Σα. Απρ 27th, 2024

Δήμαρχος Κυθήρων: Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν- Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

“Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και δολοφονεί αθώες ψυχές. Κρίμα και ντροπή!”  Οργισμένος ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης από τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια του μας εξιστορεί το χρονικό και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αρχών να διασώσουν τους άτυχους μετανάστες.

Ο κ Χαρχαλάκης επισημαίνει πως έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά δυστυχώς χάθηκαν αθώες ζωές.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Κυθήρων, την Πολιτική Προστασία του Δήμου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Κατσανεβάκη, τον Διοικητή και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, το σύνολο των εθελοντών και ιδιωτών και όλους όσοι διέσωσαν χτες το βράδυ 80 ναυαγούς μετανάστες από τα βράχια των Κυθήρων.

Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον Υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη κα. Βάσω Μπόγρη και την φυσική ηγεσία του ΛΣ και της ΕΛΑΣ, προκειμένου η όλη επιχείρηση να τύχει του καλύτερου δυνατού συντονισμού. Επρόκειτο για μια εξαιρετικά δυσχερή επιχείρηση, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες και στο χειρότερο δυνατό σημείο. Δυστυχώς, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα, οδήγησε για ακόμα μια φορά νέους δύσμοιρους ανθρώπους στο θάνατο. Κρίμα και ντροπή! Και για ακόμα μία φορά, αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι Ελληνικές Αρχές και πολίτες ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ!

Μετά από συνεννόηση με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, διευκρινίζω τα ακόλουθα:
1. Διαθέσαμε μεγάλο αριθμό κουβερτών που είχαμε φροντίσει από μήνες να προμηθευτούμε, τόσο στο χθεσινό περιστατικό όσο και στο Καψάλι.
2. Διαθέσαμε από την πρώτη στιγμή το παλαιό Δ.Σ. Φριλιγκιανίκων για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ στέγαση των προσφύγων, με την ελπίδα οι διαδικασίες της διοικητικής απέλασης να ολοκληρωθούν ΑΜΕΣΑ.
3. Σε συνεργασία με εθελοντές, εστιατόρια και την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων, παρέχεται απρόσκοπτα σίτιση και κάθε άλλο αναγκαίο.
4. Η Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν αιτήματός μας, αποστέλλει άμεσα στα Κύθηρα μεγάλη ποσότητα υλικού (κουβέρτες, υπνόσακους, ισοθερμικά κ.λπ.).
5. Για τους 47 μετανάστες που ευρίσκονταν στο λιμάνι Καψαλίου και επρόκειτο να μεταφερθούν σήμερα για Αθήνα και δεν κατέστη δυνατόν, φροντίσαμε για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μεταφορά τους στο παλαιό Δ.Σ. των Μητάτων.
Ευελπιστώ σε γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών διοικητικής απέλασης, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε οργανωμένη δομή της ηπειρωτικής Χώρας, καθώς όπως παγίως τονίζουμε, το νησί και ο Δήμος μας ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης και διαχείρισης τέτοιων σοβαρών συμβάντων.