Σα. Απρ 20th, 2024

Πέθανε η Δέσποινα Γερουλάνου, η μεγάλη κυρία του Μουσείου Μπενάκη – Αδερφή του Παύλου Γερουλάνου

Βαθιά θλίψη προκάλεσε στον κόσμο του πολιτισμού η είδηση του θανάτου της Δέσποινας Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου Γερουλάνου. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023.

Η Δέσποινα Γερουλάνου είχε ένα αυτοάνοσο που την ταλαιπωρούσε στους πνεύμονες και πριν από το Πάσχα υπέστη λοίμωξη του αναπνευστικού με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή την Τρίτη 18 Απριλίου.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, τονίζοντας πως η Δέσποινα Γερουλάνου ήταν ένας άνθρωπος, που το πάθος του για την τέχνη σφράγισε ανεξίτηλα τη διαδρομή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.Η Δέσποινα Γερουλάνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 ήταν διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού. Επιμελήθηκε διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών, οι σειρές «Αναζητήσεις στην Υλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

Μέχρι σήμερα, ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.