Πα. Απρ 26th, 2024

Τζιτζικώστας στον Π.Τζένο: Τα περί τεχνικού λάθους δεν ισχύουν, το λάθος ήταν τεχνητό – Βαθαίνει το χάσμα της Τουρκίας με την ΕΕ

«Τα περί τεχνικού λάθους δεν ισχύουν, το λάθος ήταν τεχνητό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία. Είπε πως η επιλογή αυτή της Τουρκίας δείχνει ότι διολισθαίνει στα άκρα και ότι βαθαίνει το χάσμα με την ΕΕ, ενώ σημείωσε πως το βαθύ κράτος στην Τουρκία φαίνεται να έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια.Τόνισε πως επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αποχωρήσει από την Τουρκία.Ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμαθα εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Πριν από ένα μήνα βάλαμε μια καινούργια γραμμή Θεσσαλονίκη Σμύρνη, μια ακτοπλοϊκή σύνδεση που εξυπηρετεί κυρίως εμπορικούς σκοπούς και τουριστικούς και επέλεξα, για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, να πάω με το πλοίο της ακτοπλοϊκής αυτής σύνδεσης στη Σμύρνη. Έφτασα στις 10 το πρωί προχθές και αφού με υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές γιατί επισκεπτόμουνα με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα τη Σμύρνη

ΔΗΜ: Πηγαίνατε ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειών δηλαδή ήσασταν ο άνθρωπος που επί της ουσίας θα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε όλη αυτή τη διαδικασία

Ναι και θα προήδρευα της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Μετά την υποδοχή δίνουμε τυπικά τα διαβατήριά μας για να γίνει ο τελωνιακός έλεγχος και αντιλαμβάνομαι από τις συζητήσεις μεταξύ των αστυνομικών, τα βλέμματά τους, την αμηχανία των ανθρώπων που με υποδέχτηκαν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Τους ρωτάω και μου λένε ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα. Στην αρχή ακόμα και οι ίδιοι θεώρησαν ότι είναι κάποιο τυπικό λάθος όμως μετά από δέκα λεπτά και συνεννοήσεις που ακολούθησαν με τα υπουργεία τους των Εσωτερικών και των Εξωτερικών μου ανακοίνωσαν ότι πράγματι υπάρχει απαγόρευση εισόδου και ότι δεν μπορώ να εισέλθω στην Τουρκία.

ΔΗΜ: Υπήρχε επικοινωνία με τα υπουργεία τους άρα επιβεβαίωσαν ότι ο Τζιτζικώστας δεν μπαίνει μέσα στην Τουρκία

Ασφαλώς και το επιβεβαίωσαν πολλές φορές γιατί εκτός από την ταυτότητά μου έδωσα και το διαβατήριο μου, έδωσα και τα διπλωματικά μου έγγραφα της ΕΕ που έχω πάντα μαζί μου επομένως αυτά τα περί τεχνικού λάθους δεν ισχύουν, το λάθος ήταν τεχνητό και μάλιστα νομίζω ότι αυτά που λένε οι τούρκοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και φυσικά δεν πείθουν κανέναν.

Αναφορικά με την θεωρία περί συνεπωνυμίας που διαρρέει η τουρκική πλευρά: Εδώ και χρόνια ψάχνω να βρω συνεπώνυμό μου από περιέργεια και δεν έχω βρει, αυτά είναι πράγματα αστεία. Χωρίς καμία αμφιβολία και επειδή οι τούρκοι γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο ότι θα γίνει αυτή η ευρωμεσογειακή συνέλευση στη Σμύρνη και εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα προεδρεύω εγώ, ξαναλέω ενός επίσημου θεσμού της ΕΕ και θεωρητικά η Τουρκία θα έπρεπε αν ήταν η Τουρκία που πράγματι επιθυμούσε τη σύγκλιση με την ΕΕ και τη Δύση θα έπρεπε κάτι τέτοιο να το περιθάλψει και να το προστατεύσει με κάθε επισημότητα. Αντιθέτως η επιλογή τους αυτή, και είναι που θα έπρεπε να προβληματίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη, η επιλογή τους έδειξε ότι σήμερα στην Τουρκία δυστυχώς υπάρχει μια διολίσθηση στα άκρα που φοβάμαι ότι είναι χωρίς επιστροφή και μάλιστα με τις επιλογές τους αυτές βαθαίνει το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας φαίνεται να έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα αποφάσισα ότι θα φύγω από την Τουρκία. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μείνω στην Τουρκία ακόμα και αν –όπως τελικά έγινε μετά από 7 ώρες- μου ανακοίνωναν ότι θα αρθεί η απαγόρευση. Και το λεω αυτό διότι όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό εκπροσωπούμε όχι τον εαυτό μας αλλά όλους τους έλληνες, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ καμία προσβολή εις βάρος οποιουδήποτε έλληνα γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αμέσως με το που μου ανακοινώθηκε αυτό και μετά από ιδιαίτερη πίεση που άσκησα για να μάθω τους λόγους επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό, επικοινώνησα με τον υπουργό Εξωτερικών και βέβαια με τις διπλωματικές αρχές, τον πρέσβη και την πρόξενο της Ελλάδας στην Άγκυρα, τον πρέσβη της ΕΕ στην Άγκυρα για να είναι όλοι ενήμεροι σε όλα τα επίπεδα και ξεκίνησα τις διαδικασίες για να φύγω από την Τουρκία όπου εκεί υπήρχαν δύο προβλήματα. Πρώτον το πλοίο δεν θα έφευγε παρά μετά από 2 μέρες και δεύτερον ότι οι πτήσεις από τη Σμύρνη ειδικά το χειμώνα είναι ελάχιστες. Δεν ήθελα να πετάξω με Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αρθεί η απαγόρευση για να φύγω ή εν πάση περιπτώσει να γίνει μια άλλη διαδικασία για να φύγω.

Αναφορικά με τη διεξαγωγή της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης: Σήμερα που γίνεται η προ-συνεδρίαση δηλαδή μόνο μεταξύ των μελών των ευρωπαϊκών κρατών θα γίνει συζήτηση και το θέμα που θα τεθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η αναβολή της αυριανής συνέλευσης. Επομένως θεωρώ ότι θα έχουμε εξελίξεις εντός της ημέρας. Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη ανακοίνωση είναι ότι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έκανε επίσημη ανακοίνωση και πληροφορούμε ότι και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κάνει αντίστοιχη ανακοίνωση. Η Τουρκία την «πάτησε» με την περίπτωση τη δική μου διότι θέλησε να κάνει μια προκλητική ενέργεια όμως ίσως δεν υπολόγισε σωστά ότι η προκλητική ενέργεια γίνεται εις βάρος ενός ευρωπαίου αξιωματούχου γιατί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα βρισκόμουν εκεί και επομένως ουσιαστικά είναι μια προκλητική ενέργεια απέναντι στην Ευρώπη και άρα τελικά είναι πάρα πολύ σημαντικό η ΕΕ να καταλάβει επιτέλους αυτό που η ελληνική κυβερνηση τόσα χρόνια λεει ότι με την Τουρκία έχουμε πρόβλημα και έχουμε πρόβλημα γιατί έχει αναδυθεί το βαθύ κράτος και πάλι.