Πα. Μαρ 29th, 2024

Αντιπυρική περίοδος: Με συνοχή, αλληλεγγύη και συνεργασία ο ΣΠΑΥ στις προκλήσεις

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία των Δημάρχων – Μελών του ΣΠΑΥ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022 που ξεκίνησε κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα και εξαπλώθηκε στις περιοχές της Βούλας και της Βάρης προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο δασικό οικοσύστημα του νοτίου Υμηττού.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της αντιπυρικής περιόδου, στις μικρές και μεγάλες «μάχες» που δίνει καθημερινά ο Σύνδεσμος και εξήρε το έργο που συντέλεσαν οι εθελοντικές ομάδες, το επιτελείο του ΣΠΑΥ και όλοι όσοι επιχείρησαν στο πεδίο καταθέτοντας την ψυχή τους και συνδράμοντας στον περιορισμό των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας. Συνεχάρη τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για την ψυχραιμία και το συντονισμό που επέδειξε στις δύσκολες στιγμές που οι φλόγες ήταν άκρως επικίνδυνες στις εκτάσεις του Δήμου του, απειλώντας το δασικό οικοσύστημα, περιουσίες και ζωές. Απέδωσε μάλιστα αυτή την αντιμετώπιση στη σωστή διαχείριση κρίσεων που έχει ως έμπειρος κυβερνήτης αεροσκάφους. «Υπερασπίστηκα την τιμή του ΣΠΑΥ, τους Δημάρχους, τους Προέδρους, τους εθελοντές μας», είπε για τις τοποθετήσεις του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και τόνισε πως «Όλοι οι Δήμοι πρέπει να είναι ενωμένοι και να αντιμετωπίζουν τον Υμηττό στην ολότητά του, ενιαίο και αδιαίρετο».

Το χρονικό της πυρκαγιάς, τις ενέργειες που έγιναν, τις παθογένειες και τις δυσκολίες, ανέπτυξε ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μεταφέροντας ξανά τις ζωντανές σε όλους εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς. Αναφέρθηκε επίσης επαινετικά για την έγκαιρη και διαρκή παρουσία του Προέδρου του ΣΠΑΥ, χωρίς να λείψει ούτε ένα λεπτό από την αντιμετώπιση του συμβάντος της φωτιάς στο Επιχειρησιακό Κέντρο που είχε στηθεί στο πεδίο, καθώς επίσης και στη στήριξη που είχε από όλους τους Δημάρχους του ΣΠΑΥ που συνέδραμαν με προσωπικό και οχήματα των δήμων τους. Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν και η από κοινού απόφαση τους, την κρίσιμη ώρα, για να εκκενωθούν οι κατοικίες, διασφαλίζοντας ότι δε θα κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Σύσσωμοι οι Δήμαρχοι του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ αποφάσισαν να ασκήσουν πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση όλης της περιοχής και να λυθούν οι όποιες παθογένειες και κωλυσιεργίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με αυξημένες δυνατότητες προς όφελος του Υμηττού αλλά και όλων των δασικών οικοσυστημάτων.

Οι παριστάμενοι Δήμαρχοι έθιξαν για τον Δήμο τους αλλά και συνολικά τα ζητήματα που ανέκυψαν ώστε να αποτραπούν μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα. Μάλιστα συμπληρωματικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδειξε φωτογραφικό υλικό από το ΚΥΤ Βάρης με το χώρο να είναι καθαρός, από τον ΣΠΑΥ και το Δήμο του.

Όλοι εξέφρασαν το φόβο ότι μια ενδεχόμενη νέα απειλή είναι προ των πυλών σε κάθε Δήμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τονίστηκε η κλιματική κρίση που φέρνει απρόοπτα φαινόμενα χειμώνα και καλοκαίρι και όλοι εστίασαν στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται για να προλαμβάνεται η πυρκαγιά εν τη γενέσει της όπου είναι δυνατόν.

Όλοι οι Δήμαρχοι ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Προέδρου Γιάννη Κωνσταντάτου αναγνωρίζοντας τον αγώνα και τις ενέργειες που κάνει για τα έργα πρόληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία εντατικοποιούνται μέρα με τη μέρα, μετά από πιέσεις που ασκούνται προς κάθε κατεύθυνση.

Στην έκτακτη συνεδρίαση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτικής Προστασίας Καισαριανής Μάνος Κιτσέλλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Δήμητρα Σουτόγλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλιούπολης Χριστίνα Σερέτη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χολαργού Βασίλης Σιαμάνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κρωπίας Θεόδωρος Γρίβας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Παπάγου – Χολαργού Χρήστος Πετράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα Χρήστος Γώγος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρόπουλος.

Στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου του ΣΠΑΥ, με δυναμική παρουσία όλων των Δημάρχων στην πρώτη γραμμή, για να αναδείξουν τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν με τη συνεργασία κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών.