Πε. Μάι 9th, 2024

Αλλάζουν χέρια έδρες με απόφαση της Ανωτάτης Εφορευτικής Επιτροπής

Με απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών αυξάνονται σε 21 από 20 οι έδρες του ΚΚΕ, Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα, με βάση την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους Πρωτοδικεία, το ΚΚΕ παίρνει την 21η έδρα στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων και εκλέγεται βουλευτής ο οικοδόμος Νίκος Έξαρχος. Η έδρα που κερδίζει το ΚΚΕ αφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος περιορίζεται πλέον στις 47 έδρες από τις 48 που κατείχε.
Υπόμνημα στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή έχει υποβάλει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητώντας να της δοθεί μια έδρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας την οποία δεν κατέλαβαν οι «Σπαρτιάτες» επειδή δεν είχαν καταθέσει ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Με την έκδοση των επισήμων και οριστικών αποτελεσμάτων η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τις έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα και τους βουλευτές που εκλέγει σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αλλά οι αλλαγές με τις έδρες δεν τελειώνουν εδώ. Ακόμα και μετά την έκδοση των επισήμων αποτελεσμάτων μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις από βουλευτές που αιτούνται επανακαταμέτρηση, ειδικά εκεί που η έδρα χάθηκε για λίγους, μεταξύ συνυποψήφιων ή αντιπάλων κομμάτων.

Με τις αλλαγές στις έδρες προκύπτουν ανακατατάξεις σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, με άλλες έδρες να χάνονται και άλλες να κερδίζονται για τα κόμματα. Αν η Πλεύση Ελευθερίας κερδίσει την έδρα στο Επικρατείας χάνει την έβδομη έδρα η Ν.Δ και μένει εκτός η Μαρία Πολύζου. Σύμφωνα με πληροφορίες στα Ιωάννινα μένει εκτός ο Γ.Αμυράς και στην Δυτική Αττική ο Σταμάτης Πουλής. Στην Β’ Πειραιώς η Ν.Δ κερδίζει μια ακόμα έδρα και εκλέγεται ο Γιάννης Τραγάκης, ενώ στις Σέρρες ο Θεόφιλος Λεονταρίτης που την κερδίζει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Καρπουχτσή. Χάνουν τις έδρες στις Σέρρες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Β’ Πειραιά η Πλεύση Ελευθερίας. Το κόμμα Νίκη χάνει την έδρα στην Α’ Αθήνας και βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική, τον Γιάννη Παλαιτσάκη.

Στη Βουλή επανέρχεται και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος αφού η Ν.Δ κερδίζει μια ακόμα έδρα στην Α Αθηνών.

Περικλής Καπετανόπουλος