Σα. Απρ 27th, 2024

Περιφερειακές εκλογές – Ένας τεχνοκράτης για την Πελοπόννησο: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δοθεί το «γαλάζιο» χρίσμα στον Δημήτρη Πτωχό

Της Πένυς Αβραμίδη

«Πιστεύω ότι κατέληξα στον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση». Με αυτά τα λόγια από το προαύλιο του ∆ηµαρχείου Μεσσήνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την υποψηφιότητα του ∆ηµήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία διεκδικεί στις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές µε την επίσηµη στήριξη της Ν.∆.

Η ένθερµη οµιλία του πρωθυπουργού δεν περιορίζεται µόνο στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητάς του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, αλλά και στην πρόθεσή του να εφαρµόσει τη λαϊκή εντολή για ανανέωση και επιλογή προσώπων που µπορούν να υποστηρίξουν το όραµα της Ν.∆. για περιφερειακή ανάπτυξη και µεταρρυθµίσεις. Ενα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο ∆ηµήτρης Πτωχός, ο πάλαι ποτέ στενότατος συνεργάτης του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, που ανέβηκε σκαλί-σκαλί την ιεραρχία της κεντροδεξιάς παράταξης -από ∆ΑΠίτης του ΕΜΠ, στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕ∆ και από εκεί στο επιτελείο του Αντ. Σαµαρά στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού- για να φτάσει στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίµου.

Η µεθοδικότητα, η γνώση των νέων τεχνολογιών και η αποτελεσµατικότητα, αλλά και η βαθιά αγάπη που τρέφει για την Πελοπόννησο ήταν τα στοιχεία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανίχνευσε στον ∆ηµήτρη Πτωχό, θέτοντάς τον επικεφαλής της παράταξης της Νέας ∆ηµοκρατίας για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αλλωστε, ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασµού και εν συνεχεία γενικός γραµµατέας Συντονισµού της Κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Σαµαρά είχε συχνές επαφές και συνοµιλίες µε τον σηµερινό πρωθυπουργό και τότε υπουργό ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο επί της οδού Βασ. Σοφίας, αναπτύσσοντας καθηµερινή επικοινωνία και γόνιµη συνεργασία.

Οι σχέσεις του ∆. Πτωχού µε τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό είναι διαχρονικές, καθώς ο Παύλος Πτωχός, πατέρας του υποψήφιου περιφερειάρχη, ανήκε στον στενό πυρήνα του Αντ. Σαµαρά, ενώ διετέλεσε δήµαρχος Μεσσήνης και στη συνέχεια αντινοµάρχης. Ο ∆. Πτωχός ήταν µόλις ενός έτους όταν ο Αντ. Σαµαράς εκπροσώπησε για πρώτη φορά στη Βουλή τη Μεσσηνία, τη γενέτειρά του, και πολιτικά είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση µε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Η αξιοποίηση του Πτωχού

Ο Αντ. Σαµαράς αξιοποίησε τον ∆. Πτωχό στα πρόσφατα χρόνια. Τον όρισε αρχικά γενικό γραµµατέα Συντονισµού της Κυβέρνησης την περίοδο 2014-2015, µε αντικείµενο την παρακολούθηση, διαχείριση, αξιολόγηση και τον συντονισµό όλων των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, ενώ είχε ενεργό συµµετοχή στη διαµόρφωση της πολιτικής, µε άµεση αναφορά στον πρωθυπουργό. Εξάλλου, την περίοδο 2012-2015 είχε αναλάβει διευθυντής του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασµού του πρωθυπουργού, µε αντικείµενο τη συµβολή και συµµετοχή στον σχεδιασµό αναπτυξιακής πολιτικής, διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων και γενικότερα την ανάπτυξη στρατηγικής σε πολλούς τοµείς. ptoxos

Μια σηµαντική λεπτοµέρεια από την παρουσίαση της υποψηφιότητας του ∆ηµήτρη Πτωχού στη Μεσσήνη ήταν η παρουσία στην πρώτη σειρά του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου. Για όσους γνωρίζουν τις σχέσεις των δύο παλαιότερα στενότατων συνεργατών του Αντ. Σαµαρά, δεν προκαλεί απορία η παρουσία Παπασταύρου στη Μεσσηνία για την εκδήλωση της Πέµπτης. Το δίδυµο Παπασταύρου – Πτωχού κυριαρχούσε στο Μαξίµου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαµαρά. Οσοι έζησαν εκ των έσω τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα υποστηρίζουν ότι οι δύο τότε αξιωµατούχοι συνετέλεσαν αποφασιστικά στην παραµονή της χώρας στην Ευρώπη.

Πέρα από την πορεία του στην πολιτική σκηνή, ο ∆. Πτωχός είναι άνθρωπος της αγοράς µε πολυετή επαγγελµατική πορεία σε µεγάλες εταιρείες. Πριν από την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ήταν στέλεχος της εταιρείας People Co., της οποίας είναι και συνιδρυτής, µε αντικείµενο τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας, τη βελτίωση της επιχειρησιακής της λειτουργίας και τον εντοπισµό νέων πεδίων δραστηριοποίησής της. Μιας εταιρείας µε γραφεία στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ελλάδα, την οποία ίδρυσε µε τα αδέρφια του και η οποία ξεχώρισε σε διεθνές επίπεδο, κάνοντας τη διαφορά µε επαναστατικές τεχνολογίες στα logistics. Στο ερώτηµα γιατί να «µπλέξει» ένας τεχνοκράτης µε διδακτορικό από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα και τα συστήµατα αποφάσεων και διοίκησης, η απάντηση µάλλον είναι η αγάπη του για την Πελοπόννησο και το όραµά του να αξιοποιήσει στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα, προκειµένου να καταστεί η Πελοπόννησος του 2028 µια ευρωπαϊκή περιφέρεια-πρότυπο σε όλα τα επίπεδα.

«Οπως σε όλη τη διαδροµή της πατρίδας µας η Πελοπόννησος έχει σταθεί µπροστά, έτσι και τώρα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραµµή. Στη νέα εποχή της Ελλάδας, θέλουµε να κάνουµε όλοι µαζί ένα νέο ξεκίνηµα για την Πελοπόννησο!», ανέφερε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, µεταξύ άλλων, στην πρώτη του επίσηµη προεκλογική οµιλία.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8