συμβουλίου μεθαύριο να μεταβεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις διεκδικούμενες Περιφέρειες ώστε να ενισχύσει τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες. «Στόχος παραμένει το “13 στα 13”», απάντησε ερωτηθείς σχετικώς ο Παύλος Μαρινάκης, μην παραγνωρίζοντας πάντως τις αντικειμενικές δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι στις μάχες της επόμενης Κυριακής.

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μεταβεί σε όλες ανεξαιρέτως τις «ανοιχτές» Περιφέρειες, καίτοι αυτό πρακτικά μοιάζει αδύνατον βάσει του πρωθυπουργικού προγράμματος. Ισχυρές πιθανότητες έχουν σε κάθε περίπτωση οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας.

Εξορμήσεις
Από χθες πάντως η Πειραιώς έχει καταστρώσει ένα πρώτο πλάνο εξορμήσεων «γαλάζιων» στελεχών στις 6 Περιφέρειες που αναζητούν περιφερειάρχη στον Β΄ γύρο και, βάσει του συγκεκριμένου σχεδιασμού, υπουργοί θα μεταβούν σε κάθε νομό από τις προαναφερθείσες έξι Περιφέρειες και βουλευτές σε κάθε δήμο από αυτές.

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» δεν παραγνωρίζουν την πραγματικότητα ότι από τις έξι διεκδικούμενες Περιφέρειες στις πέντε ο περιφερειακός θώκος κρίνεται ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ και στον «αντάρτη» προερχόμενο από το ίδιο κόμμα και μόνο σε μία, στη Θεσσαλία, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός έχει απέναντί του τον Δημήτρη Κουρέτα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο κ. Μαρινάκης επεφύλαξε σαφέστατη αιχμή κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς παρακολουθούσε άλλη εκλογική διαδικασία» και ότι «η αντιπολίτευση έχει άρνηση με την πραγματικότητα».

Μάλιστα και καθόσον θα οδεύουμε προς την ερχόμενη Κυριακή η κυβέρνηση θα ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, ιδίως σε Περιφέρειες όπου η ψήφος τους μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όπως είναι το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/10