Σα. Σεπ 30th, 2023

Νεαρές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση; Ο Βορίδης τολμά

Να αποκαταστήσει τη λειτουργία των πολύπαθων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων επιδιώκει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με την επαναφορά του θεσμού των γραμματέων που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο και να συντονίσουν τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία Βορίδη έλαβε σάρκα και οστά με την ανακοίνωση των προσώπων που αναλαμβάνουν να καταστήσουν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εκ νέου λειτουργικές, παρακάμπτοντας τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας να τις καταστήσει στην ουσία ανενεργές μέχρι σήμερα.

Στη λίστα με τα ονόματα των διορισθέντων γραμματέων περιλαμβάνονται έμπειρα στελέχη που έχουν πολυετή δραστηριότητα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας, πρώην Συντονιστές και στελέχη Αποκεντρωμένων διοικήσεων, πρόσωπα που έχουν διαπρέψει στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μία έκπληξη.

Πρόκειται για τη Μαριάννα Νικολαΐδου, μία νεαρή γυναίκα δικηγόρο με καταγωγή από την Κατερίνη που μόλις στα 25 της έτη αναλαμβάνει τη θέση της Ειδικής Γραμματέως στην Αποκεντρωμένη Αιγαίου.

Και μπορεί το νεαρό της ηλικίας της να προκαλεί εντύπωση στη χώρα μας και να σχολιάζεται με ποικίλους τρόπους, κάτι που στο εξωτερικό δεν θα αποτελούσε καν είδηση, ωστόσο η Μαριάννα έχει καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο από την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου να διαπρέψει τόσο στη Νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ειδική σύμβουλος όσο και ως νομική σύμβουλος του Βορίδη με έντονη μάλιστα συνδρομή στο προπαρασκευαστικό νομοθετικό έργο του υπουργού Εσωτερικών, το οποίο μόνο χαλαρό δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Και όλα τα παραπάνω κάνοντας παράλληλα το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σε ποδοσφαιρική ορολογία, «την ίδρωσε τη φανέλα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βορίδης έχει καταφέρει να περάσει σε διάστημα 22 μηνών ούτε λίγο, ούτε πολύ 11 νομοσχέδια και δεκάδες τροπολογίες τόσο σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κοινώς, ο Βορίδης φέρνει στη Βουλή κατά μέσο όρο ένα νομοσχέδιο ανά δύο μήνες, γεγονός που προκάλεσε πρόσφατα και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραπονέθηκε για τον όγκο νομοθετημάτων που τους υποχρεώνει να διαβάζουν κάθε δύο μήνες! Πού να ήταν και συνεργάτες του δηλαδή…

Εξάλλου, όσοι γνωρίζουν καλά τον Βορίδη, ξέρουν την απέχθεια που τον διακρίνει για την Αριστερά και τις ιδέες της, την έντονη και ιδιαίτερη αίσθηση χιούμορ που τον διακατέχει αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες που έχει από τους συνεργάτες του. Με λίγα λόγια, όταν η συζήτηση φτάνει σε επίπεδο δουλειάς, ο Βορίδης δεν χαρίζει και δεν χαρίζεται σε κανέναν και η νεαρή δικηγόρος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Μάλιστα, ο υπουργός των Εσωτερικών έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την πρόθεση του να προσδώσει ενεργότερο ρόλο στις γυναίκες στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή της Μαριάννας κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και σπάει ταμπού. Ο Βορίδης τολμά.