Πα. Απρ 19th, 2024

Κάλυμνος: Από τον Μάρτιο ξεκίνησε η τουριστική σεζόν – Μεγάλη ζήτηση για το Πάσχα

Νωρίς ξεκίνησε εφέτος η σεζόν για την Κάλυμνο με τις πρώτες οργανωμένες αφίξεις αναρριχητών να σημειώνονται από τις αρχές Μαρτίου.

Στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος μπαίνει και το Πάσχα κατά το οποίο αναμένονται αυξημένες πληρότητες στο νησί των σφουγγαράδων.

«Φέτος το κάλεσμα του προορισμού εμπλουτίζεται με παραδόσεις, θρησκευτικές γιορτές και ειδικές μορφές τουρισμού που πρωταγωνιστούν στην Κάλυμνο πριν και μετά τους θερινούς μήνες. Το Πάσχα μας εντυπωσιάζει, κερδίζει νέους φίλους και αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για διακοπές στο νησί τον Απρίλιο», επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης.

Την Μ.Πεμπτη χαρακτηριστικό είναι το μοιρολόι της Παναγιάς στον Άγιο Θεολόγο.

Την Μ. Παρασκευή, «παρέλαση» επιταφίων πραγματοποιείται στο νησί με τους 14 επιταφίους να «κλέβουν την παράταση», στην Πόθια, το γραφικό λιμάνι της Καλύμνου που σφύζει από ζωή μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το Μ. Σάββατο η πρώτη Ανάσταση σηματοδοτεί τον κάψιμο του Ιούδα σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ ξεκινά η ρίψη πυροτεχνημάτων στην κεντρική πλατεία, που μαζί με τις καμπάνες σείουν όλο το νησί. Στη Κάλυμνο το Πάσχα, «πρωταγωνιστεί» το «μουούρι» μια παραδοσιακή συνταγή με γεμιστό αρνί ή κατσικάκι που αργοψήνεται όλο το βράδυ του Μ. Σαββάτου σε πήλινο σκεπαστό σκεύος μέσα σε ξυλόφουρνο που έχει σφραγιστεί πριν με τούβλα και λάσπη.

Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι στήνεται παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Το απόγευμα την σκυτάλη παίρνουν τα πυροτεχνήματα. Τις πλαγιές που περιτριγυρίζουν το λιμάνι καταλαμβάνουν δυο ομάδες από όλες τις γειτονιές της Καλύμνου που ξεκινούν τη δική τους «θορυβώδη μάχη» με βεγγαλικά. Η ιδιότυπη «σύρραξη» κρατά μέχρι αργά το βράδυ και φωτίζει τον ουρανό με όλα τα χρώματα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες.