slider

Πόρος: Στο μέλλον με ανάπτυξη ή παγιδευμένοι στις δικαιολογίες της γραφειοκρατίας;

Ακόμα περισσότερο για κάποιον που βρίσκεται μια ζωή στο πεδίο και ξέρει τις δυσκολίες και τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου, καθώς έχω θητεύσει για επτά χρόνια ως Αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών, στον Πόρο.

Κάθε δημοτική θητεία αποτελεί την συνέχεια της προηγούμενης, αποτελεί όμως και μια αυτοτελή διαδρομή που φέρει το αποτύπωμα του Δημάρχου και των συνεργατών του. Ο Δήμος του Πόρου, τον οποίο και διεκδικώ, βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικό σημείο. Σε αυτές τις εκλογές το δίλημμα προς τους κατοίκους είναι απλό. Επιθυμούν στασιμότητα και παραμονή στο εννεαετές τέλμα της παρούσας δημοτικής αρχής ή μια επανεκκίνηση για τον τόπο;

Για εμένα και την ομάδα μου, αυτό το νέο ξεκίνημα κρίνεται επιβεβλημένο για να πάρει το νησί ξανά μια πορεία ανοδική, όπως αυτή που πραγματικά του αξίζει. Πιστεύω ότι ένας Δήμαρχος πρέπει να κινείται και να ενεργεί, πάντα προς όφελος του Δήμου του, αλλά με στρατηγική προσαρμοσμένη στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης. Το σύστημα διοίκησης του κράτους είναι δομημένο να λειτουργεί αλληλένδετα για τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κεντρική εξουσία. Το κλειδί είναι η συνεργασία και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν οι συγκρούσεις και η αντιμετάθεση των ευθυνών.

Ο Δήμος του Πόρου, από το 2014 και μετά, δεν έχει πετύχει να συνεργαστεί με επιτυχία με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια και – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν έχει καταφέρει αποτελέσματα για μείζονα θέματα, όπως η εφαρμογή του σχεδίου εγκατάστασης βιομηχανικής περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η συνεργασία του Δήμου, με την Περιφέρεια Αττικής, την Αντιπεριφέρεια Νήσων και τους δημοσίους λειτουργούς, παραμένει στα επίπεδα των συμβατικών υποχρεώσεων των δύο μερών, με συνέπεια το νησί να παραμένει ουσιαστικά ακίνητο, έξω από κάθε αναπτυξιακό σχέδιο. Στραγγαλίζεται δηλαδή η τοπική οικονομία και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, γιατί η στρατηγική της δημοτικής αρχής έρχεται σε μόνιμη σύγκρουση με εκείνη των πολιτικά και διοικητικά προϊσταμένων της.

Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι, για κάθε ανάγκη, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αρκεί αυτοί ν’ αναζητηθούν όταν, όπου και όπως πρέπει και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες εκάστοτε Δημάρχου ή άλλου αιρετού.

Εγώ με την ομάδα μου, φιλοδοξούμε να «θεραπεύσουμε» την τραυματισμένη σχέση της πολιτικής διοίκησης του Πόρου, με την κεντρική εξουσία– αν και δεν μ’ αρέσει η λέξη αυτή. Είμαστε στελεχωμένοι με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να μετουσιώσει τις ανάγκες σε έργα, που αυτή την στιγμή λείπουν από το νησί. Πιστεύουμε στην ενότητα και την ομαδική δουλειά, έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα διανύσουμε αυτό το μακρύ ταξίδι.

Οι Ποριώτισσες, οι Ποριώτες και οι κάτοικοι του νησιού μας, είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, έντιμοι, με σεβασμό στον τόπο τους και αξιώνουν ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση. Αυτό αξίζουν και αυτό θα λάβουν από εμάς!

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Κουτουζής, υποψήφιος Δήμαρχος Πόρου

 

Share

Τελευταία άρθρα

Χαρδαλιάς: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρατηγικός σύμμαχος

Οι μεγάλες επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από το ισχυρό τουριστικό προϊόν της Αττικής…

<span class="time_diff_disable">21:39 08-05-2024</span> ago

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ηλιούπολη

Το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πόλη, που περιλαμβάνει 45 ηλεκτρικά ποδήλατα και 48 σταθμούς…

<span class="time_diff_disable">20:22 08-05-2024</span> ago

Δημήτρης Παπαχρήστου: Προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου, στο αυτοδιοικητικό μαγκαζίνο «Δημοσκοπήσεις»…

<span class="time_diff_disable">20:16 08-05-2024</span> ago

Νίκος Μπάμπαλος: Έχουμε κάνει πολλά και αποφασιστικά βήματα

Στόχος του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής Νίκου Μπάμπαλου για τη νέα θητεία, όπως ο ίδιος τονίζει,…

<span class="time_diff_disable">20:09 08-05-2024</span> ago

Το δώρο Μαργέτη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου «Ο χορός της…

<span class="time_diff_disable">20:06 08-05-2024</span> ago

Η πρόσκληση Δούκα στον Ιμάμογλου

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε στις 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας,…

<span class="time_diff_disable">20:00 08-05-2024</span> ago