Σα. Απρ 20th, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχος ο Νίκος Παππάς – Καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.

Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επίσης ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

«Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι πραγματι έλεγε την αλήθεια», τόνισαν μετά την έκδοση της ετυμηγορίας οι δικηγόροι του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Νίκου Παππά τόνισαν ότι «δυστυχώς σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Έπειτα απ’ όλα αυτά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία», δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», δήλωσε ο Θεόδωρος Μαντάς.

«Σε μια εποχή που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από τη δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική», δήλωσε ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Το χρονικό

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το πέμπτο της Μεταπολίτευσης. Σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ανακοίνωσε την ενοχή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα. Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, όποια και να είναι αυτή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι αμετάκλητη και δεν χωρεί ενδίκου μέσου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου, μίλησε για σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξιν του Νίκου Παππά, ώστε εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με το υπ’ αριθμόν 4/2022 βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο είχε υιοθετήσει στο σκεπτικό την πρόταση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδηλίνη, η οποία και είχε εισηγηθεί την παραπομπή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα στο εδώλιο.

17 συνεδριάσεις – Δεκάδες μάρτυρες

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκεσε 17 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης, Δήμος Βερύκιος, Γιώργος Παπαχρήστος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η κατάθεση, ωστόσο, που σημάδεψε τη δίκη και προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ήταν αυτή της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως έφευγαν φάκελοι και τσάντες χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να καταθέτει μήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμηση κι άλλα αδικήματα. Παράλληλα, στη δίκη προσκομίστηκαν και sms του Νίκου Παππά από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να καταδείξουν σύμφωνα με τους συνηγόρους του τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τον πρώην υπουργό, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε σε μία συνεδρίαση, να επιμένει πως η δίωξή του είναι πολιτική.