Πε. Μάι 23rd, 2024

Δήμος Αθηναίων: Συμφωνία – σταθμός Δήμου και ΕΚΠΑ για τα σχολεία του Μαρασλείου

Κ. Μπακογιάννης: «Επιτέλους τέλος σε μια διαμάχη 25 ετών – Μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς»

Για 25 ολόκληρα χρόνια, τα σχολεία του Μαρασλείου -ενός από τα ιστορικότερα σχολικά συγκροτήματα της χώρας- αποτελούσαν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν ούτε σε ποιον ανήκουν ούτε ποιος έχει την αρμοδιότητά τους. 

 

Η διαμάχη, η οποία οδηγήθηκε στα δικαστήρια, φτάνοντας ακόμη και στο ακραίο σημείο να αμφισβητείται η παραμονή των σχολείων, επιλύθηκε με τη συμφωνία-σταθμό του Δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ, ικανοποιώντας με ουσιαστικό τρόπο ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πλέον, με αυτήν τη συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη συντήρηση, συστηματική αποκατάσταση και ανάδειξη των σχολικών κτιρίων που διακρίνονται για τη μεγάλη αρχιτεκτονική τους αξία και φιλοξενούνται στο Μαράσλειο Διδασκαλείο από το 1905.

 

Την κοινή πρωτοβουλία για τη σημερινή συμφωνία ανάμεσα στον δήμο και το ΕΚΠΑ ανέλαβαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Μέσω αυτής, επιλύεται προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας το πρόβλημα που αντανακλούσε στη στέγαση και στη λειτουργία σχολείων του Δήμου Αθηναίων: Του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 26ου Λυκείου Αθηνών, καθώς και των τριών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων και του 10ου Ειδικού Σχολείου. 

 

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Επιτέλους τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών. Μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς για το σχολείο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Θάνο Δημόπουλο για την ουσιαστική συνεργασία και στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη στήριξη». 

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ και Δήμου Αθηναίων για τους χώρους του Μαρασλείου Διδασκαλείου. Με τις συμφωνίες, λοιπόν, που υπογράφονται σήμερα μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων επιτυγχάνεται η επίλυση σειράς ζητημάτων σχετικά με την χρήση των κτιρίων του Μαράσλειου Διδασκαλείου, εκκρεμότητα η οποία έχει διαρκέσει 25 έτη. Επίσης, συμφωνείται και η μελλοντική χρήση των κτιρίων αυτών από τα σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο Συγκρότημα και άλλα συναφή ζητήματα. Ταυτόχρονα τίθενται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΕΚΠΑ και Δήμου Αθηναίων. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον του. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου το ΕΚΠΑ προέβη σε μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις σε υποδομές στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε περιοχές και περιόδους που άλλοι αποχωρούσαν από την περιοχή, λειτουργώντας έτσι και ως καταλύτης ανάπτυξης για τον Δήμο». 

Σημειώνεται ότι μέσω της Συμφωνίας εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη στέγαση του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου και 26ου Λυκείου, για τα οποία ο Δήμος Αθηναίων θα καταβάλλει πλέον στο ΕΚΠΑ μηνιαίο μίσθωμα. Ταυτόχρονα, για τα τρία Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, η λειτουργία τους συνεχίζεται χωρίς κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. 

Το περιεχόμενο του συμφωνητικού

Σύμφωνα με το συμφωνητικό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα τρία Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και το 10ο Ειδικό Σχολείο θα εξακολουθούν να στεγάζονται στα κτίρια ιδιοκτησίας του ΕΚΠΑ για όσο χρόνο αυτά λειτουργούν χωρίς να οφείλεται οποιοδήποτε μίσθωμα ή αποζημίωση χρήσης. 

Παράλληλα, για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, προβλέπεται καταβολή μηνιαίου μισθώματος στο ΕΚΠΑ από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος πλέον ορίζεται ως μισθωτής. Με την ιδιότητα αυτή, ο Δήμος Αθηναίων θα μπορεί πλέον να αναλάβει την πλήρη συντήρηση και υποστήριξη των σχολείων, όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια που λειτουργούν εντός του δήμου.