Πα. Απρ 26th, 2024

Φαρμάκης: Η Δυτική Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο – Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Με… 772 έργα, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου, θα «τρέξει» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το 2023, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων το «αποτύπωμα» της Περιφέρειας είναι 256 ενεργά έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους 475 εκ. ευρώ περίπου) και 516 ενεργά έργα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ (ύψους 976 εκ. ευρώ περίπου).  Επιπλέον, μόνο το 2022 υπογράφτηκαν 83 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 158,8 εκ ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, αναδεικνύουν την μεγάλη επιτάχυνση που υπήρξε, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ύψος του προϋπολογισμού του οργανισμού της Περιφέρειας, ο οποίος για το 2023 ανέρχεται στα 390 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 162 εκ. ευρώ (!) σε σχέση με το 2019, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Επιπλέον όμως, ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποδεικνύει και το «νοικοκύρεμα» που όπως λέει ο κύριος Φαρμάκης υπήρξε στα οικονομικά της Περιφέρειας, η οποία εμφανίζεται πλέον να οφείλει μόλις 1 εκ. ευρώ περίπου, έχοντας παράλληλα εκμηδενίσει σχεδόν τις δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία των πληρωμών που επίσης δείχνουν τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό των πληρωμών, ξεπέρασε το 2022 το ύψος των 150 εκ. ευρώ, ενώ το 2019 βρισκόταν μόλις στα 87,5 εκ. ευρώ.

«Για να το πω εντελώς σχηματικά, είναι σαν να δίναμε 424.000 ευρώ κάθε μέρα του 2022» αναφέρει ο κ. Φαρμάκης,  σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα στοιχείο που δείχνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο πιο ισχυρός «αιμοδότης» ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

«Η εποχή όπου η Δυτική Ελλάδα ήταν ο φτωχός συγγενής των ελληνικών περιφερειών και το καχεκτικό αποπαίδι κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και κάθε δράσης εκσυγχρονισμού στη χώρα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σε τρία μόλις χρόνια, παρά τα μεγάλα προβλήματα που μας δημιούργησαν οι αλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, πετύχαμε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες για αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας στη διαχείριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία έχει αλλάξει πια επίπεδο. Φτάσαμε να έχουμε ένα προϋπολογισμό με  ποσοστό αυξημένο άνω του 70% σε σχέση με τον προϋπολογισμό που παραλάβαμε, αλλά και έναν προϋπολογισμό νοικοκυροσύνης. Κυρίως όμως, έχουμε έναν προϋπολογισμό που αναδεικνύει έναν, έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα» λέει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προσθέτοντας πως πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχει πολλή και σκληρή δουλειά που θα συνεχιστεί.

«Δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε, στο επίπεδο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας. Δεν βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε λοιπόν. Στόχος μου είναι να συνεχιστεί η ανοδική πορεία και η αλήθεια των αριθμών και έργων του σήμερα, να μοιάζει μικρή μπροστά στην αλήθεια των αριθμών και των έργων των επόμενων ετών» σημειώνει.