Κυ. Ιούν 23rd, 2024

Επίτιμοι Δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ιστορικές στιγμές ζει ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και όλη η Ηλεία. Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ανδραβίδα και ανακηρύχτηκαν από κοινού Επίτιμοι Δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασαν αεροπορικώς στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανδραβίδα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους. Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου και άλλων ιεραρχών.
Η τελετή ανακήρυξής τους σε Επίτιμους Δημότες πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ανδραβίδας με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και σεβασμό. Παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και οι Αντιπερφιεριάρχες Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Πέτρος Ανυφαντής ανέγνωσε και τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κλειδί της πόλης και την τιμητική πλακέτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ευχαρίστησε, εκ μέρους όλων των δημοτών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ύψιστη τιμή που έκαναν στον Δήμο με την επίσκεψή τους, ενώ παράλληλα εξήρε το έργο και τις προσωπικότητές τους.
Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ανακήρυξη του ως Επίτιμου Δημότη είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς: «Το πολυσήμαντο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του, την διαφύλαξη της Ορθοδόξου παράδοσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των απανταχού ομογενών, την ενωτική μεταξύ των λαών λειτουργία και δράση, τη σεμνή του πορεία ως Πατριάρχη, την περιβαλλοντική του ευαισθησία και τους αγώνες του για την ανάγκη ανάδειξης της προστασία τους περιβάλλοντος».
Απευθυνόμενος προς την ΠτΔ, αναφέρθηκε στην πορεία της ως επιστήμονος και ως ανώτατη δικαστικός, στην εμβέλεια της προσωπικότητας της και φυσικά στους αγώνες της για την Δημοκρατία και την ισότητα που την οδήγησαν στην εκλογή της στον Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας. Ο κ. Λέντζας κατέληξε ως εξής: «Ως ελάχιστη τιμή, αναγνώριση, ηθική ανταμοιβή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό της, εξέφρασε ομόφωνα την επιθυμία του να την ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη και να τις απονείμει με τις τιμές που της αρμόζουν, ως αρχηγός κράτους, το χρυσό κλειδί του Δήμου μας».
Η αντιφώνηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου»
Αναλυτικά, η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου είχε ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
Με χαρά βρίσκομαι στη “χώρα τη λαμπρότερη στον κάμπο του Μορέως”, όπως ονομάζει το Χρονικόν του Μορέως την Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκηπάτου της Αχαΐας την εποχή των Σταυροφοριών, που αποτελούσε, μαζί με το επίνειό της, τη Γλαρέντζα, κοντά στη σημερινή Κυλλήνη, επί αιώνες, ένα πολύβουο κέντρο οικονομικής και πολιτισμικής δραστηριότητας. Σε έναν τόπο με επάλληλα στρώματα ιστορίας, κατακτήσεων, απελευθερωτικών αγώνων, που μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο.
Όμως είναι κυρίως η μεσαιωνική Ελλάδα που ανασαίνει εδώ, με όλη τη σαγήνη της, και μας εμπνέει δέος με τα διάσπαρτα κατάλοιπά της, όπως ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της πόλης σας. Είναι το αψηλάφητο παρελθόν της, που δίνει στην περιοχή έναν απόηχο θρύλου. Νιώθει κανείς εδώ “να γίνεται το ρίγος της ζωής σκόνη του χρόνου”, όπως έγραψε ο συντοπίτης σας ποιητής Γιώργος Γώτης. Περιηγούμαστε στο εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο Χλεμούτσι και είναι σαν να ξαναζούμε το συναρπαστικό παραμύθι που ξετυλίχτηκε στην περιοχή της Ανδραβίδας, ένα παραμύθι με βυζαντινούς άρχοντες, Φράγκους ιππότες και Ενετούς ευγενείς, πριν από την οθωμανική εισβολή. Όπως απέδειξε η αρχαιολογική έρευνα, Λατίνοι και Ορθόδοξοι συμβίωναν αρμονικά, αναπτύσσοντας στιβαρά οικιστικά κέντρα, υπό την προστασία, πάντα, του μοναδικού του οχυρού. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, δεσπόζοντας στον κάμπο της Ηλείας και ατενίζοντας το Ιόνιο Πέλαγος, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, το Χλεμούτσι διασφάλισε επί αιώνες την άμυνα της περιοχής. Θα γίνει ορμητήριο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στις τελευταίες αναλαμπές της βυζαντινής δόξας, και αργότερα θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς, θα περάσει στα χέρια των Βενετών και θα ανακατακτηθεί από τους Τούρκους. Κραταιό ως την Επανάσταση του 1821, θα κατεδαφιστεί εν μέρει από τον Ιμπραήμ το 1826 για να μη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες. Γιατί είναι πολλοί οι πολεμιστές του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα που ξεκίνησαν από τη μικρή και παρακμασμένη στα χρόνια της τουρκοκρατίας Ανδραβίδα, καθιστώντας την ένα από τα βασικά επαναστατικά κέντρα του Μοριά. Αρκεί να θυμηθούμε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του Κάμπου, τον Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο, που πέρασε στην ιστορία ως καπετάν Ανδραβιδιώτης, και τις θυσίες των ανθρώπων της ως την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. Ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των γενναίων αγωνιστών, η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας. Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες.
Κύριε Δήμαρχε,
Είναι ευλογημένος ο τόπος σας. Όχι μόνο χάρη στο ιστορικό του βάθος, αλλά και χάρη στο φυσικό του κάλλος, τα ιαματικά λουτρά του, τα ποτάμια του, τις περιοχές Natura, τις απέραντες παραλίες του και μια θάλασσα άλλοτε κρυστάλλινη, η οποία, δυστυχώς, σήμερα υποφέρει από τη ρύπανση. Γι’ αυτό και πληροφορήθηκα με ικανοποίηση ότι ο Δήμος προγραμματίζει ένα σημαντικό έργο κατασκευής και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή της Βάρδας, το οποίο ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα. Η διαφύλαξη του ανεκτίμητου περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση συνιστά απειλή για τη χώρα μας, τη Μεσόγειο και όλο τον πλανήτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας, ως μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεών της.
Κύριε Δήμαρχε, είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας. Και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που επί δεκαετίες ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της εποχής μας οραματιζόμενος ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας».
Η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα, κατά την διάρκεια της τελετής, είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος. Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».
Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής. Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».
Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».
Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».