Πα. Απρ 26th, 2024

Τήλος: Κοιτίδα βιώσιμης ανάπτυξης – Στο Ε-ota μιλάει η δήμαρχος Μαρία Καμμά – Αλιφέρη

Σε κοιτίδα βιώσιμης ανάπτυξης έχει μετατραπεί το νησί της Τήλου, το οποίο έχει πετύχει ένα θαύμα κάνοντας πράξη τα μηδενικά απόβλητα και ανοίγοντας τον δρόμο για την κυκλική διαχείριση των αποβλήτων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Τήλος υιοθέτησε το καινοτόμο πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Polygreen σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το πρωτοπόρο νησί επισκέφθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μέσω αυτού του project το μικρό νησάκι του Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να καταργήσει τους δημόσιους κάδους και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), προωθώντας ένα σύστημα αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων που παράγονται στο νησί, μειώνοντας το αποτύπωμά τους στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Τήλου. Για το πώς έφτασε μια ολόκληρη κοινότητα να υιοθετήσει μια εντελώς νέα αντίληψη και να γίνει φωτεινό παράδειγμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων για το σύνολο των μικρών νησιών της χώρας μας, μιλά στο Ε-ota η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, η οποία εξηγεί πώς λειτουργεί το καινοτόμο πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos».

«Οι κάτοικοι του νησιού αγκάλιασαν το εγχείρημα και το στήριξαν. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο κόσμος πλέον βλέπει τα απορρίμματα σαν υλικά, όχι σαν σκουπίδια, υπάρχει μια εντελώς νέα αντίληψη να φροντίσουμε το περιβάλλον, τα προστατεύσουμε την ομορφιά της Τήλου», αναφέρει η δήμαρχος του νησιού.

Όπως εξηγεί σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχουν κάδοι, παρά μόνο ορισμένα καλαίσθητα μικρά καλάθια απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία: «Τα παιδιά μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτού του εγχειρήματος, αλλά και οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας στηρίζουν το πρόγραμμα με στόχο να κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και να έχουμε μια καλύτερη καθημερινότητα».

Η ίδια αναφέρεται στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, τονίζοντας πως από την αρχή πίστεψε το πρόγραμμα ενθαρρύνοντας τη δημοτική αρχή να το υιοθετήσει.

Το βασικό στοιχείο του καινοτόμου προγράμματος είναι ότι περιλαμβάνει τη συλλογή των αποβλήτων πόρτα-πόρτα και την πλήρη αξιοποίησή τους. Η συλλογή γίνεται από συνεργεία, τρεις φορές της εβδομάδα, όπως μας εξήγησε η δήμαρχος Τήλου. Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται σε ειδικούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού, τα οποία διαχωρίζονται στην πηγή σε τρία ρεύματα: Βιοαπόβλητα, ανακυκλώσιμα υλικά και μη ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Στη συνέχεια μεταφέρονται στον χώρο όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δεματοποιούνται και προωθούνται προς ανακύκλωση. Από την έναρξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό ανακύκλωσης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά καθώς αγγίζει το 80%.

 

* Δημοσιεύτηκε στο ένθετο E-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά