Σα. Απρ 27th, 2024

Το debate των πολιτικών αρχηγών στις 15 Ιουνίου

Του Περικλή Καπετανόπουλου

Τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και θα μεταδοθεί σε πανελλαδικό δίκτυο.

Στην συμφωνία αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Διακομματική Επιτροπή Εκλογών που συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία της υπηρεσιακής Υπουργού Καλλιόπης Σπανού.

Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος) θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων από έξη (6) θεματικές ενότητες.

Προτάθηκε και έγινε αποδεκτό, από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων,  να δεχθούν από κάθε δημοσιογράφο που θα συμμετέχει μια ελεύθερη ερώτηση,  ενώ θα έχουν την δυνατότητα για μια καταληκτική τοποθέτηση τριών λεπτών.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση της 15ης Ιουνίου δεν θα περιλαμβάνει τον Γιάννη Βαρουφάκη, διότι το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στην Βουλή, παρά την εκλογική του σύμπραξη με την Λαϊκή Ενότητα. Η επιλογή αυτή της ηγεσίας της Λαικής Ενότητας (Στρατούλης, Τσίχλη) έχει δεχθεί σοβαρή κριτική στο εσωτερικό του κόμματος από στελέχη που δεν συμφωνούσαν με τα όσα κατά καιρούς υποστήριζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις των κομμάτων που κατατέθηκαν στο τραπέζι, για τους όρους που θα διεξαχθεί η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ήταν σε ένα βαθμό διαφορετικές. Η Ν.Δ πρότεινε  να υπάρχουν  6+1 θεματικές ερωτήσεις, καθώς και  ελεύθερη ερώτηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε 7+1 θεματικές ερωτήσεις.

Ο εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης  ζήτησε να διεξαχθεί και ξεχωριστή τηλεμαχία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Αλλωστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών, δεν φαντάζει απαραίτητη,  μετά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αρχικά είχε ορισμένες ενστάσεις για την 15η Ιουνίου καθώς το κόμμα του έχει  προγραμματισμένη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση και αντιπρότεινε ως ημερομηνία της τηλεοπτικής αναμέτρησης την 18η Ιουνίου. Ωστόσο τελικά, συμφώνησε και αυτός  η τηλεμαχία να γίνει στις 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά τέλος, την υποβολή ελεύθερης ερώτησης από πλευράς των δημοσιογράφων που θα υποβάλλουν τις θεματικές ερωτήσεις,  δυνατότητα που  είχαν ζητήσει να υπάρχει και από την προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση, υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κόμματα.

Αναλυτικά οι έξη θεματικές ενότητες είναι: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα, Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια, Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον – Ενέργεια, Νέα Γενιά.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 παρουσία του εκπροσώπου των δημοσιογράφων Γιώργου Κουβαρά, προκειμένου να λύσει τον «γρίφο», δηλαδή  ποιος από τους  έξι δημοσιογράφους δεν θα θέτει ερώτημα, ανά θεματική ενότητα,  στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι δημοσιογράφοι, αυτή την φορά είναι περισσότεροι (6) από τους αρχηγούς των κομμάτων που είναι πέντε.

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν: ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.