Πε. Απρ 25th, 2024

Οικογενειακή απάτη στη βίλα Ραγκούση – Προσλαμβάνει και απολύει γιο και κόρη για να εισπράττουν την επιδότηση του ΕΦΚΑ για τους εποχικούς στον τουρισμό

Στοιχειωμένη από οσμές σκανδάλου και πλήρη… αδιαφάνεια φαίνεται πως είναι η περιβόητη βίλα του πολιτικού που ο Αλέξης Τσίπρας έχρισε υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα… διαφάνειας.

Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Ραγκούση και το πολυτελές οίκημα της Πάρου, το οποίο τελικά καταλήγει… «περιβόλι αποκαλύψεων». Μετά τον θόρυβο των προηγούμενων ημερών, η «Απογευματινή» φέρνει σήμερα στο φως άλλη μια παράπλευρη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και θεματοφύλακα της πολιτικής «κάθαρσης» που πρεσβεύει η Κουμουνδούρου.

Αυτή τη φορά, όμως, μέσα από τα θεμέλια της βίλας, την οποία ο τομεάρχης Διαφάνειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχτισε αιτούμενος άτοκο δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας -διαδικασία για την οποία εξακολουθεί να μη δίνει πειστικές απαντήσεις-, αναδεικνύεται και η περίπτωση του «εργοδότη» Ραγκούση, οι χειρισμοί του οποίου αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου (ρουτίνας) των αρμόδιων υπηρεσιών.

Εικονικές προσλήψεις

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, σε εικονικές προσλήψεις, όπως υπηρεσιακά καταλογίζεται, των δύο εκ των τριών παιδιών του ως εποχικών υπαλλήλων στην επίμαχη βίλα, την οποία αξιοποιεί ως επιχείρηση (και ως γνωστόν εκμεταλλεύεται τουριστικά), για το χρονικό διάστημα 18/06/2022 έως και 17/10/2022, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα έγγραφα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και αποδεικνύουν ότι πριν από έναν χρόνο, με τη λήξη των συμβάσεων απασχόλησής τους, ο γιος και η κόρη Ραγκούση έκαναν την προβλεπόμενη αίτηση στον ΟΑΕΔ προκειμένου να τύχουν του επιδόματος εποχικών εργαζόμενων που προβλέπεται και αυτή τη στιγμή επιδοτούνται ως άνεργοι μέχρι και τον Μάιο του 2023.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη βάση της εικονικής αναγγελίας πρόσληψης στην οποία έχει προβεί ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως σημειώνει η αρμόδια υπηρεσία στις παρατηρήσεις της, η κόρη του επιδοτείται ως «εποχική εργαζόμενη» τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο από το Ταμείο Ανεργίας (συγκεκριμένα, από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 7 Ιουνίου 2023 – ημέρες 150) με 438 ευρώ τον μήνα, σύνολο 1.971 ευρώ, και, αντίστοιχα, ο γιος του από τις 23 Νοεμβρίου 2022 έως τις 22 Μαΐου 2023 με 438 ευρώ τον μήνα, σύνολο πιστώσεων 2.461 ευρώ!

4.432 ευρώ επίδομα ανεργίας

Συνολικά, δηλαδή, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, τα ενήλικα παιδιά του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εισπράξει 4.432 ευρώ ως επίδομα ανεργίας εποχικών υπαλλήλων στον τουρισμό, με βάση την πρόσληψή τους στην τουριστική επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την οικογενειακή υπερπολυτελή βίλα στην Πάρο. Μάλιστα, την ίδια πρακτική φέρεται να είχε ακολουθήσει και την προηγούμενη σεζόν, καθώς φαίνεται ότι είχε δηλώσει και πάλι ως εργαζόμενους τα δύο από τα τρία παιδιά του, χωρίς, όμως, να πιστοποιείται στην περίπτωση αυτή αν έλαβαν στη συνέχεια το προβλεπόμενο επίδομα «εποχικών» εργαζομένων.

Πλέον, το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι για ποιον ακριβώς λόγο ο ΟΑΕΔ αναφέρει, με βάση το έγγραφο που φέρνει στην επικαιρότητα η «Απογευματινή», ότι πρόκειται για πλασματική αναγγελία πρόσληψης.

Είναι αλήθεια, δηλαδή, ότι ο κ. Ραγκούσης για προφανείς λόγους θέλησε να εξαπατήσει τόσο τον ΕΦΚΑ όσο και τον ΟΑΕΔ, προκειμένου τα τέκνα του (26 ετών ο γιος και 23 η κόρη του) να εμφανίζονται ως εποχικοί εργαζόμενοι στην επιχείρησή του και να έχουν δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου;

Ο ίδιος οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις στους ψηφοφόρους του στις λαϊκές γειτονιές, που αγωνιούν κάθε μέρα για το μέλλον των παιδιών τους, χωρίς επ’ ουδενί να διαθέτουν βίλες προς τουριστική αξιοποίηση, διασυνδέσεις και διάθεση ανάλογων ενεργειών. Εξάλλου, στην προκειμένη περίπτωση, πέραν του αμιγώς πολιτικού σκέλους, δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη και διαχείριση ζητημάτων διαφάνειας, υπάρχει και το κομμάτι της ηθικής τάξης. Κι αυτό γιατί αρμόδιες Αρχές, μέσω επίσημων εγγράφων και διαδικασιών, πιστοποιούν ότι ένας πρώην κορυφαίος υπουργός (και μάλιστα Εσωτερικών), ο κ. Ραγκούσης, επί της ουσίας είτε επιχείρησε να εξαπατήσει είτε παρείχε ανακριβή στοιχεία προκειμένου να επωφεληθούν μέλη της οικογένειάς του και να επιδοτηθούν ως άνεργοι, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Φανταζόμαστε ότι τις ίδιες απορίες και την αντίστοιχη αναμονή για απαντήσεις από την πλευρά του άλλοτε «κηπουρού» του Γιώργου Παπανδρέου και σημερινού θιασώτη του πολιτικού μεγαλείου του Αλέξη Τσίπρα θα επιδείξει και η ηγεσία της Κουμουνδούρου. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα από τα στελέχη που σηκώνουν ψηλά (είτε σε επίπεδο δράσης είτε ρητορικής) το λάβαρο της τεκμηρίωσης κυβερνητικών «ανορθογραφιών» για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά για κάτι λιγότερο από… 4.500 ευρώ.

 

«Καυτά» ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Τα παιδιά του Γιάννη Ραγκούση εργάζονται στην επίμαχη εξοχική κατοικία και για πόσο διάστημα ή μένουν εκεί, αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος, χρησιμοποιείται και για μόνιμη κατοικία;

* Αληθεύει ότι ακόμα και σήμερα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;

* Αν εργάζονται, τι υπηρεσίες παρείχαν ως υπάλληλοι γραφείου στη βίλα και μάλιστα σε μια ατομική επιχείρηση που δηλώνει ελάχιστο εισόδημα στη χρήση του 2018 και καθόλου σε αυτές του 2019 και του 2020, με βάση τα στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο πρώην υπουργός στο «πόθεν έσχες» του;

* Πόσες εβδομάδες εκμίσθωσε τη βίλα του για τα έτη που έχει καταθέσει στο «πόθεν έσχες» και τα εισοδήματα που στις δηλώσεις του έχει δηλώσει;

* Μήπως η τυχόν μισθοδοσία των τέκνων του Γιάννη Ραγκούση, εφόσον είναι εικονική, χρησιμοποιήθηκε και ως μέρος των δαπανών για να περιοριστεί η κερδοφορία της βίλας και αναλόγως να προκύψει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από το Δημόσιο;

* Τι είδους προσωπικό απαιτεί μια ατομική επιχείρηση που φαίνεται ότι δεν έχει κάποια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά αν πιστέψουμε τα «πόθεν έσχες» που ο ίδιος κ. Ραγκούσης έχει υποβάλει;

* Τι είδους εργαζόμενοι είναι; Κηπουροί; Συντηρητές; Ή μήπως υπάλληλοι γραφείου; Και πόσους εργαζόμενους απασχολεί ο πρώην υπουργός στην ατομική του επιχείρηση;

Η απάντηση του Γιάννη Ραγκούση

Στην εργασία των δύο παιδιών του στη βίλα που κατέχει στην Πάρο αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Τολμούν και με κατηγορούν ότι τα δύο παιδιά μου, φοιτητές 25 και 23 ετών, αντί να εργαστούν σεζόν σε άλλες επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαν με πλήρη ασφάλιση στην επιχείρησή μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά από το 2014 να μην απασχοληθώ εγώ με τις πολλαπλές εργασίες που απαιτούνται ανά πάσα στιγμή, καθημερινά, κάθε σεζόν, ώστε να παρέχεται ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δική του εκδοχή.

«Πρόκειται για μία από τις πιο βρώμικες και πλαστογραφημένες πολιτικές επιθέσεις από το σύστημα Μητσοτάκη σε πολιτικό του αντίπαλο, μέσα από τη σημερινή “Απογευματινή”.

Αφού εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με τα ψέματα για το δάνειο του ΟΕΚ και τα δήθεν ανακριβή “πόθεν έσχες”, σήμερα αποτολμούν το αδιανόητο.

Δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι ως βουλευτής διόρισα ρουσφετολογικά τα παιδιά μου στο Δημόσιο. Διότι δεν τα διόρισα.

Δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι σε έλεγχο κλιμακίου του ΕΦΚΑ ή του ΣΕΠΕ -από τους διαρκείς που γίνονται το καλοκαίρι- βρέθηκαν να εργάζονται τα παιδιά μου ανασφάλιστα στην επιχείρησή μου, με σκοπό την εισφοροκλοπή από εμένα σε βάρος του ΕΦΚΑ.

Διότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Αποτολμούν να με κατηγορήσουν για πλασματική, παράνομη πρόσληψη των παιδιών μου στην ατομική μου επιχείρηση.

Αποκορύφωμα της δολιότητάς τους είναι ότι καταφεύγουν σε παραποίηση και πλαστογράφηση του νοήματος εγγράφων ως εξής:

Στην 1η και στη 12 σελίδα της εφημερίδας “Απογευματινή”, εμφανίζουν έγγραφο του ΟΑΕΔ (δεν είναι του ΕΦΚΑ) που έχει υπογραμμισμένο τον όρο “πλασματική αναγγελία”, θέλοντας να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ότι αυτό παραπέμπει σε εμένα, σε πλαστή πρόσληψη των παιδιών μου, επομένως και σε δήθεν “απάτη”, που ψευδώς ισχυρίζονται στον τίτλο τους πως έχω διαπράξει.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται από το επίσημο έγγραφο του ΟΑΕΔ στο govgr που επισυνάπτω, ο όρος “πλασματική αναγγελία σε περίπτωση πρώτης επιδότησης” σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πλαστή ή εικονική πρόσληψη. Έχει εντελώς άλλο νόημα και περιεχόμενο, δεν αφορά εμένα, είναι καθαρά υπηρεσιακός και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Επιπροσθέτως, για να καταλάβετε πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους, έχουν το θράσος να εμφανίζουν αποφάσεις του ίδιου του υπουργείου Εργασίας, του έτους 2022, δηλαδή επί κυβέρνησης ΝΔ, που επικυρώνουν την απόφαση ένταξης των παιδιών μου στην επιδότηση του ΟΑΕΔ και δεν τις απορρίπτουν ως εικονικές.

Και αλήθεια, αν ήταν παράνομες οι προσλήψεις τους, γιατί ο ΟΑΕΔ συνεχίζει και τους παρέχει το επίδομα ανεργίας;

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με εμένα, το σύστημα Μητσοτάκη κατηγορεί και συκοφαντεί και τις χιλιάδες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που απασχολούν τα παιδιά τους σε αυτές.

Τολμούν και με κατηγορούν ότι τα δύο παιδιά μου, φοιτητές 25 και 23 ετών, αντί να εργαστούν σεζόν σε άλλες επιχειρήσεις, τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκαν με πλήρη ασφάλιση στην επιχείρησή μου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά από το 2014 να μην απασχοληθώ εγώ με τις πολλαπλές εργασίες που απαιτούνται ανά πάσα στιγμή, καθημερινά, κάθε σεζόν, ώστε να παρέχεται ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, και σωστά, τα παιδιά μου, επειδή είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, δεν θα μπορούσαν να εγγραφούν ως μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι, έτσι ώστε εγώ να καταβάλω μόνο το 50% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα παιδιά μου να απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα του ΟΑΕΔ από το ταμείο ανεργίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ως συγγενείς πρώτου βαθμού, υποχρεωτικά από την εργατική νομοθεσία ενεγράφησαν στον ΕΦΚΑ ως πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι κι εγώ επιβαρύνθηκα με το 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, και πάλι σωστά, για τη σεζόν 2021, επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά, μολονότι εγώ επιβαρύνθηκα με πλήρεις εργοδοτικές εισφορές, τα παιδιά μου δεν δικαιούνταν και δεν έλαβαν το επίδομα ανεργίας.

Ο δε μισθός τους, που καταχωρίστηκε στα έξοδα της επιχείρησης, ήταν ο ελάχιστος που επιτάσσει ο νόμος κι όχι κάποιος μισθός σκόπιμα φουσκωμένος για να μειωθούν τεχνητά τα κέρδη, όπως συκοφαντικά αναφέρουν.

Τίποτε και κανείς δεν θα με εμπόδιζε, αντί να καταχωρίσω τα παιδιά μου με τον βασικό μισθό 713€ που τα καταχώρισα, να τα είχα καταχωρίσει με μισθό, για παράδειγμα, 2.000€, εάν είχα την πρόθεση που συκοφαντικά μου αποδίδουν να φουσκώσω τα έξοδα της ατομικής μου επιχείρησης.

Τους ενημερώνω δε προκαταβολικά ότι για την εφετινή σεζόν θα εργαστεί στην επιχείρησή μου για πρώτη φορά το μικρότερό μου παιδί και όχι τα δύο μεγαλύτερα, όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια, επειδή αυτά έκλεισαν ήδη συμφωνία με άλλες εποχικές επιχειρήσεις, λόγω καλύτερων αμοιβών.

Ένα καταληκτικό σχόλιο.

Δεν αισθάνομαι ούτε οργή ούτε θυμό.

Αηδία και αποτροπιασμό αισθάνομαι για την κατάντια του συστήματος Μητσοτάκη στην οποία οδηγεί την πολιτική ζωή του τόπου.

Κύριε Κουρτάκη, σας υπόσχομαι πως θα κουραστείτε να με συναντάτε στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/4