Πε. Μάι 2nd, 2024

Ζαχαριάδης: Θέλει μαζί του υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους τους Νίκο Φίλη, Νίκο Παππά, Όλγα Μπαλαούρα και Κώστα Τσουκαλά

Του Σπύρου Κάραλη

Με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, ο Κώστας Ζαχαριάδης προχώρησε στην πρώτη δήλωση ως υποψήφιος, αναφωνώντας «πάμε δυνατά» στο Twitter, τα ερωτήματα ωστόσο, εάν και κατά πόσον η υποψηφιότητά του θεωρείται η ενδεδειγμένη, παραμένουν πολλά. Όχι φυσικά ως αντίπαλον δέος στον Κ. Μπακογιάννη, όσο σε σχέση με τον Χ. Δούκα, τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θεωρείται σοβαρή περίπτωση και έχει δίπλα του προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών και άλλων προσώπων διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων.

Ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάντως, δείχνει διάθεση να το παλέψει και από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στον νυν δήμαρχο, αλλά και στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα έριξε γέφυρες στο τμήμα της Κουμουνδούρου που δεν τον στήριξε και σε γενικές γραμμές δεν δείχνει να τον πιστεύει κιόλας.

«Καλώς ήρθες. Θα κάνουμε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα», φέρεται να του είπε ο Κώστας Μπακογιάννης και αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο, στην πρώτη ανάρτησή του, ο Κώστας Ζαχαριάδης έστειλε μήνυμα πως θα ασκήσει σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του: «Ξεκινάμε δυναμικά! Πρόθεσή μου είναι η πολιτική μάχη για την Αθήνα να γίνει στο πεδίο ενός οράματος και ενός σχεδίου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εκατομμυρίων επισκεπτών της πρωτεύουσας. Αθήνα δημιουργική, συμμετοχική πρωτεύουσα αλληλεγγύης και συμπερίληψης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα η Αθήνα είναι πληγωμένη από άστοχες και αποτυχημένες αποφάσεις της σημερινής δημοτικής αρχής». Φέρεται παράλληλα διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Χάρη Δούκα, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει προ ημερών (Aθήνα 9,84), αναζητώντας διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και κοινή στρατηγική απέναντι στον νυν δήμαρχο.

Φέρεται δε έτοιμος να ζητήσει από τους συνυποψηφίους του στον ΣΥΡΙΖΑ να στρατευτούν μαζί του και να είναι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στους Ν. Φίλη, Κ. Τσουκαλά, Όλγα Μπαλαούρα, Π. Φιλίππου, αλλά και στον μπασκετμπολίστα Ν. Παππά. Ήδη, ματαίωσε τις διακοπές του και θα παραμείνει όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα, ξεκινώντας επαφές με φορείς της πόλης και τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», ο κορμός της οποίας θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσει, ενώ αναζητούνται στιβαρά και αναγνωρίσιμα πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως κράχτες.

Η πρώτη νίκη της Αχτσιόγλου

Από τη στιγμή που ο κομματικός σωλήνας του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τον εκλεκτό του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, το βέβαιο είναι ότι το τραυματισμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τα βρει σκούρα στην πρωτεύουσα (και όχι μόνον), με αποκλειστική ευθύνη των στελεχών του. Κι αυτό καθώς πριν το μπλόκο στον μπασκετμπολίστα, άπαντες στην Κουμουνδούρου είχαν επιδοθεί σε ένα πραγματικό κρεσέντο εσωκομματικών τριβών και σε μάχες χαρακωμάτων. Οι διάφορες τάσεις και φυλές του ΣΥΡΙΖΑ φαγώνονταν μεταξύ τους, επιθυμώντας η κάθε πλευρά να βγει ο δικός της υποψήφιος, ανεξαρτήτως αν διέθετε ή όχι το ειδικό βάρος που απαιτεί η πρωτεύουσα.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Δήμος Αθηναίων, με το εμβληματικό βάρος του, θα αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη μιας στιβαρής υποψηφιότητας, αντ’ αυτού στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή εξελίχθηκε στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την πρώην υπουργό να κερδίζει την πρώτη μάχη, αλλά στα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής έλαβε το χρίσμα από την Πολιτική Γραμματεία έπειτα από ψηφοφορία στην οποία επικράτησε με 17 ψήφους υπέρ, έναντι 15 υπέρ του Νίκου Φίλη. Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν και 8 λευκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αχτσιόγλου ήταν το πρόσωπο που πρότεινε τον Κώστα Ζαχαριάδη, γνωστό άλλωστε υποστηρικτή της στην κούρσα της διαδοχής, και κάπως έτσι διαμορφώθηκαν τα στρατόπεδα, με τον Νίκο Φίλη να κατεβαίνει στο τερέν ως εκπρόσωπος της πλευράς που στηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη, όπως ήταν επόμενο, υπερψηφίστηκε από στελέχη όπως οι Ράνια Σβίγκου, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Βασιλειάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά., όλοι υποστηρικτές της Αχτσιόγλου, όμως με μια σημαντική διαρροή. Ο Αλέξης Χαρίτσης, που θεωρείται κολλητός της υποψήφιας προέδρου, απείχε, ενδεικτικό της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, τον Νίκο Φίλη στήριξαν – πέραν των στελεχών που συντάσσονται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- ο Στέφανος Τζουμάκας, που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος θεωρείται περίπου ως πνευματικός πατέρας του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν το λευκό ήταν η Κατερί- να Νοτοπούλου, της άλλοτε «προεδρικής φρουράς», και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Προηγουμένως και οι δύο είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήθελε μέχρι την τελευταία στιγμή να δώσει τη μάχη, οι όροι όμως που έθεσε προσέκρουσαν στα εσωκομματικά μικροσυμφέροντα. Ήθελε συγκεκριμένα το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται κυρίως από ανεξάρτητες προσωπικότητες ευρείας αναγνωρισιμότητας και όχι από στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης». Τα όσα ζήτησε δεν έγιναν δεκτά, το θέμα του μπήκε σε ψηφοφορία, με την Πολιτική Γραμματεία να τον «κόβει», ψηφίζοντας 25 κατά της υποψηφιότητάς του, 14 υπέρ και 1 λευκό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή