Δε. Απρ 29th, 2024

Από 19 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα 160.000 voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Του Περικλή Καπετανόπουλου

Στις 19 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους των 160.000 voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ μέσω ΕΕΤΑΑ. Μέχρι τις 30 η Ιουλίου οι γονείς έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση και εφόσον κριθούν δικαιούχοι να επιλέξουν θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και την μοριοδότηση που ίσχυσαν και το 2022. Ειδικά για το 2023, επειδή υπάρχει έλλειψη βρεφικών σταθμών, οι παιδικοί σταθμοί θα δεχτούν και παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Τα οικονομικά κριτήρια έχουν ως εξής:

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν φορολογική δήλωση το 2022:

-Μέχρι 27.000 ευρώ για δυο παιδιά
-Μέχρι 30.000 ευρώ για τρία παιδιά
-Μέχρι 33.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά
-Μέχρι 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και πάνω

Δικαιούχοι voucher είναι και παιδιά, έφηβοι και άτομα με αναπηρία, για την σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ), για την περίοδο 2023-2024.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από τους γονείς ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή του ατόμου με αναπηρία για θέση σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Ν.Σ.Ο.Φ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ.).

Τα εισοδηματικά κριτήρια για αυτή την κατηγορία είναι:

-Μέχρι 33.000 ευρώ ως δυο παιδιά
-Μέχρι 36.000 ευρώ για τρία παιδιά
-Μέχρι 39.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά
-Μέχρι 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και πάνω

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των
αιτούντων, τα οποία είτε θα αντληθούν αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε θα επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, θα εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2)γονέων [μερών/συζύγων] ή του γονέα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2021, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.