slider

Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1 για τον συντονισμό των αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς: Έκκληση σε όλους να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως υπάρχει συνεργασία της πυροσβεστικής με την τοπική αυτοδιοίκηση

Έκκληση σε όλους να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους απηύθυνε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στον συντονισμό των αρχών για την κινητοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως υπάρχει συνεργασία της πυροσβεστικής με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως χρειάζεται χρόνος για να αναβιώσει ένα δάσος ενώ η τεχνητή αναδάσωση είναι ένα άλλο ζήτημα.

Αναφορικά με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αφήσει το κοινωνικό αποτύπωμα της.

Παράλληλα τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση έχει μειώσει την ανεργία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τη Novartis, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είχε ένα οικονομικό σκέλος που είχε να κάνει με την αποζημίωση που έχει εγείρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη ανέφερε πως υπήρχε ένα κατασκεύασμα που ήθελε να δημιουργήσει ένα πολιτικό σκέλος που
κατηγορούσε πολιτικά πρόσωπα.

Τέλος, αναφορικά με τις ανακοινώσεις Σκρέκα, ο κ. Πέτσας τις αποσύνδεσε από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Ο συντονισμός είναι ένα από τα τρία πράγματα που φέτος κάναμε λίγο διαφορετικά. Το πρώτο είναι το ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων, ότι μέχρι 15 Μάιου όποιος ιδιοκτήτης δεν είχε καθαρίσει το οικόπεδο του ειδοποιούνταν μετά από τον δήμο κι αν δεν ανταποκρινόταν και συνέχιζε να επιδεικνύει αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά ο δήμος μπορούσε με εισαγγελική παραγγελία να μπει να καθαρίσει το οικόπεδο».

«Είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτής της νέας διάταξης, έχουμε μια εφαρμογή που δεν είναι ομοιόμορφη όπως είναι φυσιολογικό σε όλη τη χώρα, όπως μπορώ να σας πω κάποια απτά παραδείγματα. Πχ στο δήμο Διονύσου έχουν επιβληθεί πρόστιμα 6.550 χιλιάδων ευρώ, στο δήμο Κηφισιάς έχουν σταλεί 2.000 ειδοποιητήρια είναι η πρώτη κίνηση όμως ώστε όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε λίγο παραπάνω γιατί όταν σας λεω για παράδειγμα στην Κηφισιά 2.000 ειδοποιητήρια αντιλαμβανόμαστε οτι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, δείχνει και μια συμπεριφορά από εμάς που πρέπει κι εμείς να μπορέσουμε να την εμφυσήσουμε στον κόσμο. Κάνω έκκληση σε όλους όσους έχουν ακάθαρτα οικόπεδα να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους ακόμα και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς φοβούνται οι δήμαρχοι το πολιτικό κόστος και για το λόγο αυτό δεν επιβάλλουν τα πρόστιμα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Είναι πολλαπλάσιο το πολιτικό κόστος όταν εξελίσσεται ένα φαινόμενο στην περιοχή σου όπως μια πυρκαγιά και αποδεικνύεται ότι δεν έχεις κάνει αυτό που θα μπορούσες να κάνεις ή τέλος πάντων δεν έκανες το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσες να κάνεις. Είναι μια νέα διάταξη, θέλει λίγο χρόνο για να έχουμε εφαρμογή αλλά κινούμαστε σε μια κατεύθυνση που πιστεύω ότι είναι καλύτερη από το παρελθόν. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε δώσει πάρα πολλά χρήματα φέτος, καμία σχέση με τα ποσά που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια».

«Για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών δώσαμε 18,4 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και στους συνδέσμους δήμων νωρίς φέτος, τέλος Μαρτίου καμία σχέση με τον Μάιο, προσθέσαμε άλλα 5,6 εκατομμύρια ευρώ πολύ στοχευμένα σε 48 δήμους για καθαρισμούς συγκεκριμένων περιοχών που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θεώρησε ότι είναι επικίνδυνες. Και το τρίτο στοιχείο που έχει να κάνει με τους πόρους είναι τα 72 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δίνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για δασικούς καθαρισμούς. Τα δάση μας είναι παρατημένα εδώ και πολλές δεκαετίες και οι καθαρισμοί πρέπει να γίνουν. Φέτος είναι μια καλή αρχή».

Ερωτηθείς αν θα ελέγξουν ότι τα χρήματα που δοθήκαν πήγαν για τις ενέργειες που έπρεπε, απάντησε: «Υπάρχει η λεγόμενη λογοδοσία για το που πήγαν τα χρήματα αυτά. Εμείς για παράδειγμα στην έκτακτη χρηματοδότηση που δώσαμε, δίνουμε μια προθεσμία να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες μέχρι 12 Αυγούστου. Τα χρήματα που έχουν δοθεί θα πρέπει να έχουνε μετά μια απόδοση ότι έγιναν αυτά που περιγράφουμε στην απόφαση κατανομή τους. Η υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικων η αρμόδια συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία και θα γίνει ο απολογισμός. Εάν δεν έχουν γίνει υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που έχουν να κάνουν και με την πληρωμή και τώρα αλλά και στο μέλλον γιατί όπως ξέρετε η σχέση των δήμων και γενικά της αυτοδιοίκησης με το υπουργειο Εσωτερικών δεν σταματήσει σε μια έκτακτη χρηματοδότηση».

Αναφερόμενος στο θέμα του συντονισμού, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Υπάρχει συνεργασία της Πυροσβεστικής με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την εθελοντική κοινότητα, υπάρχουν πάρα πολλές εθελοντικές ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε νωρίς να έχουμε σεμινάρια, συζητήσεις για το πως πρέπει να ξεδιπλωθεί ένα υπηρεσιακό σχέδιο κατάσβεσης πυρκαγιάς, όλα αυτά έχουν γίνει πολύ νωρίς από τον Μάρτιο και μετά σε όλη τη χώρα. Άρα αυτός ο καλύτερος συντονισμός νομίζω φαίνεται. Και το επόμενο στοιχείο του συντονισμού έχει να κάνει με τις έκτακτες δυνάμεις. Φέτος έχουμε τους λεγομένους δασοκομάντος για πρώτη φόρα στην Ελλάδα και περίπου 250 άτομα που έρχονται από το εξωτερικό και θα ανανεώνονται κάθε 15 μέρες».

«Όντως όταν μεγαλώνει μια φωτιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί με αυτούς τους ανέμους αλλά δεν είμαστε στο έλεος του ανέμου, χρειάζεται καλός συντονισμός και να στήνεται σωστά μια επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Θα έχουμε φωτιές και φέτος όπως κάθε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε με αυτό το συντονισμό να είμαστε καλύτερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την αναβίωση ενός δάσους, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Χρειάζεται χρόνος για να αναβιώσει ένα δάσος, η φυσική αναγέννηση είναι ένα θέμα και όπου υπάρχει η δυνατότητα αυτή πρέπει να αφήνεται να γίνει, η τεχνητή αναδάσωση είναι άλλο ζήτημα και σε αυτό νομίζω ότι γίνονται προσπάθειες. Τα τελευταία 20 χρόνια αν δει κανείς τα στοιχεία με τις παρεμβάσεις που έχουνε γίνει και το μεγαλύτερο σεβασμό που επιδεικνύουμε στο σύνταγμα ίσως όλοι η έκταση που καλυπτόταν από δάσος μεγάλωσε δεν μίκρυνε παρά τις πυρκαγιές αυτό δείχνει ότι μάλλον βρισκόμαστε σε μια καλή κατάσταση που πρέπει να προφυλαχτούμε πολύ περισσότερο εν όψει των φαινομένων της κλιματικής κρίσης βέβαια αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα».

Αναφορικά με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, είπε: «Η αυριανή συζήτηση έχει να κάνει με το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει αυτή η κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης βάζει γκολ στο γήπεδο του Τσίπρα γιατί θα πρέπει να δει κανείς ότι τους τελευταίους μήνες που ξεδιπλώνεται μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης από το υπουργείο Εργασίας για όλα τα θέματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που θα πρέπει να αντιληφτούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που αύξησε τον κατώτατο μισθό περίπου 10%. Αυτή η κυβέρνηση μηδένισε τις εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη ’16-’19 και έχει ελάχιστες εκκρεμότητες για τα έτη ’20-’21. Αυτή η κυβέρνηση είναι που μείωσε την ανεργία των νέων πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες, αυτή η κυβέρνηση είναι που μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως το αντικείμενο της αυριανής συζήτησης έχει να κάνει κυρίως με το κοινωνικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που θυμίζω ότι τον Ιούλιο του ΄19 προς των εκλογών ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα έρθει ο Μητσοτάκης να σας απολύσει και θα σας βάζει να δουλεύετε 7 μέρες».

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Το θέμα της υπόθεσης Novartis από την αρχή ήταν ξεκάθαρο, είχε ένα οικονομικό σκέλος το οποίο είχε να κάνει ακόμα και με την απαίτηση αποζημίωσης που είχε εγείρει η κυβέρνηση έναντι της Novartis ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ για χειραγώγηση που είχε να κάνει με υψηλότερες συνταγογραφήσεις και τις τιμές και όλα αυτά τα οποία τα ξέρουμε, και υπήρχε ένα κατασκεύασμα που ήθελε να δημιουργήσει ένα πολιτικό σκέλος σε αυτή την υπόθεση κατηγορώντας πρώην πρωθυπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει. Επομένως θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα, να έχουμε υπόψη μας ότι πάντα η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δίνει αυτή τη διέξοδο που κάποιοι πολιτικοί εγκέφαλοι προσπάθησαν να οδηγήσουν αλλού. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσουμε να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, και εγώ δεν θέλω να μπω στη λογική του να κρίνω τη Δικαιοσύνη όπως δεν κρίναμε και πριν τις εργασίες της Βουλής στο επίπεδο της προανακριτικής».

ΔΗΜ: Άρα και για εσάς το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου είναι σεβαστό

«Απολύτως και έχω πει πάρα πολλές φορές τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα ποτέ δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ποτέ δεν τις ερμηνεύσουμε a la cart», απάντησε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει το σύνθημα του κ. Τσίπρα ότι θα σας πάει μέχρι τέλους, σημείωσε: «Νομίζω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Ερωτηθείς αν οι ανακοινώσεις Σκρέκα συνδέονται με τις πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέεται με τις εκλογές και τον εκλογικό κύκλο. Γιατί όταν ξεκίνησε η άνοδος των τιμών της ενέργειας από πέρυσι το Φθινόπωρο εμείς λέγαμε πάντα ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και που πλήττονται και θα γυρίζουμε κάθε ευρώ που περισσεύει στην κοινωνία, αυτό κάνουμε και το κάνουμε συνεχώς. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό να στηρίξουμε και άλλο αυτά τα χρήματα πέφτουν στην οικονομία ξανά πίσω για να γυρίσουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις . Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε πέρυσι το Σεπτέμβρη απλώς λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα πίσω».

ΔΗΜ: Απλά οι σημερινές ανακοινώσεις είναι πιο γενναίες

«Είναι κακό αυτό; Κάτι καλό που γίνεται γιατί να το συνδέουμε με τον εκλογικό κύκλο; Είναι κακό πράγμα για την πολιτική οτιδήποτε καλό γίνεται να συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο ή με μια διάθεση παροχωλογίας. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας σωστής πολιτικής και η σύνεση που επέδειξε η κυβερνηση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της επέτρεψε όλους αυτούς τους μήνες να είναι δίπλα και να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε κλείνοντας.

 

Τελευταία άρθρα

Bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι μπορεί να είναι δικαιούχοι – Ποιο το ύψος της ανταμοιβής

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν…

<span class="time_diff_disable">08:00 30-04-2024</span> ago

Οδηγίες του Δήμου Ωρωπού: Περιοχές και δρόμοι που κλείνουν – Τι πρόστιμα προβλέπονται

Την εφαρμογή του Μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA,…

<span class="time_diff_disable">19:24 29-04-2024</span> ago

3ο This is Athens – City Festival: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

<span class="time_diff_disable">18:01 29-04-2024</span> ago

Απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι και ποιοι αθωώθηκαν

Έξι οι ένοχοι από τους 20 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι όπως αποφάσισε σήμερα…

<span class="time_diff_disable">10:19 29-04-2024</span> ago

Μαριάνα Τουμαζάτου: «Οι δημόσιοι αστικοί χώροι ανήκουν αποκλειστικά στους κατοίκους των 66 δήμων»

Άρθρο της Μαριάνας Τουμαζάτου* Οι συζητήσεις γύρω από το μείζον ζήτημα της διαχείρισης και αξιοποίησης…

<span class="time_diff_disable">08:36 29-04-2024</span> ago

Γρ. Κωνσταντέλλος: Σημαντική νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η τροπολογία του ΝΟΚ και ο περιορισμός της υπερδόμησης

 Άρθρο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου* Συμβιβαστική λύση στη μάχη που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες…

<span class="time_diff_disable">08:32 29-04-2024</span> ago