Σα. Απρ 27th, 2024

Εκλογές: 21 Μαΐου οι πρώτες και 2 Ιουλίου οι δεύτερες, οι επικρατέστερες ημερομηνίες – Το νέο χρονοδιάγραμμα

Eκτός κάδρου φαίνεται να μπαίνει η ημερομηνία της 9ης Απριλίου για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιβάλλει «σιωπητήριο» στους στενούς του συνεργάτες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της κάλπης, με δεδομένο ότι προέχει η διαχείριση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης των αιτιών που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία και παράλληλα η προετοιμασία σύγχρονου σχεδίου, που θα αφορά τη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το θέμα, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του: «Όποιος έκανε νύξη στον πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη» αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Η στήλη big mouth του powergame.gr επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές αποκάλυψε τον σχεδιασμό του Μαξίμου για τις προσεχείς κάλπες, δίνοντας τις δύο επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Συγκεκριμένα:

– Η Κυριακή 21 Μαΐου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και
– Η Κυριακή 2 Ιουλίου, για τις επαναληπτικές εκλογές. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς ενισχύεται το πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στην κάλπη.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες αυτές άλλωστε δεν δημιουργούν ζήτημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Καθοριστικό ρόλο στη μετάθεση του χρόνου των εκλογών φαίνεται ότι έχει παίξει η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα υποστήριζε ότι «χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος». Στην άποψη Σκέρτσου από την Παρασκευή και μετά προσχώρησαν και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Το Μαξίμου αναπροσαρμόζει την στρατηγική του μετά την τραγωδία των Τεμπών

Ανεξαρτήτως της οριστικής κατάληξης της στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που θα πραγµατοποιηθεί στο Μαξίµου για την ηµεροµηνία της κάλπης, είναι σαφές πως τα Τέµπη θα αλλάξουν την ατζέντα και το ύφος τόσο γενικότερα της προεκλογικής αντιπαράθεσης όσο και της ρητορικής του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόµµατος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Ο ακριβής εντοπισµός των αιτιών του δυστυχήµατος και η αποφυγή αντίστοιχων φαινοµένων θα βρεθούν σε περίοπτη θέση, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να λησµονεί ότι στόχος της επιτροπής εµπειρογνωµόνων που συστήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα είναι η εξαγωγή τελικών και ουσιαστικών συµπερασµάτων εντός των επόµενων ηµερών ή εβδοµάδων.

Μέσα σε αυτό το κλίµα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι θα διαµορφωθεί αναλόγως όλο το πλέγµα της µετάδοσης των «γαλάζιων» µηνυµάτων πριν από τις εθνικές εκλογές τόσο σε ό,τι αφορά τη δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆. όσο και σε επίπεδο συνθηµατολογίας και επαφής του πρωθυπουργού µε τους πολίτες ανά την περιφέρεια. Για παράδειγµα, είναι σαφές πως ειδικά το πρώτο διάστηµα θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαµηλοί τόνοι, οι οποίοι θα συµβαδίζουν µε την εικόνα υπεθυνότητας και περισυλλογής που επιχείρησε να αναδειχθεί από το Μαξίµου τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη µοιραία νύχτα της ∆ευτέρας.