Τρ. Μάι 21st, 2024

Τέλος οι ουρές για το Κτηματολόγιο ηλεκτρονικές πλέον οι αιτήσεις

Τέλος οι ουρές για το Κτηματολόγιο, αφού οι πολίτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα από την νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών υπογράμμισε, ότι όλοι μπορούν να υποβάλλουν τα συμβόλαια τους και ότι άλλο απαιτείται για να δηλώσουν την περιουσία τους, ψηφιακά στο ktimatologio.gov.gr. « Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν στις ουρές, ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, θέλουμε να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα ώστε και να απελευθερωθεί κόσμος από την εξυπηρέτηση κοινού και να προχωρούν και οι αιτήσεις πολύ πιο γρήγορα. Ό,τι πρόβλημα λύνεται θα το λύσουμε. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.»

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα συμβόλαια και τα άλλα δικαιολογητικά τους οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα και να κάνουν οι ίδιοι τις καταχωρήσεις των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, απλά, σύντομα και ολοκληρωμένα, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία σε Κτηματολογικό Γραφείο, βάζοντας τέλος στις πολύωρες αναμονές στα κτηματολογικά γραφεία.

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν ότι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα μειώσει έως και 70% τις ουρές και θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις κρατικές υπηρεσίες.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης: Η υπηρεσία ηλεκτρονικής κτηματολόγησης αφορά στις αιτήσεις καταχώρησης συμβολαιογραφικών πράξεων στο κτηματολόγιο από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους. Η ψηφιακή υποβολή αφορά περιοχές κάλυψης όπου λειτουργούν ήδη Κτηματολογικά Γραφεία. Το πιστοποιητικό Καταχώρισης για την ίδια πράξη χορηγείται ψηφιακά σε μορφή PDF και η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς taxisnet.

Η καταχώρηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων και ο έλεγχος πληρότητας εγγράφων γίνεται ψηφιακά οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, η δυνατότητα υποβολής όμως είναι ενεργή μόνο τις ώρες λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων 08.30 – 13.30 ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας για την ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητα.

Τα στάδια καταχώρησης των αιτήσεων είναι πέντε: Υποβάλλεται η αίτηση για το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, το αρμόδιο γραφείο προχωράει στην τιμολόγηση.

Στη συνέχεια αποστέλλεται ενημερωτικό email σχετικά με την έκδοση του «Εντύπου Οφειλής» και το οφειλόμενο ποσό πρέπει να εξοφληθεί εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία που αναγράφεται στο έντυπο. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται. Αφού καταβληθεί το ποσό που αναγράφεται στο «Έντυπο Οφειλής» μέσω τραπέζης ή web – banking, εκδίδεται το Πιστοποιητικό Καταχώρισης στην περίπτωση που αυτό έχει ζητηθεί. Πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία δίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-61 43 804 από 8:30 έως 16:30.

Περικλής Καπετανόπουλος