Πε. Μαρ 28th, 2024

Ανάπλαση Αριστοτέλους – Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση των μελετών

«Η ανάπλαση της Αριστοτέλους αποτελεί το σημαντικότερο εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη στη νέα εποχή», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράφοντας σήμερα (02/02) τη σύμβαση για τις μελέτες που αφορούν την πλατεία και τον μνημειακό άξονα της πόλης. Οι μελέτες για την ανάπλαση της Αριστοτέλους προχωρούν σε συνέχεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα νιώθω και χαρούμενος και περήφανος, γιατί αυτό το εμβληματικό έργο που είχαμε εξαγγείλει το 2019 μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης μας επιτέλους αποκτά μια πιο φρέσκια εικόνα. Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνει το πιο κεντρικό της σημείο, ώστε πλέον η εικόνα μιας ευρωπαϊκής, μιας μεσογειακής μητρόπολης να είναι γεγονός. Πέρα από την καλύτερη ποιότητα ζωής που θα προσφέρει στους πολίτες της, η Θεσσαλονίκη θα προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα στους επισκέπτες της. Η ανάπλαση της Αριστοτέλους είναι το σημαντικότερο εισιτήριο για τη νέα εποχή στη Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε, στη Θεσσαλονίκη που οραματίζονται όλοι οι Θεσσαλονικείς», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης υπογράμμισε ότι «η γνωστότερη πλατεία της πόλης -για μας η ομορφότερη των Βαλκανίων- θα φύγει από την κατάσταση που επικρατεί τώρα και θα αναδειχθεί σε μια σύγχρονη πλατεία, η οποία θα επανασυστήσει τη Θεσσαλονίκη ως ευρωπαϊκή μεγαλούπολη».

Την εκπόνηση των μελετών ανέλαβε η ομάδα που ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Αριάδνη Βοζάνη: αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ, Παρασκευή Φανού: υποψήφια διδάκτωρ ΕΜΠ).

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να έχουμε μια μελέτη που θα μας αποδώσει ένα έργο που γίνεται, κοιτώντας το μέλλον της πόλης και αναδεικνύοντας την ιστορική ταυτότητα τόσο του άξονα όσο και της πλατείας Αριστοτέλους. Ελπίζουμε η μελέτη να βιωθεί με θέρμη από τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κυρία Βοζάνη.

Τα έργα ανάπλασης θα εξελιχθούν σε μια έκταση 32.500 τ.μ. και αφορούν την πλατεία και τον άξονα της Αριστοτέλους από το παραλιακό μέτωπο μέχρι και την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης περιλαμβάνονται και τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας του άξονα από το μέτωπο της θάλασσας.

Η εμβληματική αρχιτεκτονική της Αριστοτέλους αποτελεί στοιχείο διεθνούς αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης. Ο νέος σχεδιασμός που θα προκύψει αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής ως ισχυρού τοπόσημου αλλά και να αναδείξει την ιδιαίτερη ιστορική και λειτουργική ταυτότητά της.