Κυ. Απρ 28th, 2024

3η Ημερίδα ενημέρωσης από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέματα : 1) Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου για επιχειρηματίες & μέτρα προφύλαξης επιχειρήσεων και 2) παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 2ης έρευνας αποτύπωσης του προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών στον Δήμο Πειραιά.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη, η οποία ανάφερε τις δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, σε δέκα (10) γυμνάσια του Δήμου Πειραιά που γίνονται από το Ινστιτούτο CSI. Επίσης, διαβάστηκε και σύντομο μήνυμα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στην κορυφή των προκλήσεων για κάθε κλάδο, όχι μόνον της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και για μια σειρά άλλων τομέων όπως η ασφάλεια, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, οι μεταφορές, βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια. Προς τούτο οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα πρέπει να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια με την καθοδήγηση ειδικών. Το διαδίκτυο έχει πολλά καλά, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Χρειάζεται να είμαστε υποψιασμένοι. Καλύτερο λένε το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Γιατί η θεραπεία μπορεί να κοστίσει περισσότερα από την πρόληψη. Ας εμπιστευτούμε λοιπόν τους ειδικούς».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του τόνισε: «Το διαδίκτυο αποτελεί έναν αχανή πολυδιάστατο χώρο. Ο χώρος αυτός είναι τόσο μεγάλος που οι εγκληματίες βρίσκουν νέους τρόπους να προσεγγίζουν και να εξαπατούν τα θύματά τους. Η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών εγκληματικότητας. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί καθοδήγηση από ειδικούς, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, για να μας ενημερώσουν, να μας διαφωτίσουν, αλλά κυρίως να μας υποδείξουν, τι πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να προφυλαχθούμε. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, για τη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε στον Πειραιά και την οποία θα επιθυμούσαμε να γίνεται περιοδικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αγορά μας».
Στη σπουδαιότητα του έργου για την τοπική οικονομία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP CRIF κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος τονίζοντας: «Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας λειτουργεί αδιάλειπτα τους τελευταίους 35 μήνες και είναι μια καινοτόμος δράση για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας θεσμός στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά. Δύο σημαντικές συμβουλευτικές εταιρείες, οι ICAP Αdvisory Α.Ε. και Grant Thornton BS Α.Ε. ανέλαβαν, ως ανάδοχος κοινοπραξία, την ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου, γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του σύνθετου και κρίσιμου για τον Δήμο έργο. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, περίπου 950 επιχειρήσεις του Δήμου έχουν λάβει υποστήριξη, με κάθε πρόσφορο τρόπο, ενώ παράλληλα, έχει εκπονηθεί ένας σημαντικός αριθμός μελετών και ερευνών».

Ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του CSI Institute και του The Crime Lab, Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, C.E.O. GR.I.S.S. / Head of GDPR Greece, παρουσίασε το πρώτο θέμα της ημερίδας που αφορούσε στις Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου για επιχειρηματίες & μέτρα προφύλαξης επιχειρήσεων/επιχειρηματιών. Η παρουσίαση ξεκίνησε με την παράθεση στατιστικών του διαδικτύου και αναφορά στις κυριότερες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ στη συνέχεια αποτυπώθηκαν οι μύθοι και πραγματικότητα στο διαδίκτυο, αλλά και τα φαινόμενα εποχής (παρενόχληση και εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, υπερβολική έκθεση σε social media, συνέπειες του εθισμού στη χρήση του διαδικτύου). Οι απειλές που αντιμετωπίζει ο χρήστης του διαδικτύου και προτεινόμενοι τρόποι προφύλαξης και χρήσιμες συμβουλές αποτέλεσαν την τελευταία ενότητα της παρουσίασης.
Το δεύτερο θέμα της ημερίδας, το οποίο παρουσιάστηκε από την κα Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Σύμβουλο Επιχειρήσεων του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είχε ως αντικείμενο την ανάλυση των αποτελεσμάτων της 2ης έρευνας αποτύπωσης του προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών στον Δήμο Πειραιά, το οποίο προέκυψε μέσα από την επεξεργασία στοιχείων, που αφορούν σε δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικιακή κατηγορία, κ.α.), συνήθειες, προτιμήσεις και παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, η Β΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά & Πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΠ κα Μαρία Πιττάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχαήλ Χατζηιωάννου, το Μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γεώργιος Σωτηρίου, το Μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά & Αντιπρόεδρος ΣΕΑΠ κ. Βαγγέλης Κορκίδης, εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων, στελέχη της Αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε γόνιμος διάλογος και συζήτηση καθώς και δικτύωση των συμμετεχόντων.