Πα. Απρ 26th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο Ανδρουλάκης κόβει την όρεξη του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν μπαίνει σε διάλογο για κοινή στήριξη υποψηφίων

Του Γιώργου Κατσίγιαννη

«Το ΠΑΣΟΚ  δεν πρόκειται να εμπλακεί σε κανέναν διάλογο σε επίπεδο κεντρικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές», ξεκαθαρίζουν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Ν. Ανδρουλάκη, με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος, όπου εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική παροχής χρισμάτων σε «πράσινους» υποψηφίους, με το επιχείρημα της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στους «γαλάζιους» συνδυασμούς.

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι ο χάρτης μπλε, όπως ήταν το ’19, αλλά να είναι ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Και μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σε απολύτως ρεαλιστικό πνεύμα, είπε πως δεν έχει νόημα να έχουμε επικεφαλής για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές «δικά μας, καλά παιδιά», δηλαδή στελέχη του κόμματος, αν δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν νικηφόρο αγώνα.

Πρόθεση

Αν και η θέση του αυτή συνιστά παραδοχή της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει «αυτόνομους» αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς, εντούτοις την ίδια στιγμή φανερώνει και την πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να μη διακινδυνεύσει να δώσει τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες με κομματικούς υποψηφίους, αλλά να βάλει τα ρέστα του στους εκλεκτούς της Χαριλάου Τρικούπη και του Ν. Ανδρουλάκη.

Οι συγκρίσεις

Ασχέτως εάν στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη στρατηγική του Αλ. Τσίπρα ως μια προσπάθεια «πατροναρίσματος» και «οικειοποίησης» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που διαμηνύουν οι στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη είναι πως ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κορυφής, για να «στηρίξουν» από κοινού υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες. Σημειώνουν επίσης πως το πρόβλημα δεν το έχει το ΠΑΣΟΚ, που διαθέτει ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με αναφορές στις τοπικές κοινωνίες, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό άλλωστε προκύπτει και σε αριθμητικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που, υποτίθεται, είναι κόμμα εξουσίας και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει κανέναν δικό του περιφερειάρχη. Το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον μπορεί να «καυχιέται» πως σε περιφερειακό επίπεδο «ελέγχει» την Κρήτη με τον Στ. Αρναουτάκη. Επίσης, σε επίπεδο δήμων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει μεγάλο δίκτυο αιρετών αρχόντων. Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι δήμαρχοι που είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πάνω από δέκα.

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, όπου οι «πράσινοι» αυτοδιοικητικοί είναι πάνω από ογδόντα. Τώρα, στο ερώτημα εάν όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ αποδεχτούν να έχουν στα ψηφοδέλτιά τους στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Η «γραμμή» της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα είναι «απαγορευτική» σε μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους τους, αρκεί να μην εμφανιστούν οι υποψηφιότητές τους ως αποτέλεσμα «συνεννόησης» με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή να συνοδεύονται από «δημόσια ευχαριστήρια» προς την Κουμουνδούρου.

Την πάτησαν

Άλλωστε, υπάρχει και ένα κακό προηγούμενο, που καταδεικνύει ότι όσοι μπήκαν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως «δικαιούχοι» του χρίσματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν βγήκαν κερδισμένοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Απ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εκείνο όμως που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως, ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την ενόχλησή της επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος προέρχεται από το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, ως υπεύθυνου της Κουμουνδούρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έχει «αφήσει σε χλωρό κλαρί» τους εν δυνάμει «πράσινους» υποψηφίους, την ίδια στιγμή ο Ν. Ανδρουλάκης διοικεί ένα κόμμα που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει ορίσει υπεύθυνο στον Τομέα Αυτοδιοίκησης.

Ο τελευταίος ήταν ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Κ. Πανταζής, ο οποίος είχε αποχωρήσει επί προεδρίας Φ. Γεννηματά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για το πρόσωπο που θα τεθεί «στρατηγός» για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη λίστα του Ν. Ανδρουλάκη βρίσκονται διάφορα πρόσωπα, μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Αμφιλοχίας Α. Κοιμήσης, ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης κ.ά.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 29 Οκτωβρίου 2022.