Πα. Μαρ 29th, 2024

Συνέντευξη δημάρχου Αγρινίου στο e-ota: Ονειρευτήκαμε την επόμενη ημέρα και σταδιακά ζούμε το όνειρο μας

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στο e-ota, αναφέρεται στα μικρά και μεγάλα έργα στον δήμο του, τα οποία αλλάζουν την πόλη τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα  είναι ότι μπορούμε πλέον να  μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα της Χώρας και ένα σπουδαίο σύνολο έργων εμβληματικής αξίας».

Ο κ. Παπαναστασίου μιλάει για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου που θα προσφέρει ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό μέλλον στηρίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες προοπτικές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

-Πολλά και σημαντικά τα έργα στον Δήμο Αγρινίου. Πόσο ωφέλησαν και ωφελούν την πόλη και τους πολίτες και ποια είναι σήμερα η εικόνα του Αγρινίου;

Αλλάζουμε το Αγρίνιο  με γρήγορους ρυθμούς, με μικρά και μεγάλα έργα. Από την είσοδο της πόλης μέχρι τις γειτονιές  και τα χωριά μας. Βέβαια, όπως φαντάζεστε, τίποτα δεν έγινε με μαγικό ραβδί. Ήμασταν έτοιμοι ώστε να υποβάλουμε ώριμες προτάσεις έργων  προκειμένου να απορροφήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια και να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Το αποτέλεσμα  είναι ότι μπορούμε πλέον να  μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα της Χώρας και ένα σπουδαίο σύνολο έργων εμβληματικής αξίας. Το Αγρίνιο σήμερα είναι ένας σύγχρονος δήμος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αλλάξαμε την είσοδο της πόλης, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοδρόμων, ανάπλασης και αξιοποίησης ιστορικών κτιρίων, αποδίδουμε  περισσότερους χώρους στους πολίτες, κάνουμε το Αγρίνιο πιο φιλικό προς τα ΑΜΕΑ, προσθέτουμε  νέους χώρους πολιτισμού και αναδεικνύουμε τις φυσικές ομορφιές  του Δήμου. Υλοποιούμε έργα που, όχι μόνο, κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των δημοτών μας αλλά δίνουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των πολιτών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

 

– «Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο;  

Πριν λίγα χρόνια ήταν στόχος και σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Με υπερηφάνεια σας λέω ότι εμείς ονειρευτήκαμε την επόμενη ημέρα για το Αγρίνιο  και σταδιακά ζούμε το όνειρο μας. Αυτή την περίοδο ελέγχουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος στάθμευσης οχημάτων με αισθητήρες αναγνώρισης και σύστημα έξυπνης πληρωμής.  Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Internet με εγκατεστημένα 127 σημεία WiFi Free Hotspots, δηλαδή δωρεάν ασύρματο internet σε όλες σχεδόν τις κοινότητες του Αγρινίου ενός Δήμου συνολικής έκτασης 1246 τ.χλμ. Οι δημότες μας χαίρονται  τα ηλεκτρικά ποδήλατα  που λειτουργούν σε 9 σταθμούς ενώ έχουμε τοποθετήσει 6 έξυπνα ηλιακά  παγκάκια σε κεντρικά σημεία της πόλης  καθώς και πινακίδες για την ενημέρωση των πολιτών. Ήδη σχεδιάσαμε την  ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων. Προωθούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσω της οποίας μειώνουμε την γραφειοκρατία και αυξάνουμε τη διαφάνεια. Μια από τις πρωτοβουλίες μας που έχουν βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση είναι η  e- οικονομική ταυτότητα  όπου οι πολίτες  διεκπεραιώνουν υποθέσεις χωρίς να προσέρχονται στην Οικονομική Υπηρεσία. Αποδεικνύουμε ξεκάθαρα τη στόχευση μας  για έναν ψηφιακό και πράσινο Δήμο με την εγκατάσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Συστήματος Παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων αλλά και της ποιότητας των υδάτων των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Όλα αυτά υποστηρίζονται από ένα ισχυρό σύστημα Γεωχωρικών Πληροφοριακών Δεδομένων  (GIS) που έχει ήδη αναπτυχθεί επιτυχημένα στο Δήμο Αγρινίου. Μια πύλη ανοικτών δεδομένων, μελετών και στοιχείων.

 

-Ένας σύγχρονος Δήμος μπορεί  ν’ αποτελέσει  ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας;  Πως απαντά το Αγρίνιο στην πρόκληση της ανάπτυξης.

Τι συνιστά όραμα για έναν τόπο  αν όχι οι επενδύσεις και οι υποδομές.

Σε ένα εχθρικό, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιβάλλον εμείς  πετυχαίνουμε καθημερινά  νίκες. Μια από αυτές είναι η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου που θα προσφέρει ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό μέλλον στηρίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες προοπτικές. Ένα σχέδιο που πιστέψαμε και κυνηγήσαμε από την πρώτη στιγμή. Μια εμβληματική παρέμβαση που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η γεωοικονομική θέση του Αγρινίου, σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής και το πλούσιο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας είναι η δύναμη μας για τη νέα εποχή που σχεδιάζουμε.

Παράλληλα επενδύουμε  σε ενεργειακές δραστηριότητες με τεράστιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό όφελος. Δημιουργήσαμε τις  προϋποθέσεις για την ενεργειακή αυτονόμηση μας με τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας. Ενεργοποιούμε ένα σημαντικό εργαλείο και εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου και ανταποδίδοντας την κοινωνία.

 

– Μετά από επτά χρόνια θητείας  έχετε αποφασίσει για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;  Θα είστε ξανά υποψήφιος;                                                    

Είναι πολύ νωρίς, 1,5 χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να απαντήσω  για το πολιτικό μέλλον.  Ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος και κάποιες φορές κρύβει εκπλήξεις. Οφείλω, ωστόσο, να είμαι ειλικρινής και να σας πω ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις στον Δήμο Αγρινίου που θέλουμε να τηρήσουμε.