Πα. Απρ 26th, 2024

Σε έντονο προεκλογικό ρυθμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία το τελευταίο διάστημα, έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην επιλογή των κατάλληλων προσώπων στις Περιφέρειες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ελάχιστες περιπτώσεις υποψηφίων δεν έχουν «κλειδώσει», με τους κομματικούς παράγοντες να κάνουν τις τελευταίες επαφές και «ζυμώσεις» προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις και να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για όλη την Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αττική

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η νυν περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εκ νέου υποψήφια, καθώς δέχεται τις ανάλογες πιέσεις από Μαξίμου και Κουμουνδούρου, έχοντας ως βασικό της αντίπαλο τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος θα στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία και πάνω του «πέφτει» ιδιαίτερο βάρος, καθώς η νίκη στην Περιφέρεια Αττικής αποτελεί ένα διαχρονικό στοίχημα για την κεντροδεξιά παράταξη.

Οπως σχολιάζουν από την Πειραιώς, «η μαχητικότητα και το ενωτικό πνεύμα του Γιώργου Πατούλη θα οδηγήσει σε μεγάλη νίκη της Ν.Δ.». Ο πρώην νομάρχης Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε και αυτός την υποψηφιότητά του, έχοντας τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και πολλών στελεχών του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ.

Δυτική Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν να κάνουν την έκπληξη, ανακοινώνοντας τον 34χρονο δικηγόρο και περιφερειακό σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Οσοι γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά της περιοχής κάνουν λόγο για μια υποψηφιότητα που μπορεί να «χτυπήσει» τον «φθαρμένο» Κατσιφάρα, με την Πειραιώς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νίκη του εκλεκτού της στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο, γι’ αυτόν, χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να «κλειδώσει» και τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, παραβλέποντας αντιδράσεις τοπικών στελεχών που δεν είδαν με καλό μάτι τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεσσαλία

Χωρίς δυσκολία φαίνεται να διεκδικεί την επανεκλογή του ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα ενισχυμένος τόσο σε επίπεδο ανανέωσης του συνδυασμού του όσο και σε επίπεδο έργου στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί. Απέναντί του θα έχει και πάλι τον καρδιοχειρουργό Νίκο Τσιλιμίγκα, που ήταν υποψήφιος για την Περιφέρεια και το 2014, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ. ΑΡ. Αυτήν τη φορά, εκτός από το ΚΙΝ. ΑΛ., είναι πολύ πιθανόν να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να βρίσκουν δικό τους κομματικό υποψήφιο.

Πελοπόννησος

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τη στήριξη της Ν.Δ. φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα και να κλονίζει τη θέση του νυν περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη. Την υποψηφιότητα Νίκα ενίσχυσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και ήδη όλοι οι βουλευτές αλλά και οι πολιτευτές της Ν.Δ. στους νομούς Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας στηρίζουν τον κ. Νίκα έναντι του κ. Τατούλη.

          

Ο τελευταίος πλέον δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κορίνθιου γενικού γραμματέα Υποδομών και στενού συνεργάτη του Χρήστου Σπίρτζη, Γιώργου Δέδε. Το ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννη Μπουντρούκα.

Ιόνια Νησιά

                      

Για τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της πρώην ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα, με πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος υπάρχει σοβαρή σκέψη να στηριχθεί και από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Κρήτη

                 

Αν και μέχρι τώρα η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει στις εκκρεμότητες της Πειραιώς, υπάρχουν πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες συγκλίνουν στην υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ο οποίος θα έχει απέναντί του τον νυν περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, που θα κατέλθει εκ νέου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρναουτάκης διερεύνησε εσχάτως και το ενδεχόμενο στήριξης από τη Ν.Δ.

Στερεά Ελλάδα

O σημερινός, 34χρονος αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει η Πειραιώς ως διάδοχο του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ως γνωστόν θα διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Από το ΚΙΝ. ΑΛ. θα στηρίξουν την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον προερχόμενο από τη ΔΗΜ.ΑΡ., γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην δήμαρχο Χαλκιδέων, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

          

Κεντρική Μακεδονία 

Στην Κεντρική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη Ν.Δ. και, όπως όλα δείχνουν, θα εξασφαλίσει και νέα θητεία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι για το χρίσμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, αλλά και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, επίσης βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης. Στα υπ’ όψιν είναι πάντα και η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει τον δημοτικό σύμβουλο και γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

                     

Ξεκαθάρισε η κατάσταση για τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς ο νυν περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, πήρε εκ νέου το χρίσμα μετά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη στήριξη του αρχιτέκτονα, πρώην αντινομάρχη Ροδόπης και αντιδημάρχου Κομοτηνής, Κώστα Κατσιμίγα. Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Κώστας Σιμιτζής είναι ο «εκλεκτός» του ΚΙΝ.ΑΛ. για την περιοχή, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Δυτική Μακεδονία 

Γιώργος Κασαπίδης

Από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι υποψήφιος ο ισχυρός στην περιοχή βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, έχοντας απέναντί του τον νυν περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.

               

Ήπειρος

Ο νυν περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια με την ένθερμη στήριξη της Ν.Δ., και μάλιστα διεγράφησαν μέχρι και στελέχη που υποστηρίζουν τον «αντάρτη» Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος, ωστόσο, δεν φαίνεται να προξενεί ζημιά στον κ. Καχριμάνη. Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηριχθεί ο Δημήτρης Δημητρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει «κλείσει» με τον Γιώργο Ζάψα. Στις περασμένες εκλογές υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος ήταν η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δεν προτίθεται να διεκδικήσει και πάλι την Περιφέρεια.

Νότιο Αιγαίο

Η Νέα Δημοκρατία, όπως είναι αναμενόμενο, θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς αναζήτηση υποψηφίου, με τον Νεκτάριο Σαντορινιό να «παίζει» σταθερά. Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του γιατρού από τη Ρόδο Μανώλη Γληνού.

                     

Βόρειο Αιγαίο

Η νυν περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, θα είναι και πάλι υποψήφια με τη στήριξη της Ν.Δ. Στο ΚΙΝ.ΑΛ., μετά την αποχώρηση από την «κούρσα» του Στ. Μαλέλη, ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Χριστόφας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ακόμα υποψήφιος, ενώ συζητείται το όνομα του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.